Coșul tău
0,00 lei

15 LUCRURI PE CARE AȘ VREA CA FIICA MEA SĂ LE ȘTIE DESPRE CUM SĂ-ȘI ALEAGĂ PRIETENII

copii-prietenie

Mi-e imposibil să cred că nu ați avut și voi, măcar o dată, un copil în cercul de prieteni al copilului vostru care să vă fi scos din minți. Ba foarte prost crescut, manipulator, obraznic sau de-a dreptul răutăcios cu bună știință.

Mereu i-am spus fiică-mii ca noi, părinții, observăm mult mai repede dacă unul dintre prietenii lor nu este potrivit cu ei.

Îmi aduc aminte clar, când prin clasa a III-a, fiică-mea făcuse o adevărată pasiune pentru o colegă de clasă. Mereu în vizită pe la noi, observam răutățile ei, care erau evidente pentru mine. Totul a culminat cu un week-end petrecut împreună în afara orașului, când minunata copilă i-a spart “din greșeală” tableta nou nouță a fetei noastre, după care a pus-o să ne spună că ea este autoarea.
Ajunși acasă, și fără ca prietena să mai fie prin preajmă, copilul ne-a spus adevărul. Și atunci s-a și încheiat prietenia lor.

Pentru dezvoltarea noastră armonioasă, avem nevoie de prieteni care să ne ajute să ne cunoaștem pe noi înșine mai bine. Cercul de prieteni apropiați este ca o oglindă care ne arată cum suntem noi, de fapt.

Prietenii ar trebui să ofere suport emoțional, fizic, spiritual, financiar, social și chiar mai mult de atât. Calitatea cercului de prieteni are o mare importanță în viața noastră.

Conform expertului în dezvoltare personală Jim Rohm, suntem o combinație a celor cu care petrecem cel mai mult timp; de aceea alegerea prietenilor trebuie să fie deliberată, trebuie să-i alegem cu mare atenție pe cei pe care îi lăsăm în cercul interior.

Citește și:  7 Sfaturi despre cum sa pierzi in greutate dupa nastere

Cei mai apropiați oameni nouă fac diferența, în bine sau în rău. Nu degeaba există zicale care spun:  “Cine se aseamănă se-adună” sau “Spune-mi cu cine umbli ca să-ți spun cine ești” și multe altele asemenea.

Aici sunt câteva lucruri pe care aș vrea să și le aducă aminte ori de câte ori lasă pe cineva să intre în cercul ei de prieteni:

  1. Înconjoară-te cu oameni care să-ți spună mai degrabă adevărul (fie el și dureros) decât minciuni doar ca să te facă să te simți bine
  2. Înconjoară-te cu prieteni care să treacă dincolo de “sunt ok
  3. Înconjoară-te cu oameni cărora le pasă de cei care sunt în afara cercului lor de prieteni
  4. Înconjoară-te cu prieteni care caută adevărul
  5. Înconjoară-te cu oameni care știu că lumea asta este mai mare decât ei
  6. Înconjoară-te cu oameni care știu și pot să ierte
  7. Înconjoară-te cu prieteni care se interesează nu doar de cum îți merg lucrurile, ci și despre ce este în inima și în sufletul tău
  8. Înconjoară-te cu oameni care te vor stimula, îți vor aduce “îmbunătățiri” și vor crede mereu în tine. Prietenii buni îți vor oferi mereu suport emoțional și îndrumare.
  9. Înconjoară-te cu oameni care au limitele lor, aceștia sunt cei care ți le vor respecta și pe ale tale
  10. Înconjoară-te cu prieteni care vor face mai degrabă ceea ce este bine, în loc de ceea ce este “cool
  11. Înconjoară-te cu oameni care doresc să se dezvolte, să crească. În orice grup de prieteni vei fi, aceștia te vor aduce mai devreme sau mai târziu la nivelul lor; un bun prieten va știi să scoată mereu ceea ce este mai bun în tine și te va ajuta să-ți atingi obiectivele
  12. Înconjoară-te cu oameni care nu-ți vor cere să-ți compromiți convingerile
  13. Înconjoară-te cu oameni care te vor iubi și în momentele tale mai puțin bune
  14. Înconjoară-te cu oameni cu care ai găsit un echilibru între a oferi și a primi, și cu care să simți că vă sprijiniți reciproc. Dacă simți că o persoană, întotdeauna cere mai mult decât oferă, acela nu este un prieten bun, ci un profitor
  15. Înconjoară-te cu oameni în care să ai încredere și pe care să-i respecți. Ar trebui să simți că le poți împărtăși informații private. Un bun prieten îți va lua apărarea, te va susține chiar și atunci când tu nu vei fi în preajmă, în fața unor străini sau a altor prieteni
Citește și:  10 Sfaturi pentru a-i ajuta pe copiii timizi să-și facă prieteni
Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Taberele KaleidosCopil pentru copii și părinți 2017
Următorul articol
Hidratarea corectă a copiilor