Coșul tău
0,00 lei

Copiii întreabă: Care sunt animalele pe cale de dispariție?

testoasa-george

În cea mai mare pare, oamenii sunt responsabili de dispariția unor animale. Multe dintre acestea ajung sa fie amenințate sau chiar pe cale de dispariție din cauza distrugerii habitatului natural, a poluării sau a vânatului excesiv.

Până nu demult, țestoasa uriașă din insula Pinta era cea mai rară specie pe care o cunoșteam.

Mai exista un singur supraviețuitor, al cărui nume era George Singuraticul. Acesta trăia in insulele Galapagos și se credea că are in jur de o sută de ani. Dar din nefericire a murit in iunie 2012, astfel că subspecia sa a dispărut.

Știm cu toții despre drăgălașul urs panda. Grija care i se poartă este îndreptățită, însă acesta nu este chiar cel mai amenințat animal. Se crede că în pădurile de bambus din China mai există aproximativ 1600 de urși, iar numărul lor este scădere.

Există animale în mai mare pericol decât urșii panda. Unele dintre ele au dispărut din sălbăticie, dar nu sunt declarate oficial dispărute deoarece mai există câțiva supraviețuitori în captivitate. Unul dintre ei ar fi papagalul din specia Cianopsita spixii, care numără aproximativ 120 de păsări – toate trăind in grădini zoologice sau ca animale de companie, în casele oamenilor.

Altele, deși se afla în număr mai mare în sălbăticie, sunt într-un pericol și mai mare, fiind expuse la riscuri imense. Printre acestea sunt unele specii cunoscute, cum ar fi: rinocerul de Java, tigrul și gorila de munte, marele lemur de bambus – un animal din Madagascar, antilopa africană Addax, dar și animale de care oamenii nu au auzit.

În total există peste 2000 de specii în pragul dispariției și mii de specii amenințate cu dispariția.

Citește și:  Copiii întreabă: Care este cel mai puternic animal din lume?

Sunt totuși și vești bune.

În cazul balenei cenușii, după ce s-a interzis prin lege vânarea sa în 1946, de la o populație de 200 de indivizi, numărul lor a crescut la 21,000 de balene. Deci, nu toate animalele care se află în pragul extincției trebuie sa dispară; dacă ne străduim, cu eforturi de conservare putem salva animalele de la dispariție.

Copiii întreabă

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Rețeta zilei: Un gust de neuitat, o salată cu alune cum n-ai mai mâncat!
Următorul articol
Ce cadou să duci unei proaspete mămici