Coșul tău
0,00 lei

Copiii si anxietatea: solutii

anxietate-copii

Anxietatea este o parte a fiintei umane, este o stare de neliniste, de asteptare incordata, fara o cauza aparenta. Este o stare absolut normala si trecatoare.

Cu totii avem lucruri de care ne facem griji – atat rational si irational. Chiar daca adultii au o responsabilitate mai mare, copiii sunt si ei sensibili la anxietate, in mare parte, deoarece acestia au mai putin control asupra vietii lor decat adultii.

Anxietatea se caracterizeaza prin accelerarea pulsului, transpiratii si senzatii de „fluturasi” in stomac.

Sursele starilor de anxietate la copii poti fi:

  • prezenta unor persoane necunoscute
  • despartirea de parinti
  • lucruri imaginabile din povesti (monstrii, fantome, etc)
  • accidente, etc

Din fericire, exista cativa pasi simpli pe care ii poti parcurge pentru a-ti ajuta copiii sa invinga anxietatea.
Iata cateva sfaturi cu ajutorul carora iti poti trasa un „plan de actiune„.

1. Ofera-i o structura, un program

Incertitudinea este unul dintre cele mai simple moduri de a declansa anxietatea la orice varsta iar antidotul sau este structura. Fie ca planuiesti o iesire sau o seara de jocuri, organizeaza programul copilului tau pentru a stii la ce sa se astepte.

Cand copiii stiu la ce sa se astepte ei simt ca au mai mult control asupra situatiei.

2. Ofera-i optiuni

Optiunile sunt o modalitate usoara de a face copiii sa se simta ca au control asupra unei situatii. Chiar si atunci cand le sunt date doua optiuni care nu le plac in mod special, cel putin au doua optiuni diferite.

Prea multe optiuni pot cauza anxietate unui copil, asa ca fi sigur ca selectezi cu atentie optiunile si asigura-te ca acestea sunt bine definite.

Citește și:  Sfaturi pentru mamicile care vor sa piarda in greutate

3. Ofera-i timp

Copiii sunt expusi la tot felul de informatii si situatii pe care nu le-au mai vazut inainte. Ei au nevoie de timp pentru a procesa informatiile noi si pentru a-si evalua starile.

4. Ofera-i responsabilitati

Responsabilitatea ofera copiilor posibilitatea de a face alegeri si maresc sansele ca acestea sa aiba un impact pozitiv asupra lumii din jurul lor.

Da-i sarcini de indeplinit si mici responsabilitati pe care sa fie in masura sa le efectueze pe cont propriu. Domeniile de responsabilitate ar trebui sa includa lucruri de care copiii se vor bucura (de esemplu sa decida ce vei gati pentru cina intr-o anumita zi), precum si sarcini mai grele, cum ar fi strangerea  rufelor sau aruncarea gunoiului.

5. Petreceti timp in natura

Sunt convinsa ca lumea ar fi un loc mai bun daca fiecare persoana ar petrece 30 de minute in natura in fiecare zi – sau macar o data pe saptamana!

Petrecerea timpului in natura, cu plantele si animalele, este un bun mod de a ne debarasa de grijile si necazurile de zi cu zi.

6. Asculta-l

Incurajazeaza-l sa-ti povesteasca despre teama lui. Eu obisnuiesc sa gatesc impreuna cu fata mea, sa ne plimbam, sa facem crafturi, pentru ca este distractiv dar si educativ, insa cea mai mare motivatie pentru aceste activitati este ca fiica mea se deschida si vorbeasca cu mine in timp ce facem lucruri impreuna.

Alege un mix de activitati care te bucura si pe tine si pe copilul tau si asigura-te ca il asculti mereu.

7. Vorbeste despre temerile lui

Copii isi fac griji pentru tot felul de lucruri iar ca parinti trebuie sa respectam temerile lor. Incurajeaza-l cu ajutorul unor fraze cheie de genul „Pot sa fac asta„, „Sunt destul de puternic„, etc

Citește și:  Lucruri pe care profesorii vor ca tu, ca parinte, sa le stii

8. Spuneti-va povestea

Fetei mele ii place foarte mult sa auda care erau temerile copilariei mele; vorbindu-i despre cum si pe mine m-a speriat acelasi lucru o face sa se simta mai in siguranta si, uneori, chiar rade.

9. Fa un plan

O modalitate usoara de a reduce anxietatea este de a-l ajuta sa faca un plan cu privire la ce trebuie sa faca atunci cand ii este teama de ceva anume.

Voi cum va ajutati copiii sa faca fata anxietatii si sa-si invinga temerile?

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum sa eviti sarcina la adolescente
Următorul articol
Cum sa-ti imbunatatesti relatia cu partenerul