Coșul tău
0,00 lei

Cum alegi grădinița potrivită pentru copilul tău

gradinita

Una dintre cele mai importante decizii pe care le-am luat ca părinte a fost cea legată de alegerea grădiniței la care îmi voi înscrie copilul. Era prima dată când de el urma să se ocupe altcineva, prima dată când se afla zilnic în același colectiv și, dacă nu luam decizia potrivită, riscam ca el să respingă ideea de școală încă din primii ani ai vieții.

Gândește-te la alegerea grădiniței pentru copilul tău în același fel în care te-ai gândi să te reprofilezi și să îți schimbi job-ul. În oricare dintre situații vei investi timp și energie, pentru a te asigura că faci alegerea corectă. Pentru că totul se bazează pe decizia ta – la urma urmei îți dorești ca cel mic să își petreacă timpul într-un mediu plăcut – va trebui să te informezi mult înainte. Asta înseamnă să verifici web site-uri și forum-uri pe internet, dar și să ceri recomandări prietenilor de familie sau colegilor de serviciu.

Cere referințe de la alte familii – majoritatea oamenilor nu recomandă un loc decât dacă sunt foarte mulțumiți de el.

Cum să procedezi când ai deja o listă cu câteva opțiuni

Odată ce ai pus la punct o listă cu câteva grădinițe, bazată pe costurile implicate și distanța de parcurs de acasă sau de la serviciu, sună fiecare grădiniță și scurtează-ți lista, în funcție de răspunsurile care vor fi acordate întrebărilor tale.

Află dacă grădinița este acreditată și are un regulament bine pus la punct (în cazul celor particulare) și întreabă câți copii vor fi într-o clasă – cu cât mai putini, cu atât mai bine. O educatoare, indiferent de cât de profesionistă este, nu poate manageria o clasă, oferindu-le copiilor atenția de care au nevoie, dacă are în grijă mai mult de 15 micuți.

Citește și:  Tot ce trebuie să știi despre pilozitatea excesiva la copii

În momentul în care vei avea o listă scurtă, poți începe să programezi vizite. Apoi, următorul pas este să îl iei și pe cel mic cu tine, pentru a observa care este reacția sa față de educatoare și de grădiniță.

Există acolo activități de care copilul este interesat? Urmărindu-i reacțiile îți vei face o idee mai bună despre respectiva grădiniță.

Află care este conceptul folosit în educarea copiilor

O caserolă foarte bună pentru un prânz sau o gustare.

Un lucru important este să afli care este filosofia grădiniței în educarea celor mici.

Grădinițele de stat folosesc ca principiu fundamental metoda tradițională sau hibrid.

Cele particulare pot urma învățăturile și ideile Mariei Montessori sau ale altor pedagogi, acesta fiind și motivul pentru care eu am ales o grădiniță privată care urmează aceste principii.

Indiferent de filozofie, este important ca grădinița să aibă un plan pe care să îl urmeze în educarea copiilor și în grija pe care le-o acordă, cu care, bineînțeles, să rezonezi și tu, ca părinte.

O grădiniță cu un fundament ideologic este mult mai bună decât una cu o filozofie mediocră.

La grădiniță, succesul este bazat pe relația dintre copil și educatoare

Legătura dintre copil și educatoare este mai importantă decât orice curriculum. Copilul meu, la vârsta de 3-4 ani, era obișnuit să fie înconjurat de oameni iubitori, de părinții, bunicii, non-stop, iar grădinița reprezenta pentru ea motivul pentru care ar fi stat departe de acești oameni.

Am vrut să mă orientez către o grădiniță cu educatoare foarte dedicate. Așadar, de fiecare data când am vizitat câte o grădiniță în procesul meu de căutare, am purtat discuții cu educatoarele.

Citește și:  Utilizari mai putin cunoscute ale bicarbonatului de sodiu

Căutam persoane care să vorbească cu entuziasm despre copii, despre punctele lor tari, dar și despre cele slabe, care să fie mândre de copiii pe care i-au avut în clase.

Este de prisos să mai spun că am fugit de doamnele ursuze și autoritare, copiii de grădiniță neavând nevoie ca cineva să le dea ordine și să fie dur cu ei.

Litere și matematică, încă de la grădiniță

Copilul tău trebuie să fie înconjurat de cuvinte în special în primii ani de viată. Când vizitezi o grădiniță, verifică dacă există litere pe pereții din sălile de clasă. Întreabă educatoarea cât de des le citește copiilor și cât timp alocă acestei activități. De asemenea, în timpul anilor la grădiniță, educatoarea ar trebui să le formeze deja o bază în cunoașterea literelor de tipar și în dezvoltarea gustului pentru citit.

De asemenea, copilului îi trebuie introduse noțiuni și concepte elementare de matematică, dându-i-se exemple precum „4 este mai mic decât 5” sau „cifra 3 este reprezentată prin ridicarea a 3 degete” ori „3 creioane sunt mai multe decât 2 creioane”. Nu aș dori să am niciodată copilul într-o grădiniță care nu pune accent pe aceste noțiuni, invocând motive ca vârsta prea mică a copilului. Aceste lucruri se pot învăța „în joacă”, folosindu-se cuvinte simple, pe care cei mici le pot înțelege.

O alegere bună nu stă neapărat într-un nume sonor

O gentuță micuță. tocmai bună pentru mers cu ea la grădiniță

Grădinița privată nu înseamnă întotdeauna calitate. Deși am ales una, sunt conștientă că „privat” nu este sinonim cu „succes” și de aceea am acordat o mare importanță micilor detalii înainte să iau hotărârea definitivă.

Citește și:  Importanta educatiei timpurii

Așa cum nu există o grădiniță de stat perfectă, nu există nici o grădiniță privată perfectă. Așadar, fă-ți temele cum trebuie înainte să alegi, s-ar putea să constați că grădinița de stat din cartier este la fel de bună ca și cea privată.

Cel mai important aspect – ai încredere în instinctul tău matern. O grădiniță poate să fie plina de jucării și cărți, clădirea poate să fie cea mai nouă și să aibă cele mai bune facilități, costurile pot fi și ele cele mai decente din lume, însă dacă ai un sentiment că nu este locul potrivit, va trebui să ții cont de el.

Este esențial să te simți confortabil cu directoarea grădiniței, care se ocupă de funcționarea instituției și impune regulile pe care copilul tău va trebui să le urmeze. În plus, în viitor, va trebui să interacționezi cu ea pentru anumite probleme sau întrebări care ar putea să apară.

Ar trebui să te simți în siguranță și mulțumită în prezența educatoarei, care va petrece multe ore pe zi, în fiecare zi, alături de copilul tău. Dacă există bunăvoință de toate părțile, acest parteneriat poate fi unul fructuos și de lungă durată, în beneficiul copilului tău.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Bolile copilăriei – varicela și rujeola
Următorul articol
Taberele KaleidosCopil pentru copii și părinți 2017