Coșul tău
0,00 lei

Imediat vine vacanţa mare: Sfaturi pentru o vacanţă cu copiii la munte

vacanta-la-munte2

“Ce mică-i vacanţa mare / Şi ce dor mi-a fost de ea / La şcoală visam că o aşteptam / Dar ea când vroia venea.”

Îţi aminteşti melodia asta? A trecut ceva timp de când eu aşteptam vacanţa mare, acum o aştept pentru copiii mei şi, recunosc, fac planuri înainte cu mult de a veni. Munte sau mare? Idealul este şi/şi, aşa că aleg să petrecem aproximativ 10 zile la munte şi 4-5 zile la mare.

Putem să mergem la munte cu copiii? Bineînțeles că da, însă activitatea și obiectivele trebuie să îi vizeze în mod direct pe ei. Pentru mulți, aceasta poate fi o opțiune mai confortabilă, cu toate că și la munte soarele este foarte puternic.

Există însă posibilitatea să faceți plimbări cu copiii în timpul orelor în care acesta nu pripește așa tare, pe malurile lacurilor, prin păduri și alte peisaje uimitoare ale munților. În cele ce urmează, vă propun să citiți despre ce să aveți în vedere atunci când mergeți într-o vacanță la munte cu copiii.

Este important să aveți în vedere securitatea copiilor şi alegerea unor activităţi potrivite

Nu strică să aveți la voi o lanternă.

În ceea ce privește securitatea și siguranţa copiilor, există mai multe aspecte pe care trebuie să le luați în calcul în planificarea și efectuarea activitătilor. Sunt sigură că le aveți în minte, dar nu-i rău să dăm un refresh, nu înainte de a nota că sfaturile următoare sunt proiectate pentru copiii mai mari.

  • În primul rând, este important să alegeți activităti ținând cont de vârsta, experiența și motivația copiilor. De exemplu, aplicăm ideea asta în cazul drumețiilor. Calculați corect distanțele și adăugati timp suficient pentru popasuri și extra-situații.
  • În al doilea rând, este important să alegeți trasee interesante ținând cont de legendele locurilor, dar și de peisaj. Cel mai potrivit este să evitați traseele montane monotone sau pe cele care ar putea implica chiar şi cele mai mici riscuri pentru copii.
  • În al treilea rând, interesați-vă cu privire la prognoza meteo. Copiii sunt mai vulnerabili la condiții extreme (atât la timp rece cât și la timp cald). Este foarte important să fie încântați de o astfel de experiență. Foarte adevărat, muntele nu se va muta din locul în care se află, dar este important ca micuții să se bucure și să își dorească să se intoarcă la el.
  • Nu în ultimul rând în ordinea importanței, implicați copiii în planificarea activitătilor montane. De la o anumită vârstă ei sunt perfect capabili să înțeleagă procesul de planificare al unei activităţi.
Citește și:  Ce faci cand nu-ti plac prietenii copilului tau

Ce lucruri nu trebuie să lipsească din rucsac atunci când faci o excursie cu copiii?

Rucsacul este bine să fie încăpător, rezistent și usor.

Când plecați într-o drumeție cu copiii, cel mai important este să vă informați cu privire la traseul pe care urmează să îl faceți și să vă puneți în rucsac ghiduri, recenzii, hărti etc.

Pe de altă parte, nu omiteți hainele care țin de cald și asigură protecție la vânt. Nici incăltămintea adecvată nu trebuie să lipsească. Sunt foarte potrivite ghetele înalte care le pot ține glezna dreaptă. Copiii au o plăcere nemăsurată de a intra în toate bălţile și gropile noroioase astfel încât este foarte bine să aveți cu voi și haine de schimb.

Este important, de asemenea, să aveți cu voi pălării sau șepcuțe care să asigure protecție solară copiilor. De fapt, pentru a evita radiațiile solare plecați dimineața devreme în drumeții. La modul ideal ar trebui să plecați pe traseu înainte de ora 8.

Adăugati în rucsac apă și hrană suficientă. Nu uitați telefonul mobil, incărcat bineînțeles, și luați cu voi soluții împotriva insectelor, picături pentru ochi iritați și medicamente de care copiii au nevoie zilnic (fiica prietenilor mei este astmatică, motiv pentru care Ventolinul nu lipsește din ruxac când facem drumeții).

Muntele poate fi comparat cu o sală de clasă în aer liber și, din acest motiv, trebuie să vă lăsaţi copiii să investigheze și chiar să le oferiți instrumentele necesare să facă acest lucru: notebook-uri pentru a păstra frunze interesante pe care le pot găsi, lupe și plasă de prins fluturi, binoclu, ghiduri de interpretare a naturii etc.

Citește și:  Când copiii au alergii! Lucrurile pe care oamenii nu le cunosc despre îngrijirea unui copil cu alergii

Un ultim sfat: Pregătiţi rucsacul și hainele cu o zi înainte, pentru ca dimineața să nu mai pierdeți timp cu astfel de lucruri.

Activități cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum protejăm pielea copilului în timpul verii
Următorul articol
Bolile copilăriei – varicela și rujeola