Coșul tău
0,00 lei

Importanta educatiei timpurii

educatie-timpurie

Ocupati cu treburile zilnice destul de importante, din ce in ce mai multi parinti lasa intreaga sarcina de a invata copiii lucruri noi educatorilor si invatatorilor. De multe ori uitam, insa, ca si dezvoltarea armonioasa a gandirii copilului este la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta, precum problemele de la servici, mancarea care trebuie gatita sau casa care trebuie curatata.

Este important sa incepem sa educam copilul si sa il invatam diverse lucruri, cum ar fi scrierea propriului nume, inainte ca acesta sa mearga la gradinita sau la scoala. Daca nu esti de aceasta parere, sau daca vrei sa afli motivul, citeste in continuare pentru a afla de ce e important sa ne ocupam, inca de acasa, de ceea ce invata copilul.

Nimeni nu spune ca trebuie sa facem copilul sa invete alfabetul cu doi ani inainte de a ajunge la scoala. Educatia timpurie are ca scop construirea bazei psihologice si emotionale care ajuta copilul sa fie un elev bun, studios, cu note mari, fara a fi nevoit sa depuna prea mult efort. Tot educatia timpurie “ascute” gandirea copilului, pentru ca ii dezvolta legaturile care se formeaza in interiorul creierului, la nivel de neuroni, care se formeaza in momentul in care creierul este solicitat.

copil-citesteUn copil educat timpuriu nu va avea dificultati in viata sa ia deciziile corecte in functie de argumente, sa cantareasca optiuni in functie de avantaje si dezavantaje si pot chiar sa vada mai repede iesirea dintr-o situatie limita sau care pare fara rezolvare sau sa citeasca mai repede caracterul persoanelor cu care interactioneaza.

Citește și:  Îngrijirea pielii bebelușului, un factor determinant pentru sănătatea copilului

Daca am sta sa observam diferite persoane implicate impreuna intr-o anumita situatie, cele a caror parinti s-au ocupat de educatia lor timpurie vor adopta mai repede si mai usor un comportament care sa ii ajute sa iasa cu bine din acea situatie.

Cu siguranta abilitatea viitoare a unui copil de a rezolva probleme cu care sigur va avea de-a face atat profesional cat si in viata personala este mult mai importanta decat multe alte activitati pe care le facem in timpul in care am putea sa contribuim la dezvoltarea modului de gandire al copilului.

Nu te ingrijora, educatia timpurie nu necesita studii de specialitate si nu ai nevoie de abilitati speciale pentru a o practica. In zilele in care nu iti poti face timp mai mult, ajunge chiar si un sfert de ora in care sa “pui la treaba” imaginatia copilului.

experimente-culoriUite cateva activitati care ajuta la educatia timpurie a unui micut: proiectele de lucru manual lucrate impreuna cu un parinte (desen, pictura, felicitari facute manual, decupaj, colaje etc.), jocuri de rol (copilul pretinde ca e doctor, invatator, politist, etc. iar parintele e pacientul, elevul, raufacatorul), invatarea de a citi si a scrie propriul nume, de a numara pana la 20, de a recunoaste cifrele. Mici operatii matematice sau experimente stiintifice care se pot face acasa (precum evaporarea si condensarea) ajuta si ele copilul sa inteleaga mai repede cum functioneaza universul in care traim.

Vrei un copil care sa creasca dezvoltand o gandire sanatoasa? Petrece cu el macar un sfert de ora zilnic in care sa ii provoci imaginatia!

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentarii

  • 20 de intrebari pentru raspunsuri interesante - De La Mamici ,

    […] Poti afla mai multe despre dezvoltarea modului de gandire al copilului in articolul nostru, Importanta educatiei timpurii. Lasand la o parte partea amuzanta, punand copilului intrebari de acest fel il putem ajuta sa […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Sfaturi pentru mamicile care vor sa piarda in greutate
    Următorul articol
    Cum comunici cu adolescentul tau