Coșul tău
0,00 lei

Momente importante în viața unui bebeluș

bebelus roz

Fiecare etapă – de când îți ții copilul în brațe, până la primele lui cuvinte – este palpitantă. Aceste momente nu sunt doar interesante ci și distractive; și de asemenea, momente importante pentru dezvoltarea bebelușului tău.

Din momentul în care devii părinte, abia aştepţi clipa în care copilul tău îţi zâmbeşte sau îţi spune primul său cuvânt. Prima lună a bebeluşului tău va fi plină de plânsete şi linişte, însă chiar de atunci el absoarbe totul din jurul lui şi învaţă să imite şi astfel începe să comunice.
Împărtăşesc cu voi, dragi mămici, cele mai importante momente din primii 2 ani de viaţă ai bebeluşului; momente cărora trebuie să le acordaţi o atenţie mai mare şi care trebuiesc preţuite.

1. Contactul vizual (între 6 și 8 săptămâni)

Aceasta este una dintre primele etape pe care le vei observa şi este un moment important nu doar pentru că micuţul îţi acordă mai multă atenţie şi te urmăreşte cu privirea, dar şi pentru că indică faptul că abilitatea lui de a comunica este pe drumul cel bun şi că este normal din punct de vedere neurologic. El demonstrează că micuţul lui creier a înregistrat o faţă familiară. Ca şi cum ar spune: „Hei, ştiu cine eşti!

Dacă bebeluşul tău nu te urmăreşte cu privirea până la 3 luni de la naştere, nu te panica. El ar putea evita contactul cu ochii atunci când este obosit sau nu doreşte să interacţioneze.

2. Zâmbete sincere (între 6 și 8 săptămâni)

Atunci când micuţul tău îţi zâmbeşte sincer înseamnă că el răspunde la zâmbetul tău. Este un semn că mai multe părţi diferite ale creierului lui se maturizează. Zâmbetele micuţului indică faptul că începe să vadă la distanţe scurte, că poate să distingă obiectele din jurul lui, oferindu-ţi în schimb propriul zâmbet.

Citește și:  25 Sfaturi pentru ca bebelușul tău să doarmă cum trebuie

Zâmbetele sunt una dintre primele forme de comunicare între părinte şi copil. La fel ca şi în cazul contactului cu ochii, nu o să vezi zâmbetul până în luna a patra.

3. Gânguritul (în jur de 8 săptămâni)

În primele săptămâni copilul comunică în principal prin plâns. Dar, începând cu 8 săptămâni, încep să aibă loc diverse activităţi în lobul frontal al creierului temporal, care va permite copilului să gângurească. Micuţul tău va fi la fel de surprins şi de încântat de sunet pe cât vei fi şi tu.

Când gângureşte, bebeluşul îşi foloseşte partea din spate a gâtului pentru a crea vocale ca „a-a-a, ma-ma-ma”. Utilizarea diferitelor părţi ale gurii şi gâtului sunt o altă indicaţie a creşterii adecvate.

4. Murmurul (3 – 4  luni)

Cam în jurul acestei vârste micuţul va începe să murmure. Această bolboroseală este diferită de gângurit deoarece necesită utilizarea limbii şi a gurii pentru a scoate sunete.
Murmurul reciproc apare pe la 6-8 luni; atunci copilul învaţă că poate răspunde la vocea altei persoane prin utilizarea propriului limbaj. Acesta este primul pas spre dezvoltarea abilităţilor de vorbire.

5. Atingerea și tragerea (între 5 și 7 luni)

Atunci când un copil începe să ajungă la lucruri și să le apuce își arată dorința, interesul și curiozitatea, iar aceste lucruri sunt critice pentru învățare. Pentru a încuraja aceste lucruri pune-i câteva jucării pe podea pentru a ajunge la ele.

6. Ridicarea (9-10 luni)

Unul dintre primele semne că bebelușul se pregătește să meargă este atunci când începe să se ridice în picioare. Este momentul când arată stabilitate și putere în piciorușele sale, ambele fiind necesare pentru mersul pe jos.

Citește și:  Provocările mămicilor: primele zile acasă

7. Gesturile (aproximativ 12 luni)

Începând cu varsta de 1 an, gesturile bebelușului sunt un indicator că acesta ințelege deja limbajul oamenilor. Începe să dea din mâini, arată într-o direcție jucăria lui preferată sau imită alte gesturi – acestea sunt momente unice în viața bebelușului.

Experții spun că gesturile sunt un semn clar ca micuțul știe ce gândește și este conștient de faptul că poate comunica cu tine (în felul lui).

8. Primele cuvinte (aproximativ 12 luni)

Majoritatea bebelușilor încep să spună primele cuvinte pe la 12 luni. Atunci când cel mic vede un obiect și încearcă să pronunțe ceva, creierul lui face legătura dintre obiect și sunet. Aceasta semnalează că începe să înțeleagă faptul că un sunet sau un cuvânt este un simbol pentru un obiect.

Între 15 și 18 luni, copiii rostesc de la 5 până la 50 de cuvinte. Pe la această vârstă, copilul începe să înțeleagă și unele propoziții cum ar fi: „Unde e nasul?„, „Care e mâna?

Cel mai bun mod de a încuraja vorbitul este să petreci timp vorbind cu el sau cântându-i.

9. De-a joaca (aproximativ 18 luni)

Micuțul va începe să pretindă că se joaca, imitându-te pe tine. Va ține telefonul în mâna în încearcarea de a bolborosi cuvinte pe care doar el le înțelege.

Dacă ai un bebeluș cu vârsta de până la 2 ani te îndemn să prețuiești aceste momente frumoase din viața micuțului tău. De asemenea, dacă dorești poți să le și captezi prin foto sau video. Vor fi o amintire frumoasă pentru atunci când va crește.

[divider style=”style-4″]

Citește și:  Îngrijirea pielii bebelușului, un factor determinant pentru sănătatea copilului

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar face și ei plăcere să-l citească atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Ai un copil supradotat? Iată câteva sfaturi pentru tine
Următorul articol
Copiii întreabă: Din ce este făcut un curcubeu?