Coșul tău
0,00 lei

Sa invatam copiii sa citeasca imagini inainte de cuvinte

copii-citind

Putem imbunatati abilitatea copiilor de a invata sa citeasca si chiar de a citi inainte ca acestia sa inceapa sa mearga la scoala.

Cum? Invatandu-i sa “citeasca” imagini!
Dupa ce au invatat sa “scoata” informatii de la orice imagine pe care o vad, copiii vor avea o abilitate speciala de a invata repede sa citeasca dar si de a citi cursiv, eficient si repede.

Pentru asta, nu ai nevoie decat de cartile cu povesti pe care le citesti copiiilor, cu singura conditie ca acestea sa aiba imagini. In loc sa ii citesti povestile il poti ajuta sa inteleaga ce se intampla, descifrand impreuna cu el semnificatiile tuturor elementelor imaginii: culorile, liniile, formele si obiectele.

Intreaba copilul ce culori recunoaste, si cum se simte cand le vede. Il poti ajuta sa isi descifreze senzatiile. Culoarea gri transmite tristete, rosul pericol iar galbenul fericire. Intreaba-l cum crede ca se simt personajele povestii doar pe baza vizualizarii imaginilor apoi citeste textul aferent pentru a-i arata ca a avut dreptate sau, din contra, pentru a-l invata ce mesaje transmite fiecare culoare in parte, indiferent de scopul imaginii in care apare.

Descifreaza impreuna cu micutul liniile din compozitia imaginii descoperind impreuna care este scopul lor in descrierea povestii.
Liniile lungi, curbate usor, pot face legatura cu scene de ansamblu, in timp ce o imagine formata din linii scurte, intrerupte, curbate sau frante brusc, pot arata scene detaliate, intense din punct de vedere al trairilor.

Copilul invata cel mai bine sa citeasca o imagine recunoscand obiectele si formele reprezentate in ea.
Micutul poate ajunge sa descifreze singur o intreaga poveste doar recunoscand obiectele dintr-o imagine si facand legatura dintre ele. Daca vede un print pe un cal in prim plan indreptat spre o padure din planul indepartat, copilul sigur isi va dea seama ca aceasta este partea de poveste in care eroul porneste in calatoria de salvare a printesei sau de gasire a personajului cel rau.

Citește și:  Cum sa cresti un copil care sa fie cool

Repetand aceasta activitate cu toate imaginile din cartile de povesti copilul va deslusi, chiar daca inconstient, o consecventa in ceea ce priveste semnificatia culorilor, ceea ce vrea sa transmita o anumita ordine a lucrurilor sau pozitia si directia generala a liniilor si va ghici fara probleme actiunea unei povesti ale carei imagini nu le-a mai vazut inainte.

Asfel, el va invata mai usor sa citeasca pentru ca are experienta in descifrarea si recunoasterea unor modele vizuale, categorie din care fac parte si literele. Cursivitatea in citire se va datora si ea experientei avute in a recunoaste in mod cursive mesajele transmise de toate elementele unei imagini.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Tactici simple pentru a controla febra
Următorul articol
7 Trucuri pentru disciplina pozitiva