Coșul tău
0,00 lei

Demonstrat științific: 10 sfaturi care te ajută să-ți faci copilul fericit

copii fericiti

Cum să-ți faci copilul fericit, aceasta este una din întrebările care nu ne dau pace nouă, părinților.

Iată o serie de sfaturi care sper să te ajute:

1. Asigură-te că îi lași suficient timp pentru joacă

Bineînțeles, fiecare copil are activități pe care le practică: teme, sporturi, balet, etc. Dar trebuie să ținem minte că sunt copii, iar „treaba lor” este să se joace, așa că lasă-le timp zilnic pentru joacă. Cercetătorii au arătat nu numai că timpul de joacă al copiilor a scăzut semnificativ în ultima vreme, dar și cum această lipsă a jocurilor afectează dezvoltarea emoțională, duce către anxietate și probleme de atenție sau autocontrol.

2. Laudă munca susținută

Atunci când copilul depune efort în realizarea unui proiect, încearcă să-ți amintești să lauzi efortul depus, deoarece ne dorim să învețe că munca sa este apreciată, chiar dacă rezultatul nu este pe măsura muncii.

Este firesc să credem, fiecare în parte, despre copiii noștri că sunt minunați, inteligenți, sclipitori, uimitori, însă cercetătorii de la Stanford susțin că nu trebuie să le spunem asta mereu. Este mult mai bine să concentrăm laudele asupra efortului depus: “știu că ai muncit din greu la asta” în loc de “ești foarte bun la asta”, spune profesorul S. Dweck.

3. Creează tradiții

Fie că este vorba de cina (sau mic-dejunul) în familie, ritualuri speciale pentru zilele de naștere, crearea de ornamente pentru Crăciun, ziua de mers la film sau înghețată, constanța înseamnă siguranță pentru copii, iar siguranța înseamnă fericire. Nimic mai simplu decât atât!

4. Lăsați-i să-și facă temele singuri

Recunoașteți, câți dintre voi nu ați fost măcar tentați să corectați temele copilului, să-l ajutați la proiecte, astfel încât totul să fie perfect. Niciun părinte nu face asta decât din dragoste, însă ceea ce transmitem copilului, fără să vrem, este că el singur nu este capabil să ducă la bun sfârșit acele sarcini, ceea ce duce la stimă de sine scăzută și rezultate academice la fel.

Citește și:  Hidratarea corectă a copiilor

5. Învață-i că sentimentele negative sunt în regulă

Nimănui nu-i face plăcere să fie speriat, trist sau supărat, dar face parte din a fi uman. Trebuie să îi învățăm că este normal ca aceste sentimente să îi facă să se simtă rău dar că este foarte normal să se întâmple. O modalitate potrivită pentru a le explica copiilor este atunci când voi înșivă experimentați unele dintre acele emoții negative: “vezi, chiar și eu pot fi supărată/tristă/speriată etc., face parte din viață.”

O mare parte dintre sfaturile populare pentru părinți din zilele noastre ignoră emoțiile. În schimb, se bazează pe teorii de creștere a copiilor care abordează comportamentul neadecvat, dar nu iau în considerare sentimentele care au dus la acea abatere disciplinară. Cred ca niciun părinte nu-și dorește doar să aibă un copil supus și ascultător. Nu acesta este scopul educării unui viitor adult.

6. Lasă-i să eșueze

Eșecul înseamnă că s-au aventurat în ceva, că au riscat, și ne dorim ca ai noștri copii să își trăiască viața din plin. Dacă nu dau greș, nu vor încerca lucruri noi, imaginându-și doar ceea ce are viața de oferit mai frumos. Dacă se simt triști pentru că au dat greș, vezi numărul 5

7. Nu-ți compara copiii între ei sau cu prieteni de-ai lor

Este firesc pentru părinți să-și compare copiii, să caute un cadru de referință în legătură cu etape din dezvoltarea lor, spun experții, doar nu-i lăsa și pe ei să te audă când faci asta. Fiecare copil se dezvoltă în ritmul propriu și are personalitatea și temperamentul său. Comparându-ți copilul cu un altul implică faptul că ți-ai dori ca el să fie altfel, că nu ești mulțumită de el.

Citește și:  Cum să călcăm hăinuțele copiilor mai bine

Este tentant pentru părinți să dea drept “exemplu” un coleg de clasă, prieten sau vecin. Cu toții am avut o Irină de la a 5-a B care avea mereu note bune. Sau un Ștefan care avea rezultate sportive excelente. Am auzit de multe ori: “Dacă ea poate, tu cum nu ai putut?”… cel mai bine este, însă, să rezistăm tentației, pentru că oricât de bună ar fi intenția, copilul va auzi doar: “Ah, deci Ștefan este cel care aruncă cel mai bine la coș, nu eu”.

8. Creează amintiri frumoase

Cine nu are asta ca obiectiv? Eu una am setat asta ca prioritate: să avem amintiri fericite, orice ar presupune asta. De la a face ceva neașteptat, până la a planifica o zi doar pentru noi două sau a ne prosti împreună cu orice ne trece prin cap. În cele din urmă, ce ne rămâne de peste zi, în afară de amintiri? Să încercăm să facem unele fericite….s-a dovedit că asta chiar îi face adulți mai buni.

9. Fii un părinte fericit

Ei bine, asta poate fi, de multe ori, mai ușor de zis decât de făcut. Dar să fii fericit este cel mai bun mod de a-ți încuraja copilul să fie fericit la rândul său. Știi atunci când zbori cu avionul că însoțitorul de zbor spune să-ți pui masca de oxigen întâi ție, pentru a putea avea grija apoi de copii? Cam la fel e și cu fericirea.

10. Nu vă certați și nu discutați probleme grele în fața lor

Vă gândiți să vă mutați, aveți probleme financiare sau bunica a aflat că suferă de o boală care vă îngrijorează? Urechiușele ale amici aud mult mai multe decât ați crede, iar momentele de incertitudine îi pot face să se simtă instabili și îngrijorați. Cel mai bine este să purtați aceste discuții între voi, adulții și să îi lăsăm pe ei să treacă prin această etapă minunată – copilăria – fiind copii, fără nicio grijă de-ale adulților.

Citește și:  6 sfaturi pentru proaspetele mămici care duc lipsa somnului

Cheia pentru a avea copilul fericit nu este o căsătorie perfectă, fără conflicte, declară cercetătorii. Cheia este să controlezi suficient emoțiile pentru a lupta echitabil și să rezolvi conflictele într-un mod care nu amenință stabilitatea familiei.

Voi ce sfaturi aveți pentru a crește un copil fericit?

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar plăcea atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
[comunicat] Avertismentul psihologilor: nu neglijați simptomele de ADHD ale copiilor
Următorul articol
Cum să-ți ajuți copilul să se pregătească pentru școală mai repede