Coșul tău
0,00 lei

Terapii benefice în cazurile de enurezis nocturn

copil-dormind-in-pat

Ce înseamnă enurezis nocturn:

Este vorba despre udarea patului în timpul nopții, scăparea involuntară de urină în timpul somnului. Sunt afectați cam 15%-20% din copiii de 5 ani, 7% din cei de 7 ani și 1%-2% din adolescenți și adulți.

Tratamente pentru enurezis nocturn

Cel mai important motiv pentru tratarea enurezisului este de a minimiza stânjenirea și anxietatea copilului și frustrarea trăită de părinți. Membrii familiei care au o istorie în ce privește această afecțiune ar trebui încurajați să împărtășească experiența lor și să ofere copilului sprijin moral. Să știe că un alt membru al familiei a avut aceeași problemă și a depășit-o, se poate dovedi a fi o bună metodă terapeutică.

Singurele terapii care s-au dovedit eficiente sunt terapia de alarmă și tratamentul recomandat de un medic specialist. Exercițiile de antrenament pentru vezică nu sunt recomandate. Când se aplică această terapie, copilul este rugat să consume cantități mari de lichid și să mențină urina în vezică, fără a o goli până când nu se mai simte confortabil. O abordare terapeutică care implică (a) învățarea unui copil de a nu răspunde în mod normal la senzația de vezică completă și (b) prescrierea unei terapii care este în mod inerent dureroasă, este evident fără rezultate. Rezultatele studiilor au arătat că această terapie este, fie eronată din punct de vedere metodologic, fie nu prezintă nicio îmbunătățire.

Enurezisul nu este o afecțiune care se tratează chirurgical și, de obicei, tratamentul nu este recomandat copiilor cu vârste mai mici de 6 sau 7 ani.

O atitudine pozitivă și motivația de a rămâne uscat pe timpul nopții sunt componente importante ale tratamentului.

Copiii cu enurezis trebuie să beneficieze de o atitudine părintească grijulie și răbdătoare. Pedeapsa nu trebui să fie luată în calcul sub nicio formă! O abordare pozitivă a medicului este, de asemenea, importantă pentru instaurarea încrederii și îmbunătățirea conformității. Modificarea comportamentală cu o înarmare pozitivă poate îmbunătăți rezultatele tratamentului. Urmărirea consecventă este importantă pentru evaluarea rezultatelor terapeutice.

Citește și:  Nevoia hrănirii alternative la bebeluși

Copiii trebuie încurajați să bea cantități semnificative de lichide în timpul zilei și să își mențină hidratarea optimă pe întreaga zi. Un copil bine hidratat nu este însetat când se întoarce acasă de la școală și nu este însetat înainte de culcare. Setea ar trebui prevenită astfel încât un copil să nu bea cantități excesive de lichid, seara, înainte de culcare.

Părinții ar trebui să își roage copilul să meargă la baie înainte de culcare.

Deoarece această măsură terapeutică este concepută numai pentru a minimiza cantitatea de lichid din vezică, starea de veghe completă nu este nici necesară, nici de dorit.

Terapia cu alarme oferă posibilitatea unei îmbunătățiri a stării copilului și ar trebui să fie luată în considerare. Alarma trebuie atașată la culcare pe lenjeria de corp sau pe pijamale într-o poziție aleasă pentru a permite detectarea promptă a umezelii.

Cu toate că majoritatea copiilor cu enurezis nocturn nu se trezesc la alarmă, adesea nu urinează.  Rezultatele optime apar atunci când copilul este bine motivat. Copiii mai mari au, de obicei, o motivație mai bine dezvoltată. Motivația și implicarea părintească sunt, de asemenea, importante.

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentarii

  • Fobiile la copii și adolescenți - De La Mamici ,

    […] 2-4 ani – copiii de această vârstă se pot teme de zgomote puternice, sunete făcute de animale, fantome, persoane cu dizabilități, moarte și uneori de a fii singuri, de a fi nevoiți să învețe să folosească toaleta, de enurezis nocturn. […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Copii întreabă: Cine este primul om care a avut un animal de companie?
    Următorul articol
    Rețeta zilei: Pizza rolls cu legume “ascunse”