Coșul tău
0,00 lei

Top 13 sfaturi pentru o sarcina sanatoasa

sarcina-sanatoasa

Daca iti propui sa ramai insarcinata, sau esti deja, probabil stii notiunile de baza cu privire la grija pe care trebuie sa o ai fata de tine, dar si fata de viitorul tau bebelus: nu fuma, nu bea, odihneste-te, etc.

Exista insa si multe alte aspecte pe care orice mamica aflata la inceput de drum trebuie sa le cunoasca si sa le puna in practica.

Mentine-te sanatoasa pe tot parcursul sarcinii, urmand aceste sfaturi simple:

1. Ia vitamine prenatale in fiecare zi, conform prescriptiei medicului tau

Chiar si in faza de concepere, luarea vitaminelor prenatale este o miscare inteligenta.

Cordonul neural al copilului, care devine creierul si maduva spinarii, se dezvolta in prima luna de sarcina deci este important sa consumi substante nutritive esentiale, cum ar fi acidul folic, calciu, fier inca de la inceput.

Vitaminele prenatale sunt disponibile de cele mai multe ori in farmacii sau le poti obtine prin prescriptie medicala de la medic.

2. Fa exercitii

Sa ramai activa pe perioada sarcinii este o necesitate.
Exercitiile fizice regulate te vor ajuta sa iti controlezi greutatea,imbunatatesti circulatia, sa stimulezi starea de spirit, sa reduci stresul si sa dormi mai bine.

Pilates, yoga, inotul, sau mersul pe jos sunt activitatile pe care le poti practica cu usurinta, insa, inainte de a incepe orice program de exercitii, consulta-te cu medicul tau.

3. Practica exercitii Kegel

Exercitiile Kegel intaresc muschii pelvieni, care sustin vezica, intestinele si uterul. Acestea sunt preferatele femeilor insarcinate deoarece practicarea lor usureaza semnificativ procesul travaliului si rapiditatea vindecarii dupa nastere.

Citește și:  Ajută-ți copilul să-și facă prieteni

4. Nu munci excesiv

Chiar sarcinile de zi cu zi, cum ar fi curatenia, spalatul, pot deveni riscante atunci cand esti insarcinata.  Expunerea la substante chimice toxice, ridicarea de obiecte grele, sau contactul cu bacterii iti pot dauna tie si copilului tau.

5. Urmareste cresterea in greutate

Stiu, mananci pentru doi acum dar luand in greutate mai mult decat este normal, va fi mai greu sa dai jos, mai tarziu. In acelasi timp, daca nu iei in greutate suficient, poti expune copilul la o nastere cu greutate redusa, o cauza majora de problemelor de dezvoltare.

6. Mergi la cumparaturi!

In sfarsit o scuza perfecta pentru a-ti cumpara pantofi noi. Odata ce burtica va creste, picioarele tale vor trece si ele prin mici schimbari, asta pentru ca centrul de greutate va fi modificat, punand presiuni suplimentare pe piciorusele tale.

Pentru a preveni eventualele probleme, poarta pantofi confortabili.

7. Regandeste rutina SPA

Sarcina este cu siguranta un moment de rasfat, dar trebuie sa fi atenta. Evita saunele si cazile cu hidromasaj care te pot supraincalzi.

De asemenea, anumite uleiuri esentiale pot cauza contractii uterine,in special in timpul primului trimestru de sarcina si al doilea; fii sigura ca eviti: ienuparul, rozmarinul sau salvia.

8. Consuma alimente bogate in acid folic

Acidul folic este crucial pentru dezvoltarea corespunzatoare a tubului neural copilului si este vital pentru crearea de noi celule rosii din sange. Chiar inainte de a afla ca esti insarcinata, este inteligent sa incepi sa mananci diverse alimente bogate in acid folic-cum ar fi: cerealele fortificate, sparanghel, linte, germeni de grau, portocale, si suc de portocale.

Citește și:  Semne ale deficienței nutriționale la copii

9. Reincarca-ti bateriile cu…fructe

Majoritatea medicilor recomanda limitarea cofeinei in timpul sarcinii deoarece poate avea efecte nocive asupra ta si a copilului. Incearca gustarile cu fructe pentru o sarcina sanatoasa.

10. Consuma peste

Intr-un studiu din 2007 efectuat pe mai mult de 12.000 de copii, cercetatorii au descoperit ca acei copii ale caror mame au consumat mai mult peste in timpul sarcinii au un IQ mai mare, plus abilitati motorii si de comunicare mai bune, decat cei ale caror mame nu a consumat deloc peste.

Oamenii de stiinta spun asta pentru ca pestele este bogat in Omega 3, un nutrient important pentru dezvoltarea creierului. Atentie insa la ce tip de peste consumi: unii pesti contin mercur, poate fi toxic pentru copii si adulti.

11. Spune „Da” poftelor din cand in cand

Adevarul este ca nimeni nu stie de ce apar poftele in timpul unei sarcii. Unii experti spun ca ar fi un mod al naturii de a oferi nutrientii care lipsesc unei femei insarcinate; altii spun ca este un lucru emotional.

Nu conteaza oricum; atata timp cand mentii un regim alimentar sanatos, este OK sa iti satisfaci poftele culinare.

12. Suna-ti doctorul

Daca esti la prima sarcina si nu stii cam cum sta treaba, cand o durere este normala si cand nu, ar trebui sa apelezi la medicul obstretician daca prezinti oricare dintre aceste simptome:

  • Durere de orice fel
  • Crampe puternice
  • Contractiile la intervale de 20 de minute
  • Sangerari vaginale sau scurgeri de lichid
  • Ameteli sau lesin
  • Insuficienta respiratorie
  • Palpitatii
  • Greata si varsaturi constante
  • Scaderea activitatii copilului
Citește și:  Terapii benefice în cazurile de enurezis nocturn

13. Poarta centura de siguranta

Aceasta ar trebui sa fie pozitionata in partea de sus, pe clavicula si sub abdomen cat mai jos posibil si nu pe abdomen. De asemenea, femeile insarcinate ar trebui sa stea cat mai departe de airbag posibil.

Asigura-te ca in perioada sarcinii bifezi toate aceste sfaturi pentru mentinerea unei sarcini sanatoase. Perioada sarcinii poate fi o perioada in care te poti simti minunat daca ai grija de tine.

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum sa cresti un elev motivat
Următorul articol
Reteta zilei: Sendvis cu ton, lamaie si piper