Coșul tău
0,00 lei

10 lucruri pe care nu le-as face pentru copilul meu

Cand eram mai tanara visam sa am o familie mare. O casa frumoasa, curte mare, masina. Planuiam sa am vreo 6 copii, dar dupa cum stim cu totii, nu toate planurile ies asa cum ne dorim.

Inainte de a incepe viata de parinte ma tot gandeam la toate lucrurile pe care le-as face pentru copilul meu, imi imaginam situatii si scenarii, ma uitam la cei din jurul meu si incercam sa imi dau seama cum as proceda eu.

Totusi, sunt cateva lucruri pe care NU le-as face pentru copilul meu. Si as vrea sa te gandesti si tu la acest lucru.

Ce NU ai face pentru copilul tau? Iata ce mi-am propus eu atunci sa nu fac:

  1. Nu as astepta pana cand copilul meu este adolescent pentru a incepe sa economisesc bani pentru el (facultate, studii, etc). Va fi prea tarziu atunci. Vreau sa aiba un viitor si stiu ca urmarea unei facultati ii va oferi o sansa mare pentru un viitor stralucit.
  2. Nu o sa ma las ingrijorata de toate temerile parentale ale lumii. Exista atat de multe si nu vreau ca copilul meu sa creasca temandu-se de lumea din jurul lui.
    Vreau sa respecte limite, desigur, dar nu am de gand sa las temerile de genul „ce-ar fi daca” sa-i umbreasca copilaria.
  3. Nu as ezita sa-mi realizez un testament. Stiu ca asta poate parea sumbru, dar lucruri rele se pot intampla cat ai clipi din ochi.
    Nu vreau copilul meu sa traiasca o viata nesigura pentru ca nu m-am gandit la asta inainte.
  4. Nu as face copilul centrul universului meu. Asta pune presiune asupra copilului. Vreau sa stie cat de mult inseamna pentru mine, si ca este in regula daca mai greseste si invata pe propria piele.
  5. Nu voi permite de asemenea, nici ca sa fiu vazuta de copilul meu ca un om perfect, de pus pe piedestal. El trebuie sa stie ca pentru a ajunge unde sunt astazi am facut si greseli in trecut, dar fiecare parte a vietii mele m-a adus unde sunt acum si am nevoie ca si copilul meu sa stie asta.
  6. Nu as priva copilul meu de la a face lucruri „periculoase”. Da, stiu, copiii sunt mici si copilaria lor trebuie protejata, dar cand au loc lucruri mai putin placute, vreau ca el sa fie suficient de curajos, sa le infrunte si sa poate vorbi cu mine despre ele.
  7. Nu as petrece tot timpul curatand dupa el incat sa uit sa ma si distrez pe seama asta. Nu vreau sa traiasca in mizerie, desigur, insa atunci cand copilul meu vine cu mainile pline de noroi si spune „Mami, uite”, vreau sa fiu entuziasmata si nu sa ma gandesc cata mizerie a facut si ca si-a murdarit iar hainutele.
  8. Nu l-as invata pe copilul meu ca lucrurile sunt mai importante decat oamenii. Sarbatorile sunt prilej bun de a petrece timp cu cei dragi, nu neaparat pentru cadouri. Vreau ca el sa aprecieze timpul petrecut impreuna, mai mult decat un cadou sub brad.
  9. Nu mi-as lasa copilul sa mearga la somn nici macar o singura data fara sa ii spun ca il iubesc. Copiii trebuie sa auda asta in fiecare zi. Adolescentii cu atat mai mult.
  10. Nu ii voi spune ca sunt dezamagita de el. Chiar si atunci cand greseste, ii explic de ce nu este in regula sa faca acel lucru si ca ma astept ca data viitoare sa procedeze corect.
Citește și:  Provocările mămicilor: stabilirea unei rutine de somn

Eu am reusit sa respect majoritatea regulilor de pe aceasta lista, pentru restul inca mai am timp desi nu ar trebui sa mai aman.

Tu ce ti-ai propusa sa faci sau sa nu faci inainte de a deveni parinte? Ti-ai respectat promisiunile?

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cateva moduri de a opri muscaturile copilului tau
Următorul articol
Intrebari pe care i le pun copilului meu zilnic