Coșul tău
0,00 lei

10 motive pentru a-l îndemna pe copilul tău să citească

copii-citind

Aud destul de des în ultima vreme, în jurul meu, adulți care afirmă supărați că această generație de copii nu mai citește așa cum o făceam noi.

Că-s tot timpul cu ochii în telefoane, tablete, laptopuri sau TV, ba mai mult, din cauza lipsei de mișcare devin cel puțin “pufoși”. Acesta este, însă, un subiect prea amplu pentru a fi abordat acum, îi rezervăm un articol separat.

Revenind la citit, eu cred că așa cum și adulții au nevoie de modele în viața lor, așa și copiii își vor alege modele de viață și vor fi influențați, ba chiar uneori vor copia acțiunile acestora.

Modelele alese de copii sunt fie un profesor, fie un personaj care se perindă pe la TV, dar de cele mai multe ori modelul ales sunt proprii părinți. Ne place sau nu, ei vor fi influențați, pozitiv sau negativ de către modelele alese.

fetita-citind

De aceea este foarte important pentru copil să vă vadă pe voi înșivă citind, făcând asta cu plăcere.

Din păcate, am auzit de câteva ori părinți punându-și copiii să citească drept pedeapsă. Ei bine, acelor copii le va lua mult mai mult timp să se îndrăgostească de lectură întrucât vor asocia mereu cititul cu pedeapsa.

Pe de altă parte, hai să recunoaștem, câți dintre noi, adolescenți fiind, alegeam să citim o carte în defavoarea unei plimbări prin parc, a vizionării unui film sau a unei sesiuni de plajă la ștrand?
Și asta cu toate că îmi aduc aminte bine cum părinții mei citeau destul de des. Gustul pentru citit l-am prin abia în primii ani de liceu.

Citește și:  Momente in care trebuie sa-l fotografiezi pe bebelusul tau in primele zile

Pentru că am tot văzut în ultima vreme cărți, inclusiv manuale școlare care erau cel puțin nepotrivite pentru vârsta pentru care erau recomandate, consider că este la fel de important să controlăm ceea ce ajunge ca lectură în mâna copiilor noștri.

baiat-citind

Iată acum și câteva beneficii ale cititului pentru copiii noștri:

  1. Copiii care citesc mult și des devin mai buni la asta
    Este o chestiune de bun simț; în fond, exersarea îmbunătățește aproape orice activitate umană, iar cititul nu face exceptie.
  2. Cititul ne antrenează creierul
    Cititul este o sarcină mult mai complexă pentru creier decât, de exemplu, uitatul la Tv
    Cititul întărește conexiunile din creier (numite sinapse), ba chiar crează unele noi
  3. Cititul îmbunătățește concentrarea
    Copiii ar trebui să stea nemișcați și în liniște când citesc, ceea ce le dezvoltă abilitatea de a se concentra pentru perioade mai lungi
  4. Cititul îi învață pe copii despre lumea din jurul lor
    Prin citit, copiii învață despre oameni, locuri sau evenimente străine lor. Sunt expuși la stiluri de viață, idei, concepte și convingeri despre lume și viață care pot fi diferite de cele care sunt în preajma lor.
  5. Cititul îmbunătățește vocabularul unui copil
    Copilul va învăța cuvinte noi citind, absorbind în mod inconștient sensul unui cuvânt nou.<br/
    Mai tarziu, în viața de student, când va scrie un eseu impresionat, sau adult, și va scrie o scrisoare de intenție pentru angajare, va avea nevoie de toate cunoștințele aduse de către citit, precum și de un vocabular bogat.
  6. Cititul dezvolta gândirea, te învață să “citești lumea”
    Adolescentul va învăța să citească un articol de ziar, de exemplu, și să își pună intrebări: “cine a scris asta?”, “de ce?”, “este în beneficiul cuiva?”, “va avea cineva de suferit de pe urma acestui articol?”. Va deveni, astfel, echipat pentru viață.
  7. Cititul dezvoltă imaginația
    Asta se întâmplă pentru că atunci când citim, creierul nostru transformă descrierile personajelor, locurilor și evenimentelor în imagini.
    Atunci când citim suntem atât de transpuși în istorisire, încât putem să experimentăm cum se simt personajele într-o anumită situație, devenind, astfel, mai empatici.
  8. Copiii care citesc sunt mai buni la școală
    Și nu sunt mai buni doar la materiile care implică cititul: limba română, istorie, geografie, ei sunt mai buni la toate celelalte materii.
  9. Cititul este o modalitate foarte bună de a te distra
    O carte pe hârtie sau un e-reader (de exemplu: Kindle) nu ocupă prea mult spațiu, astfel că pot fi luate practic oriunde, și copiii nu vor mai fi niciodată plictisiți
  10. Cititul relaxează corpul și calmează mintea
    Acesta este un punct foarte important pentru că în ziua de azi parcă am uitat cum să ne mai relaxăm. Mișcarile constante, luminile intermitente și zgomotele care ne asaltează simțurile atunci când ne uităm la televizor sau când jucam un joc pe calculator, sunt factori de stres pentru creierul nostru, însă atunci când citim, facem asta în liniște, iar scrisul negru pe o pagină albă este cu mult mai puțin stresant pentru creier.
Citește și:  Cum iti stabilesti teluri pentru intoarcerea la scoala

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar plăcea atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Copiii întreabă: Gheața de la poli se va topi vreodată de tot?
Următorul articol
Tabăra KaleidosCopil de la PlaYouth