Coșul tău
0,00 lei

10 Sfaturi pentru a reduce stresul la parintii singuri

tata-baietel-mic-jucarii

Sa fii si mama si tata pentru copilul tau este o provocare pentru orice parinte singur. Fara partenerul de viata parintele depune un efort dublu in cresterea si educatia copilului, motiv pentru care grijile si stresul sunt de doua ori mai mari.

In Romania exista multi copii crescuti doar de un singur parinte. Si, desi circumstantele pot varia (unii parintii sunt divortati, altii sunt vaduvi, etc), parintii singuri se simt adesea stresati si agitati.

Daca esti mama sau tata singur exista cateva lucruri pentru pe care le poti face pentru a minimiza stresul din viata ta si a-ti readuce bucuria de a fi parinte.

1. Organizeaza-ti finantele

Sustinerea familiei pe un singur salariu sau bazandu-te doar pe o pensie alimentara poate fi unul dintre cele mai grele aspecte pentru un parinte singur si pot tine pe loc dezvoltarea copilului.
De aceea este foarte important sa fii responsabil cu resursele financiare. Invata sa faci investitii pe termen lung si sa iei decizii financiare intelepte.

2. Cere ajutor familiei sau prietenilor

Toate familiile monoparentale au nevoie de ajutor – indiferent ca e vorba de cineva care sa aibe grija de copilul tau cateva ore sau pur si simplu de cineva sa vorbeasca cu tine atunci cand te simti coplesit – cere ajutor!

Oricat de mult ti-ai dori sa suplinesti absenta sotului sau a sotiei, nu te vei descurca in orice situatie.
In astfel de momente, nu te sfii sa ceri ajutorul prietenilor, familiei sau chiar al vecinilor.

3. Mentine o rutina zilnica

Incearca sa programezi mesele, treburile casnice, orele de culcare sau altele activitati, la ore regulate, astfel incat copilul tau sa stie exact la ce sa se astepte in fiecare zi.
O rutina consecventa il va ajuta pe cel mic sa se simta mai sigur iar pe tine te ajuta sa fii mai organizata.

Citește și:  Cum sa inveti pentru teze si examene importante

4. Disciplina

Copiii prospera atunci cand stiu ce comportament se asteapta de la ei si ce reguli trebuie sa respecte.
Pune-te de comun acord cu fostul partener cu privire la educatia copilului iar el va sti astfel ce ii este permis si ce nu.

Daca ai bona vorbeste si cu ea despre cum vrei sa-ti cresti si sa fie disciplinat copilul.

5. Spune-i adevarul

Inevitabil, copilul va incepe sa puna intrebari despre faptul ca are alaturi doar un parinte sau ca mama si tata locuiesc separat.

Raspunde-i deschis si onest, spune-i ce s-a intamplat intr-un mod bland si afectuos potrivit varstei lui.
Asigura-te ca ii oferi suportul emotional de care are nevoie pentru a face fata emotiilor dificile.

6. Trateaza-ti copilul ca un copil

Lipsa unui partener este uneori tentanta sa te bazezi prea mult pe copilul tau pentru companie, suport sau simpatie. Dar copiii nu au nici capacitatea emotionala, nici experienta de viata de a actiona in calitate de inlocuitor.

Daca depinzi prea mult de copilul tau sau iti exprimi frustrarile prea des in fata copilului, iti recomand sa cauti sa vorbesti cu adulti sau membrii ai familiei tale. Sau cauta consiliere, daca este necesar.

7. Elimina cuvantul „vina” din vocabularul tau

Nu te simtii vinovat pentru ca nu poti face anumite lucruri sau nu poti oferi totul copilului tau.

Este mai bine sa te concentrezi pe lucrurile pe care le poti face si sa-i oferi copilului tau, dragoste, atentie si confort.
Daca te simti vinovat de divort sau alte perturbari din viata familiei tale, cere sprijin si sfaturi de la alti parinti divortati.

Citește și:  Cum sa cresti un elev motivat

8. Fa-ti timp pentru copilul tau

Chiar daca gramezile de rufe murdare si vasele nespalate din chiuveta iti fac cu ochiul, lasa putin treburile casnice si petrece-ti ziua alaturi de copilul tau.

Pana la urma, asta inseamna sa fii parinte: iesiti la plimbare, cititi, jucati-va, ascultati muzica si, cel mai important, concentreaza-te pe dragostea si relatia parinte-copil.

9. Fa-ti timp pentru tine

De asemenea, este important sa-ti rezervi un timp personal: o baie calda, o carte buna sau o discutie cu un prieten iti va oferi sansa sa te relaxezi.

10. Ramai pozitiv

Este usor sa devii coplesit de toate responsabilitatile si cerintele unui parinte singur.

In ciuda tuturor greutatilor si starilor prin care treci, este important sa mentii o atitudine pozitiva deoarece copilul va fi afectat de starile tale.

Cel mai bun mod de a face fata stresului este sa mentii un regim alimentar adecvat, sa te odihnesti suficient si sa-ti cauti un echilibru in viata.

Daca te simti trista, este in regula sa impartasesti din sentimentele tale cu copiii tai, dar lasa-i sa stie ca nu ei sunt cauza problemelor.

Pentru parintii care isi cresc singuri copiii stresul este mult mai mare decat in cazul familiilor in care ambii parteneri se ocupa de educatia lor.

Insa asta nu inseamna ca educatia si cresterea micutului va fi afectata.

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Reteta zilei: Tagliatele sau spaghete cu nuci si zahar
Următorul articol
Reteta zilei: Friganele