Coșul tău
0,00 lei

10 Sfaturi: convinge-ti copilul ca sportul e sanatos

sport-copii-sanatate

Auzim de tot mai multe studii care au demonstrat ceea ce stim deja: sportul e bun pentru sanatate. Un corp sanatos se construieste din copilarie si, asa cum spune un proverb latin, mintea sanatoasa salasluieste intr-un corp sanatos. Cu siguranta nu dorim pentru copiii nostri un corp supraponderal care in primul rand aduce multe probleme de sanatate si abia in al doilea rand ridica probleme estetice.

Cum convingi insa copilul sa faca miscare, cand acesta este din ce in ce mai atras de televizor, calculator si jocuri video?
Uite cateva ponturi!

1. Implementeaza ideea ca miscarea inseamna distractie

Pune muzica si indeamna copilul sa danseze sau provoaca-l sa se comporte ca o pisica care se intinde, un leu care alearga sau un cangur care sare. Dupa ore intregi petrecute in banca scolii copii vor dori sa isi dezlantuie energia, chiar daca la inceput nu par dornici.

2. Foloseste miscarea ca si recompensa.

Cand copilul are teme la mai multe materii nu il presa sa le faca incontinuu. Dupa fiecare materie provoaca-l la un joc cu mingea si fa-o sa sune ca si cum ii faci o favoare.

3. Nu negocia!

Atunci cand copilul incearca sa te convinga ca mai bine se joaca pe calculator, nu face concesii. Trimite-l afara la joaca. Scoate-i calculatorul din priza daca e nevoie. Spune-i ca are voie la calculator dupa ce se intoarce de afara.

copii-padure

4. Stabileste o rutina.

Copilului ii va fi mai usor sa faca miscare daca apare intr-un program stabil precum mersul la scoala sau spalatul pe dinti de seara. Alege zilele din saptamana in care sa mergeti cu bicicletele sau la plimbare prin parc, gradina botanica sau gradina zoologica si nu te abate de la acel program. Copilul va stii ca duminica dupa-masa e zi de mers in parc sau ca miercuri seara va plimbati cu rolele.

Citește și:  Lucruri pe care mi-am promis ca nu o sa le fac copiilor mei

5. Include in minutele de miscare prietenii copiilor.

Copii ar petrece tot timpul pe care il au doar cu prietenii asa ca vor fi mai motivati sa faca miscare daca ii incurajezi sa cheme un prieten impreuna cu care sa mearga la o pista de alergat sau la trambuline.

6. Felicita-i performanetele.

Orice copil asteapta aprecieri si feedback pozitiv pentru orice performanta. Laudele pentru eforturile fizice il vor motiva sa nu refuze o plimbare cu bicicleta.

7. Limiteaza timpul petrecut in fata unui ecran

Indiferent daca acesta este un televizor sau un calculator. Nu lasa un televizor sau un calculator in camera copiilor; daca nu au un computer sau televizor personal si trebuie sa il imparta cu alte persoane din familie, timpul lor in fata ecranelor e limitat fara a parea ca vrei sa ii interzici cu orice pret desenele animate sau jocurile.

copii-parinti-biciclete

8. Fii un exemplu.

Copiii sunt mult mai inclinati sa faca ceea ce vad decat ceea ce li se spune. Daca iti petreci tot timpul liber in fata televizorului sau a calculatorului, copiii nu vor gasi niciun motiv sa faca miscare doar pentru ca tu le-o spui.

9. Implica-te!

Copiii nu vor spune “nu” unei activitati facute impreuna cu parintii precum mersul o statie pe jos pana la scoala sau parcurgerea unui scurt traseu turistic.

10. Renunta la ideile preconcepute

Renunta la acele idei conform carora miscarea presupune inscrierea la un sport care presupune activitate pe teren. Nu toti copiii sunt buni la vreun sport, si vor observa si ei atunci cand nu se integreaza intr-o echipa sportiva din punctul de vedere al performantelor si nu vor mai fi motivati sa practice sportul respectiv. Vei reusi sa atragi copilul sa faca miscare daca il duci la o sala de catarare, la bowling sau la tenis de masa.

Citește și:  Sfaturi pentru mamicile care vor sa piarda in greutate
Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși Școală, educație și disciplină

Comentarii

  • Cum sa vorbesti cu copilul tau despre greutate - De La Mamici ,

    […] Citeste si: 10 Sfaturi pentru a-ti convinge copilul ca sportul e sanatos […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Cum comunici cu adolescentul tau
    Următorul articol
    Sfaturi: o viata sanatoasa si activa in timpul scolii