Coșul tău
0,00 lei

10 Sfaturi: echilibru între viaţa de familie şi muncă

echilibru familie munca

Nu este uşor să fii mamă, încercând să jonglezi între un job full time şi viaţa de familie. În societatea de astăzi, există mai multe mame ca oricând în câmpul muncii. Atenţia împărţită între muncă şi familie poate aduce sentimente de “vinovăţie” şi stres din cauza această. Cheia este să te concentrezi pe un plan, să te organizezi şi să găseşti echilibrul corect între profesie şi datoria de a fi mamă.

Iată câteva moduri prin care poţi echilibra atât cariera, cât şi familia.

1. Îndepărtează vină

Înainte de a de învinovăţi că nu eşti alături de copilul tău, în timpul jobului, gândeşte-te cum jobul tău şi rolul în cadrul companiei aduce beneficii familiei tale. Poate datorită jobului îţi poţi permite o anumită şcoală pentru copilul tău, sau oportunităţi educaţionale mai bune. Majoritatea mamelor de success au găsit modalităţi de a fi eficiente în ambele “lumi”, iar asta necesită acceptarea termenilor şi condiţiilor fiecărui domeniu şi concentrarea asupra priorităţilor din momente diferite.

2. Găseşte o creşă sigură pentru copilul tău

Te poţi adresa prietenilor sau familiei pentru referinţe de bone, babysitter sau creşe în care poţi avea încredere să îţi laşi copilul. Crează o lista de criterii importante pentru tine şi lasă-ţi micuţul în seama acestora; astfel va fi înconjurat de persoane care îl pot ajută atunci are nevoie de mămică lui.

3. Transformă dimineţile

Evita să începi ziua într-o notă ameţită, organizând totul cu o seară înainte. Pune-i micuţului mâncarea în pacheţel, alege-i hăinuţele pentru ziua următoare (atât ale lui, dar şi ale tale) şi fă-i băiţa. Te poţi decide de asemenea ce veţi servi la micul dejun.

Citește și:  Mituri si adevaruri despre mancarea solida la bebelusi

4. Crează şi organizează un calendar de familie

Identifică priorităţile familiei tale. Calendarul poate include termenul de plată al facturilor, lista cu evenimentele şcolare şi cele ale familiei, evenimente şi activităţi extracurriculare, zile de naştere şi altele. Rezervă-ţi 15 minute în fiecare duminică şi revizuieşte şi pregăteşte programul pentru săptămâna următoare. Acest lucru te va ajuta să elimini surprizele din timpul săptămânii.

5. Discută cu angajatorul

Înainte de a vorbi cu angajatorul sau reprezentantul HR, construieşte-ţi un plan scris care detaliază ceea ce ai nevoie. Interesează-te dacă în companie există şi alţi angajaţi care beneficiază de program flexibil pentru a-ţi crea astfel un avantaj. Atâta timp cât angajatorul a fost înţelegător cu ceilalţi colegi de-ai tăi, ar putea fi şi cu tine, mai ales că eşti mamă, şi ai nevoie de un program special.
Fi pregătită să prezinţi soluţii alternative, de exemplu: că ar fi o perioada de probă a programului de lucru proiectat astfel încât să poţi arăta cum aranjamentul nu va restricţiona productivitatea ta. Mamele care doresc concediu de maternitate ar trebui să pună supervisorului câteva întrebări despre zilele de concediu oferite: “Cât timp pot sta în concediu?”, “Ce salariu îmi va fi oferit în această perioadă?”
Este mai bine să ştii aceste răspunsuri pentru a evita orice confuzie în timpul concediului.

6. Rămâi conectată cu copilul tău pe parcursul întregii zile

Stai conectată cu copilul tău chiar şi atunci când nu sunteţi împreună. Dacă eşti mămică cu copii mai mari, puteţi vorbi la telefon pentru a vedea ce face, cum se simte, etc.
Dacă rămâi mai mult la birou, sau nu poţi ajunge la un eveniment al lui, dimineaţa oferă-i ceva special, care să îi poarte noroc.

Citește și:  Cum sa disciplinezi un copil mic

7. Limitează distracţiile şi pierderile de timp

Fii disciplinată şi stabileşte-ţi anumite limite atunci când îţi verifici email-ul sau efectuezi apeluri telefonice, lucruri pe care le poţi face atunci când copiii dorm. Redu vizionarea programelor TV la o dată pe săptămâna pentru a maximiza timpul petrecut cu partenerul tău. Încearcă să eviţi multitasking-ul (să faci mai multe lucruri de o dată), în special atunci când petreci timp cu copiii tăi.
La locul de muncă evită irosirea timpului. Desigur, vei dori să povesteşti cu colegii de birou, să navighezi pe internet, să asculţi muzică, să iei prânzuri lungi, să bârfeşti, etc, dar toate acestea te pot face mai puţin productivă. Concentrează-te pe sarcinile de la locul de muncă şi vorbeşte cu colegii în timpul pauzelor sau la prânz.

8. Crează activităţi de familie speciale

Fă-ţi timp pentru a petrece timp cu copilul tău – este crucial – atât în timpul săptămânii cât şi la sfârşit de săptămână. Dacă eşti presată de timp, aranjează un mic dejun în familie sau o seară de jocuri şi filme. Când aveţi excursii de familie, evită să foloseşti telefonul de muncă sau email-ul.
În schimb, concentrează-te pe interesele copiilor tăi: prieteni, şcoală, hobbyuri. Cere-le sugestii de activităţi şi încearcă să le satisfaci nevoile. Până la urmă nu contează ce faceţi atâta timp cât sunteţi împreună.

9. Petrece timp cu partenerul tău

Hrăneşte-ţi relaţia cu partenerul tău; el va fi singurul care va fi alături de tine întotdeauna, la bine şi la rău. Continuaţi să vă daţi întâlniri, să petreceţi timp doar amândoi, bucurându-vă unul de prezenţa celuilalt. De multe ori, dacă eşti prea ocupată cu munca de la job sau cea de acasă, partenerul tău este primul care devine neglijat. Întreţinerea acestei relaţii dintre voi doi, va aduce înapoi entuziasmul în căsătoria voastră, dragostea şi grijă unul faţă de celălalt.

Citește și:  La ce să te aștepți când aduci acasă bebe 2

10. Crează momente doar pentru tine

Gestionându-ţi timpul cu înţelepciune vei putea să pui deoparte câteva momente doar pentru tine. O pauză înviorătoare te va ajuta să îţi reîncarci bateriile în timp ce ai grijă de nevoile tale personale. Deoarece timpul tău este împărţit între carieră şi familie, asigură-te că îţi gestionezi bine energia.
“Pierde-te” într-o carte înainte de a merge la culcare, fă o baie cu spumă o dată pe săptămână şi răsfaţă-te cu o zi la spa. Concentrează-te pe un hobby, mănâncă bine şi odihneşte-te suficient – lucruri simple pe care majoritatea mămicilor le neglijează.

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar face și ei plăcere să-l citească atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Dana Ionescu – blog de mămică
Următorul articol
Copiii întreabă: Care este cel mai puternic animal din lume?