10 Sfaturi pentru succesul scolar al copilului tau
Nu ar trebui sa fie o surpriza faptul ca succesul sau esecul la scoala, incepe de acasa. Studiile in domeniu leaga performantele academice slabe de somn, alimentatie necorespunzatoare, obezitate sau lipsa de sprijin in cresterea copilului.
Vestea buna este ca, aceleasi studii, arata, de asemenea, rezultate mai mari pentru elevii care locuiesc intr-o casa in care exista obiceiuri sanatoase, rutine si o buna comunicare.
Implicarea parintilor in educatia copiilor are un impact semnificativ asupra succesului scolar al copilului si asupra vietii sale, in general.
Inceperea unui nou an scolar inseamna de multe ori o provocare pentru copii, dar si pentru parinti. Asta pentru ca fiecare parinte isi promite ca va face tot ce ii va sta in putina sa-si ajute copilul la scoala, sa invete si sa ia note bune.
Dar practic cum il poti ajuta pe copil sa aiba succes la scoala? Urmeaza aceste sfaturi si ajuta-ti copilul sa prospere:
- Pune in aplicare obiceiuri sanatoase
Nu poti performa atunci cand nu te simti bine. Pentru a te asigura ca micutul tau are o activitate scolara buna, asigura-te ca urmeaza obiceiuri sanatoase acasa.
Alege o ora de somn care sa ii ofere odihna necesara si ofera-i un mic dejun sanatos in fiecare dimineata.
Incurajeaza exercitiile fizice, limiteaza timpul petrecut in fata televizorului, pe jocurile video, ascultand muzica sau folosind calculatorul. - Crearea unei rutine
Cei mai multi dintre elevi prospera si raspund bine la rutine care ii ajuta sa isi organizeze zilele. In casa noastra, de exemplu, inainte de a pleca la scoala, fiica mea se imbraca, isi face patul, ia micul dejun.
Cand ajunge acasa dupa amiaza, servim pranzul impreuna, si isi face temele in timp ce eu pregatesc cina.
Rutinele pot fi diferite pentru fiecare, insa cheia este de a face ceva la fel in fiecare zi, astfel incat copilul sa stie la ce sa se astepte. - Creaza un coltisor
Parintii stiu cat de important este sa avem un loc unde sa punem rucsacul, jacheta, pantofii si caserolele de mancare. Gaseste un loc in care copilul tau sa isi poata pastra lucrurile de care are nevoie pentru a merge la scoala si tine-l organizat.
Asa vei sti exact unde sa gasesti lucrurile in graba de dimineata. - Desemneaza un spatiu
La scoala, copilul tau are un birou sau o banca unde scrie si invata. Are lumina, rechizitele si suficient spatiu pentru a lucra.
De ce sa nu ii oferi acelasi tip de mediu si acasa, pentru teme?
Un birou echipat si luminat corespunzator, unde sa nu fie deranjat pe perioada invatarii. Un astfel de loc pentru teme i se poate parea mai distractiv si isi va termina mai usor si cu succes temele in spatiul creat doar pentru el.
Pune-i in camera lui un birou, un cos de gunoi si orice consideri tu ca mai este necesar. - Cititi, cititi si iar cititi
Se spune adesea ca cei mici isi petrec primi ani invatand sa citeasca, iar urmatorii citesc ca sa invete.
Cititul este o poarta de acces pentru toate tipurile de invatare, si cu cat ii citesti mai mult copilului tau, cu atat sansa de a deveni un cititor competent si dornic, este mai mare.
Incearca sa citesti in fiecare zi cu copilul tau si pune-l sa iti citeasca o poveste cu voce tare. - Invatati mereu
Chiar daca micutul tau a trecut de anii prescolari, educatia de acasa este inca o parte critica a experientei lui de invatare. Invatatorii isi fac meseria lor, insa, acasa, parintii trebuie sa completeze cu un bun sprijin.
Cauta noi modalitati de a-ti invata copilul si de a-l ajuta sa se dezvolta intelectual. De exemplu, combina elemente matematice cu stiinta. Foloseste timpul de pregatire a cinei ca o oportunitate de a citi retetele, de a urma instructiunile, de a discuta despre fractii, etc. - Preia conducerea
Copiii invata prin exemplu. Lasa-ti copiii sa te „prinda”citind. Ia-ti timp sa inveti ceva nou si sa discuti experientele tale cu ei.
Stai jos si calculeaza-ti facturile sau fa alte treburi, in timp ce copiii isi fac temele. Afisand o etica de lucru puternica, copiii vor incepe sa modeleze acelasi comportament in viata lor. - Vorbeste cu el
Stii ce parere are copilul tau despre clasa, profesorii sau scoala lui? Daca nu, intreaba-l.
Lasa-l sa-ti spuna ce ii place si ce nu ii place la scoala. Lasa-l sa isi exprime nelinistile, emotiile si dezamagirile si continua sa-l sprijini si sa-i incurajezi realizarile si eforturile sale. - Manifesta interes
Nu-ti limita sprijinul pentru copil. Pastreaza legatura cu invatatorul sau profesorii lui astfel incat sa fii la curent cu orice problema care apare. - Asteapta-te la succes
Poate cel mai important mod in care poti sprijini eforturile copilului de la scoala este de a te astepta ca el sa reuseasca. Asta nu inseamna sa ii ordoni sa fie primul din clasa, ci sa ii spui ca te astepti ca el sa dea tot ce poate, astfel incat si tu, dar si el sa fiti mandrii de ceea ce poate realiza.
Daca iti expui clar asteptarile si ii oferi un mediu in care se promoveaza invatarea, atunci copilul tau va avea sansa de a deveni cel mai bun elev.
[divider style=”style-4″]
Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.
Comentează