Coșul tău
0,00 lei

25 Lucruri de facut impreuna cu copilul tau de 6 luni

mama-copil-6luni-wide

 ACTIVITATI PENTRU ORICE ZI
Activitati pe care toti copii le indragesc si se pot bucura de ele oricand.

  1. Citeste – Multi parinti asteapta ceva timp pana incep sa citeasca copilului dar cel mai bun moment este chiar acum! Cartile cu desene sunt foarte bune pentru copiii mici, desenele folosesc culori vii si pot, cu usurinta, sa atraga privirea bebelusului. Citeste incep, poti folosi voci diferite pentru personaje diferite pentru a-i capta atentia. Este important sa puteti privi amandoi cartea in timp ce-i citesti pentru ca bebelusul sa poata asocia cuvintele tale cu imaginile pe care le vede. Nu ai nevoie de foarte multe carti, cateva sunt de ajuns, sigur nu se va plictisi de ele.
  2. Canta-i – Nu trebuie sa-i fredonezi arii de opera, important este sa auda o varietate cat mai mare de sunete care sa il linisteasca si sa ii atraga atentia. Bineinteles, unii dintre noi nu ar trebui sa urmeze acest sfat :). Nu trebuie sa fie un cantec pe care l-ai auzit undeva, poti chiar inventa cantece inspirandu-te din activitatea ta. Poti canta despre cum il imbaiezi, despre cum ii pregatesti de mancare sau despre ce ai facut in ziua respectiva. Este suficient sa adaugi un ritm, nu trebuie sa-ti fagi griji daca strofele rimeaza sau nu si vei vedea ca i-ai captat atentia si deja va simtiti amandoi mai bine.
  3. Dansati – Daca incepi sa te plictisesti de cantat este timpul sa faceti pasul urmator. Pornesti radioul, televizorul sau pui muzica voastra preferata pe calculator si apoi incepeti sa dansati. Iti iei bebelusul in brate si incepeti sa dansati. Ii va placea ca va invartiti, ca va leganati, ca il tii in brate, va fi o distractie continua!
  4. Iesiti la plimbare – O plimbare este intotdeauna buna pentru un copil pana intr-un an, daca afara nu este foarte cald, bineinteles, si mai ales daca bebelusul este obosit sau capricios.
  5. Fa-i baloane de sapun – Nu am intalnit pana acum un copil (chiar si mai mare de 1 an) caruia sa nu ii placa sa se joace cu baloane de sapun. Fie ca vrea sa le prinda, fie ca sta si se uita, oricarui copil ii plac baloanele de sapun. Este o activitate linistitoare pentru o dupa-amiaza tarzie sau o seara in care bebelusul este capricios.
  6. Jucati-va in iarba – Jucatul in iarba este o activitate preferata a multor copii mici. Inseamna explorare, aventura, este ceva nou. Trebuie sa fiti, insa, foarte atenti la locul pe care il alegeti, sa fie curat si sa nu se poata rani cu ceva.
  7. Jocul de-a oglinda – Uitatul in oglinda este intotdeauna o activitate nemaipomenita pentru copiii mici. Miscarea si expresiile pe care le observa ii atrag atentia si ii starnesc interesul. In functie de ce oglinda aveti si unde este pozitionata puteti face diferite scenarii si sa va jucati impreuna.
  8. Obiecte distractive – Fiti flexibili si creativi atunci cand vine vorba despre ce inseamna o jucarie pentru copilul vostru. Cu siguranta se gasesc lucruri interesante prin casa care pot fi „catalogate” foarte usor drept jucarii si il vor distra pe micut mai mult decat va asteptati.
Citește și:  Lucruri ciudate pe care le fac bebelusii si explicatia acestora

ACTIVITATI DE RUTINA
Transforma activitatile de rutina, plictisitoare, in activitati distractive!

  1. Sa facem baie – Momentul in care ii faceti baita nu trebuie sa fie o corvoada. Incercati sa transformati activitatea intr-o distractie, intr-un joc si atunci totul va fi mai placut si timpul va trece mai repede.
  2. Hai sa ne imbracam – Atunci cand il imbracati este unul dintre momentele in care putem sa ii invatam despre partile corpului. Distrati-va impreuna cu copilul dar, in acelasi timp, invatati ceva nou.
  3. Schimbam scutecele – Poate una din cele mai stresante activitati dar si pentru aceasta exista o solutie. Transformati totul intr-o joaca in care il luati pe cel mic ca si partener si totul se va intampla si mai usor.
  4. Mancarica – Invatati-l pe cel mic inca de acum sa manance lucruri cat mai variate. Este micut acum dar, daca a inceput sa manance mancare solida, puteti incerca diverse gusturi si texturi. Va ajuta sa vedeti ce-i place iar pe el il ajuta sa se obisnuiasca si sa accepte ideea de varietate.

ACTIVITATI PENTRU DEZVOLTARE
Nu te preocupa prea mult de rezultate, incearca sa te distrezi cu copil tau!

  1. Purtati o conversatie – Este atat de distractiv cand bebelusii incep sa gangureasca :). Cand ei incep sa-ti „vorbeasca” trebuie sa incepi sa vorbesti si tu cu ei. Asculta-i cand incep sa gangureasca si cand iau o pauza spune-le „Chiar asa?”, „Mai povesteste-mi!”; incercati sa simulati un dialog.
    Deasemenea, cand faceti treaba prin casa puteti sa-i povestiti ce faceti in acelasi timp. Numiti lucrurile pe care le folositi si aratati spre ele. Usor-usor va invata o groaza de lucruri.
  2. Contact vizual – Incearca sa-i prinzi privirea, apoi uita-te in alta parte, apoi te intorci iar la el si ii zambesti. Sau: cand te-a vazut inchide ochii, pune mainile la ochi si apoi uitate-te la el cu o fata surprinsa si spune-i „Bau!”.
  3. Lucruri opuse – Este important sa-i obisnuim de mici cu notiunile opuse: mic/mare, sus/jos, inauntru/afara, cald/rece, etc. Aproape orice se poate transforma intr-un joc atunci cand vrei sa-l inveti despre notiuni opuse.
    Cand te joci impreuna cu copilul tau, pe langa inevitabila distractie, ii dezvolti, astfel, si mintea.
Citește și:  Cum să-ți ajuți copilul să se pregătească pentru școală mai repede

ACTIVITATI FIZICE
Trebuie sa ne si miscam un pic!

  1. „Gimnastica” – Acesta este un joc in care se pot combina mai multe activitati din cele descrise pana acum. In primul rand trebuie sa alegi un moment bun: dupa ce l-ai imbaiat, cand il schimbi, cand ii schimbi scutele sau oricand aveti amandoi chef sa va jucati. Gimnastica pentru un bebelus inseamna miscari usoare ale mainilor si picioarelor. Imbina aceste miscari cu un cantec sau vorbeste cu el, explicai ce se intampla, capteaza-i atentia si distrati-va impreuna.
  2. Partile corpului – Oricand ai ocazia explica-i ce se intampla. Aunci cand ii dai de mancare, cand ii faci baie sau cand il schimbi. In unele din aceste momente spune-i si despre particle corpului. Cand ii atingi piciorusele ii poti spune „Asta este piciorul stang, asta este piciorul drept.”. Ii poti explica aratandu-i si particle corpului tau „Asta e mana ta, asta e mana mea.”.
  3. Exercitii de echilibru – Un exercitiu foarte distractiv si util. Poti folosi o minge mare de plaja sau una de yoga. Pozitioneaza-l cu piciorusele pe minge si tine-l de maini. Tine-l bine cand va jucati astfel pentru a evita o situatie neplacuta.
  4. Fete amuzante – Sau altfel spus, hai sa strambam unul la celalalt :). Acesta este un joc care combina miscarea (va incerca sa te imite) cu invatarea parilor corpului. Scoate limba la el, misca-ti buzele, misca-ti sprancenele.
  5. Fa-i un masaj – Intinde-l pe burtica in fata ta si fa-i un masaj usor facand cercuri mici cu degetele sau cercuri mai largi cu intreaga palma. Daca il si gadili va fi si mai amuzant 🙂
Citește și:  10 motive pentru a-l îndemna pe copilul tău să citească

EXPERIMENTEAZA LUCRURI NOI
Cu un copil mic, intotdeauna poti experimenta ceva nou!

  1. Voci diferite – Alege un cantec care iti place foarte mult si canta-l impreuna cu copilul tau de mai multe ori pe voci diferite. Incearca o voce mai subtire si inalta, o voce joasa, canta-i repede sau incet, etc.
  2. Jucarii care fac zgomot – Gaseste un container mic pe care poti sa il umplii. Surprize de la oua Kinder, o caserola mica, o sticla mica de plastic, de preferat transparent. Umple recipientul cuorez, fasole, pietricele mici, nasturi sau orice alte lucruri mici pe care le gasesti in casa sau in apropiere. Important este sa faca zgomot atunci cand cel mic va scutura recipientul. Ai grija ca acesta sa fie bine inchis. Joaca-te impreuna cu copilul tau si faceti amandoi zgomot. Puteti asculta si muzica in acelasi timp si sa scuturati sticluta cu orez si pietricele pe ritmul muzicii.
  3. Uitati-va la poze – Atunci cand nu puteti iesi din casa si vreti sa experimentati ceva nou incercati sa va uitati la poze. Jucati acelasi joc de explorare ca atunci cand iesiti afara, vorbeste cu micutul si explica-i ce vede.
  4. Experimentati diverse texturi – Aranjeaza pe jos lucruri cu diverse texturi: un covoras, o paturica, o perdea si lasa-l sa atinga si sa experimenteze tipurile de texturi. Bineinteles, povesteste-i ce se intampla, vorbeste cu el si explica-i diversele senzatii.
  5. Faceti poze – Nu uita sa faci tot timpul poze cu cel mic. Fie ca este vorba de poze doar cu micutul sau poze cu toti membrii familiei, este bine sa fie facute cat mai des. Cine stie, poate chiar incepe sa-i placa 🙂
Activități cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentarii

  • Cum ținem bebelușii ocupați în casă în sezonul rece? - Mamici.info ,

    […] delamamici.ro/ […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Mancare sanatoasa pentru copiii din scoala primara
    Următorul articol
    Ai un blog pentru parinti? Te ajutam sa il promovezi!