Coșul tău
0,00 lei

4 Pași pentru a te modela ca și părinte în funcție de temperamentul copilului

copii-cu-temperament

Fiecare copil este diferit, de aceea este bine să putem diferenția tipurile de temperament pentru a ne ajusta metodele de educație în funcție de nevoile lor.

Cam orice părinte știe dacă are un copil mai extrovertit sau mai pesimist, dar trebuie să ne acceptăm copiii așa cum sunt și trebuie să îi educăm în funcție de personalitatea lor pentru ca educația pe care le-o dăm să fie cât mai eficientă. Deși este important să ne încurajăm copiii să se dezvolte, este important și să le recunoaștem felul de a fi și să nu îi forțăm să devină acele persoane care nu sunt, de fapt.

„Apreciază temperamentul și abilitățile copilului tău, pentru că temperamentul unor copii necesită mai multă protecție din partea părinților” afirmă dr. Sam Goldstein, un psiholog specializat în educarea copiilor.

Dr. Goldstein crede că următorii patru pași ne pot ajuta să înțelegem mai bine natura copilului nostru, și cum aceasta afectează felul în care interacționează cu lumea, dar  și cum ne putem adapta metodele de educare pentru a-i ajuta să se dezvolte frumos:

Pasul 1. Educă-te!

În primul rând, trebuie să înțelegem și să acceptăm firea copiilor noștri, dar și să știm la ce putem să ne așteptăm de la el. Am putea spune: ,,Accept faptul că al meu copil are un temperament anxios, dar mi-aș dori ca el să iasă afară la joacă” pentru ca apoi să ne supărăm dacă nu iese, afirmă dr. Goldstein. Când de fapt ar trebui să spunem: „Da vreau ca el să iasă la joacă, dar întâi îl voi ajuta să se simtă cât de cât ok atunci când nu este în prezența mea.”

Pentru a afla care este firea, temperamentul copilului tău și ce pași trebuie să faci pentru a-i face față, ai putea să citești articole de pe site-uri de parenting, să citești cărți, să vorbești cu dascălii, sau să vizitezi psihologi dacă este necesar.

„A căuta informații este un proces foarte activ. Acestea nu vor apărea din senin la ușa ta” afirmă dr. Goldstein. De asemenea, doctorul spune că fiecare copil este diferit și aceleași metode de educație dau rezulate diferite în funcție de temeperamentul copilului.

Citește și:  Copiii si anxietatea: solutii

Pasul 2: Fii conștient de mentalitatea ta

După ce am învățat cum percepe copilul nostru lumea, trebuie să învățăm cum să gestionăm și sentimentele noastre în această privință, afirmă dr. Goldstein.

„Cu toții ne considerăm părinții perfecți pentru copiii noștri” spune el. „Părinții trebuie să ia în cosiderare atitudinea lor legată de situațiile cu care se confruntă ai lor copii”.

Numai atunci poți afla răspunsul la toate întrebările. Tu trebuie să decizi, cum voi gestiona o  situație anume și ce sentimente ai referitoare la copilul tău, afirma dr. Goldstein.

Citește și:  Sfatul zilei: Cum alegem incaltaminte sport pentru copii

Pasul 3: Fă schimbările potrivite

Următorul pas este să începi ceea ce psihologii numesc „managementul mediului” pentru a  aborda problemele cu care se confruntă copilul tău.

„Încearcă să gestionezi mai bine mediul în care crește, astfel încât să aibă oportunități bune pentru a încerca lucruri noi, dar nu forța lucrurile atât de tare, încât succesul să fie compromis” afirmă el. „Pentru că dacă acest lucru se întâmplă, ei nu vor merge mai departe”. Gândește-te că acesta este un proces pe termen lung. „Unii  copii au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se simți în largul lor și pentru a face greșeli și a învăța din experiențe negative”.

Citește și:  Sfaturi: o viata sanatoasa si activa in timpul scolii

Pasul 4: Puneți-vă de acord ca și părinți

Atât tu cât și partenerul trebuie să vă puneți de acord, în problemele ce țin de educația copilului.

Părinții trebuie să colaboreze, iar temperamentul este unul din cele mai importante criterii pentru care aceștia pot să nu fie pe aceeași lungime de undă. În vreme ce un părinte are impresia că cel mic este manipulator, celalalt vede în comportamentul copilului cum acesta trăiește o adevărată provocare.

Mama va spune – „Este atât de emoționat în această privință” – iar tata va spune –„Nu, tu ești ușor de manipulat, tu îi permiți să fie emoționat, trebuie să îl scoți din acea stare”.

Numai atunci când amândoi veți cădea la un acord despre temperamentul copilului și veți încuraja copilul, puteți crește un micuț care să dea tot ce are mai bun, să crească și să ajungă cea mai bună variantă sa.

Citește și:  Sfaturi comunicare: inlocuieste comunicarea negativa
Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Rețeta zilei: Rulouri cu curcan și salată verde
Următorul articol
Cheia de succes a unei ținute reușite – Noi trenduri în moda anului 2018