Coșul tău
0,00 lei

6 metode de a insufla copiilor dragostea pentru școală

sa-iubim-scoala

Este un lucru dovedit: Copiii care sunt dornici să învețe mai mult, se descurcă mai bine în școală și în viață. Unul din cele mai mari daruri pe care le putem oferi copiilor noștri, este entuziasmul pentru tot ceea ce oferă școala.

Amintește-ți: Fiecare copil s-a născut să învețe. Gândește-te la cât de multe învață copilul în primii ani – cum să își exprime nevoile către adulți, cum să meargă, cum să vorbească, cum să zâmbească sau să se încrunte, cum să doarmă noaptea și să se joace ziua. Cum să aplaude și să se joace, cum să se hrănească singuri și cum să împartă cu alții. Pe la 4 sau 5 ani, copiii cunosc numerele și culorile, merg pe tricicletă și folosesc jucării mai complicate. Dacă sunt vorbite mai multe limbi străine în casă, copiii sub 10 ani le vor vorbi ca și un nativ.

Pentru orice copil, fiecare zi este plină de o mulțime de noi lucruri de învățat.

Cu excepția celor izolați și abuzați, pentru ceilalti copii fiecare zi este plină de noi posibilități de învățare și de bucuria noilor realizări. Privește cum orice copil mic ce este determinat să obțină ceva cu succes, nu se dă bătut. Noi, părinții, nu trebuie să învățăm copiii să iubească să învețe ci trebuie să ne asigurăm că această dragoste nu este strivită.

Cum menții dragostea pentru educație vie:

1. Iubește-o tu însăți.

Dragostea pentru educație este un lucru pe care copiii noștri îl învață acasă. Dacă îți place să înveți lucruri noi sau să rezolvi unele probleme, dacă îți place să exersezi o abilitate până o stăpânești foarte bine, așa vor face și copiii tăi. Entuziasmul tău pentru îmbogățirea cunoștințelor și acceptarea provocărilor este contagioasă. Arată-te entuziasmat de noile descoperiri. Spune-le povești despre cum ai obținut tu ceva dificil. Permite-le copiilor să observe eforturile pe care le faci pentru a crea ceva și sentimentele de satisfacție pe care le ai la final.

Citește și:  Ce faci cand copilul tau pierde un prieten

2. Alocă timp descoperirilor noi, împreună cu copiii tăi.

Copiii sunt curioși din fire. Stimulează curiozitatea prin a fi tu însuți curios. Pune-ți întrebări cu voce tare despre cum funcționează unele lucruri. Ia în serios întrebările copiilor. Răspunde-le la întrebări căutând informații în cărți sau pe internet. Uită-te împreună cu ei la emisiuni de natură și știință și vorbiți apoi despre ceea ce ați învățat din ele. Fă experimente simple acasă. Internetul este plin de proiecte care pot fi făcute acasă, care demonstreaza totul, de la cum erupe un vulcan, la cum să înveți chimia gătind. O oră sau două alocate în week-enduri, pentru creat și explorat lucruri împreună, le va menține vie dragostea pentru educație.

3. Citește, citește, citește!

Mare parte a succesului academic depinde și de măiestria în a citi. Citește cu voce tare copiilor. Încurajează-i să citească cu tine, alternând paginile. Găsește cărți care au unele capitole ce încurajează atât pe cei mari cât și pe ce mici să citească împreună. Faceți o vizită săptămânală la bibliotecă și încurajaţi copiii să împrumute cărți de îndată ce sunt suficient de mari pentru a avea un abonament. O dată ce pot citi singuri, le va fi deschis apetitul de cunoaștere și distracție. Copiii care iubesc cărțile și cititul nu vor fi copleșiți de sarcinile pe care le vor avea la școală.

4. Scrie. Scrie. Scrie.

M-am întrebat mereu de ce în articole precum acesta se pune accent mai mult pe citit decât pe scris. A scrie bine și corect reprezinta o condiție principală pentru ca micuţii să se descurce bine la școală și în viață. Mulți părinți se bucură atunci când copilul lor a învățat să își scrie numele. Nu lăsa acest lucru să se termine aici. Ca și în cazul cititului, începe să lucrezi la abilitățile sale de a scrie, încă de când copilul este mic.

Citește și:  Cum sa disciplinezi un copil mic

Celor mai mici cere-le să îți spună ceva despre un desen, ca tu să scrii câteva cuvinte. Spune-le să îți dicteze lucrurile bune care li s-au întâmplat și tu să le scrii într-un jurnal. De îndată ce vor învăța să scrie cuvinte întregi, încurajează-i să continue jurnalul. Împreună cu copiii tăi, poți face o recapitulare a zilei, a evenimentelor importante sau mai puțin importante, pe măsură ce le scrii. Apropo, aceste jurnale sunt foarte valoroase pentru copii pe măsură ce vor crește mari.

5. Interesează-te ce fac la școală.

Copiii ne copiază comportamentul. Dacă suntem interesați de ceea ce învață ei, și ei vor manifesta același interes. Petrece timp după amiază sau vorbește cu copiii despre ceea ce au învățat la școală. Fii interesat, dar nu critic. Uitați-vă împreună pe lucrările cu care vin acasă. Pune-le întrebări care necesită un răspuns mai complicat decât un simplu da sau nu. Nu, nu le face temele! Dar arată-te interesat și ajută-i.

6. Crează o zonă de făcut teme.

Nu contează dacă cel mic își face temele pe masa din bucătărie sau pe birou. Ceea ce contează este că acel loc trebuie să fie special amenajat pentru această activitate și că trebuie să fie la îndemână toate rechizitele și obiectele necesare. Faptul că stabilești un spațiu fizic temelor, dar și un program pentru efectuarea acestora, trimite copilului mesajul că școala trebuie luată în serios. Fă și o regulă ca telefoanele și televizorul să fie închise până ce termină temele pentru a nu fi distras de nimic. Oferă-i sprijin atunci când are nevoie și bucură-te de realizări. Implicarea noastră pozitivă are un impact mult mai mare decât cuvintele.

Citește și:  Cateva moduri de a opri muscaturile copilului tau
Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum să scapi de acnee și alte probleme ale pielii bebelușului cu ulei de cocos
Următorul articol
9 lucruri pe care nu ar trebui să le spui niciodată copilului tău