6 sfaturi pentru proaspetele mămici care duc lipsa somnului
Abia ai născut și ai nevoie disperată de un pui de somn? Uite aici câteva sfaturi utile:
Tocmai când credeai că nu ai putea fi vreodată mai obosită decât în perioada sarcinii, ai adus pe lume minunea voastră și ai descoperit un nou nivel de epuizare. Nu degeaba s-a inventat un cuvânt în limba engleză care să descrie perioada asta: “mombie”, pentru că sunt unele zile în care chiar te poți simți ca un zombie.
Privarea de somn are consecințe serioase asupra organismului printre care – diminuarea performanței intelectuale, afectarea calității vieții sau, pe termen lung hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă sau chiar obezitate.
Astea sunt veștile proaste. Există și unele bune – pe lângă nenumăratele momente de drăgălășenie pe care le ai zilnic cu micuțul tău, poți aplica sfaturile următoare pentru a avea parte de odihnă. Deși fiica mea este acum mare, îmi aduc aminte de primele luni de nesomn și stările pe care le-am trăit atunci.
1. Scoate cofeina din meniu
Îmi dau seama că sună ciudat. Eu eram atât de obosită în primele luni încât nici nu îmi puteam imagina că aș putea funcționa fără o cană (oală) de cafea zilnic. De fapt, fără să îmi dau seama îmi sabotam singură somnul. În funcție de sensibilitatea organismului la cofeină, o ceașcă de cafea dimineața este suficientă peste zi, astfel încât atunci când puiul tău doarme să poți ațipi și tu chiar și pentru 15-20 minute.
2. Cere ajutor
Pe unele dintre noi, instinctul ăla de super-mamă ne lovește înainte ca bebe să se nască, așa că nu este deloc surprinzător că orice proaspătă mămică să își dorească să se ocupe de tot ce presupune îngrijirea bebelușului. Nu întotdeauna, dar de multe ori avem în preajma noastră prieteni și membrii ai familiei dispuși să ajute cum pot. Uneori poate fi vorba despre ajutor prin casă sau doar să supravegheze copilul cât timp îți faci un duș. Nu vă fie jenă, cereți ajutor apropiaților, nu trebuie să le faci tu pe toate. Despre daruri potrivite pentru o proaspătă mămică am scris aici: https://delamamici.ro/ce-cadou-sa-duci-unei-proaspete-mamici-2131.html
3. Ia-ți “liber” o seară
Chiar dacă poate părea dificil să de desparți de cel mic în prima perioadă, mai ales dacă alăptezi, o pompă de sân poate ajuta în situația asta. Poți pompa lapte într-un biberon sau două care să asigure una-două mese, pentru perioada cât “lipsești”. Având mesele asigurate, lăsând grija hrănirii peste noapte partenerului tău te-ai putea relaxa și să ai parte de mult râvnita odihnă. La început ai putea simți un disconfort la nivelul sânilor din cauză că ai sărit o masă, dar în timp, corpul tău se va adapta.
4. Găsește modalitățile prin care să te relaxezi
Este o chestiune unică și îngrozitoare care se petrece atunci când ești proaspătă mămică. Deși ești moartă de oboseală, pur și simplu nu poți adormi. Mintea și trupul tău intră într-o stare de alertă pentru că ai o mogâldeață adorabilă care are nevoie de toată atenția și grija ta. Am trecut prin asta și la un moment dat am realizat că dacă nu reușesc să mă odihnesc voi ceda. Trebuie să găsești “formula magică” pentru a te relaxa. La mine funcționa întotdeauna o baie fierbinte și trebuia să fie perfect întuneric în camera și adormeam dusă. Spre norocul meu, am beneficiat de ajutorul soțului, când era acasă, dar și al mamei mele în primele luni de viață ale fiicei mele.
5. Concentrează-te pe viitor
Aceste nopți în care ești privată de somn pot fi îngrozitoare. Fiică-mea a dormit o noapte întreagă abia la 11 luni, am trecut prin asta. Cu toate astea, știi ce? Vei clipi o dată și cel mic nu va mai fi atât de mic, îi va pieri mirosul de bebeluș, nu va mai cere sânul și va începe să doarmă nopțile. Există o expresie care spune că “zilele sunt lungi, dar anii sunt scurți”. Încearcă să-ți amintești asta în nopțile fără somn și ar putea să facă oboseala mai suportabilă.
6. Discută cu medicul tău
Dacă totuși nu poți închide ochii, este important să discuți cu medicul tău. Corpul și creierul au nevoie de somn pentru a funcționa corespunzător, iar asta este cel mai important când îți îngrijești copilul. Medicul poate exclude orice problemă care ar putea provoca insomnia și chiar poate să prescrie un somnifer ușor care să îți aducă bine-meritata odihnă.
Comentează