7 Lucruri pe care mamele trebuie să le știe despre proaspeții tătici
Perioada imediat următoare aducerii pe lume a unui copil poate fi copleșitoare pentru proaspeții părinți. Sunt numeroase situații noi la care trebuie să se adapteze și lucruri pe care să le învețe. Deopotrivă și mamele și tații trăiesc diverse emoții și sentimente care pot fi greu de înțeles și gestionat. Este important ca în vârtejul acestor schimbări să nu uităm de soții noștri și de sentimentele lor. Așa cum cunosc cupluri care au conviețuit bine-merci ani de zile împreună, iar după nuntă au divorțat în maxim un an, așa știu și cupluri – vreo două chiar în cercul nostru de prieteni, care s-au separat după nașterea copilului. Dacă vrei să-ți înțelegi mai bine partenerul, proaspăt tătic și vrei să-l ajuți să treacă cu succes prin această perioadă de acomodare, am găsit 7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre noii tătici.
1. Și el este speriat, la fel ca și tine
Nu este un secret ca să devii părinte este unul dintre cele mai înspăimântătoare lucruri prin care poți trece. De cele mai multe ori, partenerii noștri sunt cei “curajoși” în cuplu, cei care ne sunt alături să ne sprijine când suntem înspăimântate.
Fetele cresc jucându-se cu păpuși, poate având grijă de un frate mai mic, uneori cu instinctul matern dezvoltat înainte de a deveni mamă, iar rolul acesta vine parcă mai ușor. Trebuie să ne amintim că atunci când devine tată, soțul este speriat și poate fi mai “pierdut” decât tine. Încurajează-l, iubește-l și asigură-l că totul va fi bine.
2. Îți simte lipsa
Copilul are TOATĂ atenția ta de când ești proaspăt mămică. Când bebelușul este treaz fie îl hrănești sau pur și simplu petreci timp cu el. Eu una nu o puteam lăsa din brațe pe fiică-mea nici când dormea – cel puțin în timpul zilei, noaptea trebuia să mă odihnesc și eu ?. Asta îmi lăsa foarte puțin timp pentru mine, ca să nu mai vorbim de soțul meu. Drept urmare, soțul îți poate duce lipsa, îi va fi dor de momentele voastre împreună când stăteați de vorbă seara înainte de culcare sau de alte clipe pe care le petreceați împreună. Știu că poate fi greu să vă faceți timp pentru soț, dar este important pentru viitorul căsniciei voastre.
3. Se poate simți lăsat deoparte
Legătura care se creează între mămică și copil în momentul nașterii este foarte puternică. De cele mai multe ori, mamele se ocupă de bebeluș, și este mai ușor să se creeze conexiunea. Sunt momentele alea magice când îl alăptezi sau pur și simplu îl păzești de pe un scaun așezat lângă pătuț când doarme. Acest lucru îl poate face pe soț să se simtă abandonat și chiar să creadă că nu mai are aceeași conexiune cu tine, ca înainte. Eu l-am inclus pe al meu soț în îngrijirea fetiței. Îi puneam lapte în biberon și îl lăsam pe al să o hrănească și mă ajuta să îi fac baie seara. Aceste momente pe care ei le petreceau împreună au creat o legătură solidă între ei.
4. Ar putea avea nevoie de îndrumare
Mulți tătici nu prea au habar despre ceea ce trebuie să facă. Cel mai probabil nu au mai schimbat vreodată un scutec sau nu au mai ținut în brațe vreun copil. Poate că nu vor vrea să admită că nu se descurcă, ajută-l tu cu puțină îndrumare.
5. Se va descurca de minune (în ciuda a ceea ce ai putea tu să crezi)
Cu toate instrucțiunile pe care i le dai, ai putea crede că niciodată în viață nu va reuși să pună scutecul corect. Ar trebui să fim mai deschise și să ne scoatem asta din cap. Bărbații sunt perfect capabili să aibă grijă de un nou născut. Cum spuneam la punctul patru, ar putea avea nevoie de o direcție, de puțină îndrumare, dar nu este nevoie să îi controlați la fiecare mișcare. În loc să vă stresați la orice pas, încercați să vă relaxați și să vă bucurați de momentele pe care le aveți doar pentru voi.
6. Îi este dor de vechea sa viață
Este normal, ca cel puțin în prima perioadă, proaspeții părinți să ducă dorul vieții de dinainte de apariția copilului. În primele săptămâni, la mine, parcă nici nu tăiasem cordonul ombilical, părea că fiică-mea era lipită de mine. Este important să găsiți timp pentru voi și să faceți lucruri împreună și fără copil. S-ar putea simți prea vinovat să îți ceară el asta, de aceea îți poți încuraja soțul să iasă și să petreacă timp cu prietenii din când în când, înainte ca el să o facă.
7. Are nevoie de intimitate
Ca să fim cinstiți, să fii intimă cu partenerul tău după ce ai născut, poate fi ultimul lucru la care te gândești. Hrănirea constantă a bebelușului, nopțile nedormite, hainele pline de vomă, părul pe care nu ai mai avut timp să-l speli de vreo săptămână, sânii dureroși de la alăptat și maldărele de haine strânse la spălat te pot face să nu te gândești la intimitate în viitorul apropiat. Cu toate acestea, chiar și micile gesturi de afecțiune cum ar fi cuibărirea lângă el pe canapea, mici săruturi sau doar că vă țineți de mână, îl va face pe soț să înțeleagă că îl iubești.
Comentează