7 Sfaturi despre cum sa pierzi in greutate dupa nastere
Odata cu sosirea bebelusului pe lume sunt o multime de lucruri de care trebuie sa te ocupi: sa il hranesti, sa il adormi, sa ai gria de el si, bineinteles, sa scapi de kilogramele in plus acumulate in timpul sarcinii.
De obicei, o femeie ia in greutate aproximativ 10 kg pe durata sarcinii. Odata cu nasterea, insa, se pierd aproximativ 6 kg ceea ce inseamna ca proaspetele mamici, mai trebuie sa dea jos cateva kilograme dupa ce parasesc maternitatea.
Cu un regim alimentar echilibrat si exercitii fizice regulate, revenirea la greutatea dinainte de sarcina este posibila in doar cateva luni.
Desi fiecare proaspata mamica este nerabdatoare sa arate din nou sexy, unul dintre cele mai importante lucruri de retinut este sa fii rabdatoare cu tine. Pierderea in greutate trebuie sa se desfasoare intr-un mod sanatos, astfel incat sa nu iti afecteze sanatatea.
Kilogramele in plus pot deveni un complex dupa ce ai nascut insa poti scapa de ele intr-un mod simplu daca urmezi aceste indicatii:
1. Nu tine dieta!
Aceasta este regula de fier – nu tine o dieta stricta imediat dupa nastere. Corpul tau nu va fi pregatit!
Asigura-te, doar, ca nu mananci mai mult decat de obicei si nici mai mult decat este necesar. Chiar daca nu este usor, incearca sa iti stabilesti un program de masa bine pus la punct.
In schimbul dietei este recomandat consumul echilibrat al unei varietati de alimente. Pastreaza in casa diferite gustari care sa te tina departe de senzatia de foame si sa iti ofere energie pe tot parcursul zilei.
Poti alege felii de mere, morcovi, biscuiti de grau, etc. Nu conteaza cat de mult doresti sa pierzi in greutate, incearca sa nu consumi sub 1800 de calorii pe zi, mai ales daca alaptezi.
2. Alege „super-alimentele”!
Cand esti proaspata mamica, corpul tau are nevoie de cat mai multi nutrienti, mai ales daca alaptezi. Alege alimentele care sunt bogate in nutrienti si de care ai nevoie tu si bebelusul tau.
Pestele este unul dintre aceste „super-alimente”, deoarece contine DHA, un acid gras omega-3 esential, care ajuta ca nou-nascutul sa isi dezvolte un sistem nervors sanatos. Cele mai bune surse de DHA sunt pestii de apa dulce, cum ar fi somonul, sardinele sau tonul.
Laptele si iaurtul sunt, de asemenea, „super-alimente” deoarece sunt bogate in calciu de care ai nevoie pentru a-ti pastra oasele puternice.
Si nu uita de proteine. Carnea macra, carnea de pui, fasolea, sunt alimente reduse in grasimi si bogate in fibre si proteine.
3. Alapteaza!
Asta e chiar interesant. Stiai ca alaptarea te poate ajuta sa pierzi in greutate? Este dovedit faptul ca alaptatul duce la eliberarea hormonilor care permit uterului sa revina la dimensiunile sale normale.
In plus, alaptarea este buna pentru copilul tau, pentru stimularea imunitatii si asigurarea unui numar de alte beneficii importante pentru sanatate.
4. Bea pana la fund!
Consuma multa apa pe tot parcursul zilei; te va ajuta sa ramai hidratata. Totodata, consumul de apa iti umple stomacul, astfel incat nu vei mai manca la fel de mult, iar unele cercetari chiar au aratat ca aceasta poate accelera metabolismul.
5. Fa miscare!
Dieta este importanta dar este doar o parte din planul de pierdere in greutate post-sarcina. Incorporeaza in miscarea ta, exercitii de aerobic si exercitii de forta pentru a arde caloriile si a-ti pastra muschii si oasele puternice.
Exista multe motive pentru care trebuie sa faci miscare in perioada postnatala. Pe langa faptul ca acestea te vor ajuta sa pierzi cateva kilograme, te vor ajuta si sa scapi de depresiile postnatale, sa-ti imbunatatesti starea de spirit si increderea de sine.
Efortul fizic nu afecteaza capacitatea de alaptare, insa, atunci cand faci miscare poarta un sutien sportiv care sa sustina sanii si alapteaza bebelusul inainte de a incepe exercitiile pentru ca sanii plini sa nu te jeneze in timp ce exersezi.
6. Odihneste-te!
Lipsa de somn sau tiparele nesanatoase de somn specifice perioadei de alaptare sunt si ele o cauza o incapacitatii de a scadea in greutate.
Ar putea parea imposibil sa dormi 8 ore linistite atunci cand ai un copil care se trezeste de cateva ori pe noapte, insa, lipsa de somn poate influenta kilogramele tale. Cand esti obosita, corpul tau elibereaza cortizon si alti hormoni de stres care pot amplifica cresterea in greutate.
Atunci cand micutul tau doarme aseaza-te langa el si prinde cat mai multe astfel de momente pentru a te odihni si tu.
7. Cere ajutor!
Daca pierderea in greutate nu da rezultate cere sfatul unui medic sau al unui nutritionist. Nutritionistul te poate ajuta sa proiectezi un plan de alimentatie care iti va permite sa pierzi in greutate sigur si eficient in timp ce medicul iti poate recomanda cate kilograme ai nevoie sa dai jos.
Este posibil ca pierderea in greutate sa dureze si 6 luni sau chiar mai mult. Este important sa retii ca scaderea ponderala dupa nastere se realizeaza treptat, depinzand atat de kilogramele acumulate pe parcusul sarcinii cat si de alaptare, regimul alimentar si activitatea fizica.
[divider style=”style-4″]
Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.
Comentează