Coșul tău
0,00 lei

8 moduri in care sa spui NU copilului tau

copil-parinte-negativ

Iti iubesti copilul si iti doresti pentru el numai momente fericite. Este natural pentru tine, ca si mamica, sa iti fie foarte greu sa iti refuzi copilul cand cere ceva. Este in natura ta de mamica sa vrei sa il rasfeti si nu e nimic rau in asta atata vreme cat mentii rasfatul in anumite limite.

Cateodata, copiii trebuie sa auda “nu” pentru a constientiza ca in viata nu vor obtine intotdeauna ce vor.

Uite in continuare cateva modalitati cu ajutorul carora iti va fi mai usor sa spui copilului “nu” atunci cand nu te lasa inima sa il refuzi direct.

E o idee interesanta, imi dai te rog mai multe detalii? Merge de minune cand cererea copilului nu e simpla. Dandu-ti mai multe detalii, copilul poate descoperi singur care sunt partile problematice din cererea lui, renuntant astfel de bunavoie la cererea pe care dorea initial sa ti-o adreseze.

Ma intreb daca totusi… E o idee buna de a incepe o fraza prin care sa iti exprimi indoielile legate de cererea copilului. Cand va vedea ca nu esti entuziasmata de idee copilul ar putea sa isi piarda si el entuziasmul si sa realizeze ca, poate, cererea lui nu e o idee prea buna.

De ce crezi ca e o idee buna? Provoaca copilul sa se gandeasca la argumente care sa ii sustina cererea; cand nu le va gasi isi va da seama imediat ca raspunsul tau nu va fi pozitiv fara sa fie nevoie sa ii spui un “nu” taios.

Da-mi trei motive pentru care crezi ca e o idee buna iar eu ar trebui sa fiu de accord. Similar cu metoda precedenta, acest mod de a incepe un refuz mai putin taios se adreseaza copiilor mai mari, aproape de adolescenta. In cautarea celor trei motive, copilul ar putea sa ajunga sa priveasca problema dintr-un alt punct de vedere, dandu-si seama ca ideea lui nu este una prea buna.

Citește și:  9 lucruri pe care nu ar trebui să le spui niciodată copilului tău

Voi fi de acord daca … Functioneaza foarte bine cand vrei un compromis. Nu este o problema daca spui “da”, insa este o problema pe care doar copilul tau o poate rezolva cum ar fi adunatul jucariilor sau facutul de ordine prin caiete. Daca copilul vrea un raspuns afirmativ, trebuie sa indeplineasca o conditie. Daca vrei neaparat sa spui “nu” fara a parea ca vrei sa il refuzi atunci pune-i o conditie pe care stii ca nu va dori nici in ruptul capului sa o indeplineasca.

Cred ca poti gasi problema din aceasta idee. Incurajezi copilul sa gandeasca in mod critic fara a fi nevoita sa il refuzi. Va gasi problema iar data viitoare va veni cu o propunere de nerefuzat din partea ta.

Nu acum, insa intreaba-ma mai tarziu/zilele urmatoare, iar raspunsul ar putea fi diferit. Atunci cand sincronizarea cererii copilului cu posibilitatile tale de a i-o indeplini nu este tocmai buna, acest raspuns nu va taia aripile copilului. Cel mai bine e sa ii spui exact cand poate reveni cu cererea. De exemplu, poti folosi acest mod de refuz cand copilul cere o jucarie scumpa si mai sunt cateva zile pana cand iei salariul.

Ma voi gandi la asta. Poate rezulta intr-un raspuns pozitiv pana la urma, cand vrei sa construiesti rabdare in caracterul micutului, insa de cele mai multe ori iti da timp ca sa gasesti argumente pentru care cererea copilului nu e una care sa poata fi indeplinita.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentarii

  • 5 Semne care arata daca esti prea indulgent cu copilul tau - De La Mamici ,

    […] 8 moduri in care sa spui NU copilului tau […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    20 de intrebari pentru raspunsuri interesante
    Următorul articol
    Cum incepem sa facem la olita