Coșul tău
0,00 lei

Alăptarea în public. Tu de care parte a baricadei te afli?

mama-alapteaza

În săptămâna 1-7 august, în fiecare an, Alianța Mondială pentru Alăptare organizează Săptămâna internațională a alăptării pentru a promova și susține beneficiile alăptării.

Sâmbătă, 6 august a avut loc la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” Marea Atașare București – reflectată și în presa internațională, un eveniment de alăptare sincron, parte a evenimentului internațional Marea Atașare Globală.

Aproape 70 de mame și-au alăptat copiii, timp de un minut, în cadrul acestei campanii de promovare a alăptatului, în condițiile în care în România rata alăptării este foarte scăzută, de doar 12,6% copii alăptați la sân până la vârsta de 6 luni.

Orice mamă știe ca laptele matern este, poate, cel mai mare dar pe care îl poate face copilului său. Este plin de substanțe nutritive și anticorpi care stimulează imunitatea, ajută digestia nou-născutului și dezvoltarea creierului.

Alăptarea ajută la scăderea în greutate și la revenirea mamei la greutatea de dinainte de sarcină, rapid, reduce riscul de cancer mamar sau ovarian și osteoporoză post-menopauză a mamei.

Asta ca să amintim doar câteva din beneficiile pe care alăptarea le aduce atât mamei, cât și bebelușului.

Luarea deciziei de a alăpta este o decizie foarte personală. Pe cât de personală, pe atât de controversată.

Susținători sunt sigur, în familia și printre prietenii voștri, de ambele părți și este aproape imposibil sa nu lezezi pe cineva orice decizie ai lua. Autorități medicale importante din întreaga lume recomandă insistent alăptarea, dar tu și copilul tău sunteți unici iar decizia îți aparține în totalitate.

Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care să le știi despre alăptare

Conștientizarea

Caută semnele care arată că bebelușului îi este foame și alăptează-l ori de câte ori este nevoie. Aceasta se numește „hrănire la cerere”.

În primele săptămâni s-ar putea să fie nevoie să faci asta de 8 până la 12 ori în 24 de ore.

Atunci când îi este foame, sugarul își va duce mâinile spre gură, va imita sunetele ca atunci când suge la sân sau se va mișca spre sân. Nu așteptați să plângă, atunci copilului îi este deja prea foame.

mama-alaptare-micRăbdarea

Alăptează atât cât are nevoie copilul, de fiecare dată, nu vă grăbiți copilul la sân.

De obicei, bebelușii  sunt alăptați timp de 10-20 minute la fiecare sân. Este important să nu mutați copilul de la un sân la altul și să încercați să goliți întâi un sân și apoi să treceți la următorul dacă bebelușul nu s-a săturat.

Comfortul

Aceasta este cheia. Trebuie să fiți relaxate în timpul alăptării.

Citește și:  Provocările mămicilor: alergia la proteinele din lapte

Puteți folosi perne speciale, cu ajutorul cărora să va sprijiniți brațele, gâtul sau picioarele.

Alăptarea este de mai multe feluri

Exclusivă

Alăptarea exclusivă este definită ca fiind “consumul sugarului de lapte matern, fără suplimentare de niciun fel (apă, suc, alt lapte sau alimente)”, cu excepția vitaminelor, mineralelor sau medicamentelor.

Alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni protejează copilul de infecții gastro-intestinale.

Hrănire mixtă

Copilul este hrănit în paralel și cu formule de lapte, dar și cu lapte matern.

Alăptare expres

Mamele pot produce lapte cu ajutorul unei pompe manuale pe care să-l depoziteze pentru uz ulterior.

Laptele poate fi depozitat în congelator sau frigider sau în biberoane gata de folosit.

Deși studiile au arătat că, în timp, calitatea laptelui matern depozitat scade, ea va rămâne mult peste cea a diferitelor formule de pe piață.

Această metodă de alăptare este cea mai bună alegere pentru bebelușii prematuri.

De asemenea, este cea mai bună metodă prin care o mamă să poată dona alteia lapte matern, fie direct, fie prin intermediul unei bănci de lapte.

mama-alaptare-tandemAlăptarea în tandem

Hrănirea a doi copii care nu sunt gemeni, în același timp, se numește alăptare în tandem.

Apetitul și obiceiurile copiilor pot varia, ei pot mânca în același timp sau în momente diferite.

Alăptarea în tandem se întâmplă atunci când o mama care încă alăptează dă naștere unui nou bebeluș, sau când există gemeni, tripleți sau multipli.

Lactație indusă

Mai este numită și lactație adoptivă, este procesul prin care o femeie care nu a dat naștere poate să alăpteze.

Mama adoptivă are nevoie să ia hormoni care să stimuleze sânul să producă lapte.

Alăptare extinsă

Înseamnă alăptarea după vârsta de 12-24 luni.

Pe plan mondial, vârsta înțărcării este între 2 și 4 luni. În unele culturi, însă, alăptarea continuă și până la 6-7 ani.

Percepția negativă a alăptării în public

Aceasta a determinat multe femei să aibă un disconfort atunci când trebuie să alăpteze în public.

Alăptatul în public este interzis în unele țări, iar în altele este un drept legal. Chiar și având în vedere acest drept, unele mame se simt stânjenite să alăpteze în public.

mama-alaptare-inpublicÎn societatea occidentală, sânii tind să fie percepuți prin prisma sexuală, mai degrabă decât pentru scopul lor biologic.

Multe femei nu se simt în largul lor atunci când sunt nevoite să alăpteze în public, iar această conotație culturală negativă conduce la scăderea duratei alăptării.

Vina și rușinea afectează mamele indiferent de modalitatea în care își hrănesc copii: fie cele care alăptează, fie cele care hrănesc copiii cu biberonul.

Citește și:  Planul X - ajută-ți copilul într-un moment dificil

Mamele care nu își alăptează copiii simt că ar trebui să facă asta, și presiunea societății legată de comportamentul unei “mame bune”, iar celelalte sunt rușinate de faptul că se simt forțate să alăpteze în circumstanțe inconfortabile.

Sunt persoane care vad alăptatul ca fiind „indecent”.

Sunt și mame pentru care alăptarea nu este o opțiune, nu este alegerea lor. Sunt considerații medicale care le obligă să nu alăpteze deoarece, în câteva situații, alăptarea poate face mai mult rău decât bine copilului.

Nu ar trebui să alăptezi dacă:

  • Ești HIV pozitiv – virusul HIV poate trece prin laptele matern la copil
  • Ai tuberculoză activă, netratată
  • Urmezi chimioterapie
  • Ai folosit sau folosești droguri
  • Copilul are o afecțiune rară, numită galactosemie și nu poate tolera zahărul natural numit galactoză, din laptele matern
  • Iei anumite medicamente, cum ar fi cele pentru parkinson sau artrită

Alte mame pot alege să nu alăpteze din motive diverse:

  • Unele nu vor să alăpteze în public
  • Altele preferă să știe că oricând tatăl sau o altă persoană care are grijă de copil îl poate hrăni cu biberonul în lipsa sa
  • Formulele de lapte tind să fie digerate mai lent decât laptele matern, deci frecvența hrănirii este mai redusă
  • Altele se tem că alăptarea va modifica în rău aspectul sânului

Alăptatul facilitează o legătură intimă între mamă și copil

Din interiorul corpului mamei vine un lichid prețios pe care copilul îl ia în interiorul corpului său.

mama-alaptare-innaturaAceastă legătură se extinde de cele mai multe ori dincolo de perioada copilăriei. Prin această apropiere ei se familiarizează unul cu celălalt, încep să se cunoască, mama începe să-și înțeleagă copilul și care sunt nevoile acestuia și îi arată puiului său că se poate baza pe ea în orice circumstanțe.

Orice mamă ar trebui să poată alăpta oriunde și oricând, să aibă dreptul acestei apropieri intime cu copilul său și nu ar trebui să intre în spații inadecvate (toalete de restaurante), sau să acopere copilul cu articole vestimentare pentru a face posibil alăptatul.

Acest lucru atât de firesc se poate face cu discreție, fără să stânjenești persoanele care se întâmplă să fie în preajma ta.

Am văzut și mame care din cine știe ce motive fac asta ostentativ, parcă prea în văzul lumii, prea descoperite.

Cred că trebuie păstrate limitele decenței de ambele părți.

Mamele care alăptează nu trebuie să stea închise în casă

Nu trebuie să se izoleze, ar trebui să poată să se bucure de aceleași activități ca orice altă persoană.

Citește și:  Atasat la sanul mamei - blogul dedicat alaptarii

Așa cum sunt destule mame care se simt confortabil să alăpteze în public, sunt și mame care sunt anxioase când vine vorba de acest subiect, sunt îngrijorate de ce va spune lumea, cum vor fi privite sau cât de multă piele vor expune în timpul alăptării.

Aceste sfaturi pot ajuta:

Cunoaște-ti drepturile: alăptatul în public este perfect legal, nu faci decât cel mai natural lucru cu putință, hrănindu-ți pruncul.

Exersează puțin într-o oglindă: dacă te temi că vei expune prea multă piele încearcă să vezi cum este acasă.

Vei vedea că un copil când este alăptat acoperă destul de bine sânul. Poți încerca diferite ținute pentru a vedea care se potrivește mai bine ție și copilului tău.

Alege haine în care să te simți confortabil: ai putea să achiziționezi haine și sutiene concepute special pentru alăptat dar și un tricou mai lălâu sau cu nasturi în partea de sus este o variantă potrivită în multe împrejurări.

Alege-ți locul: cele mai importante două lucruri pe care le vrei sunt următoarele: să poți sta comod, ideal cu suport la spate dar și un loc în care să nu fi extrem de expusă.

Dacă, de exemplu, mergi la restaurant și nu poți alege un separeu, te poți așeza cu spatele spre sală, astfel încât să nu te simți stânjenită nici tu, nici companionii tăi.

Am văzut mămici în mall care au ales să alăpteze într-o cabină de probă, sau în zona cu restaurante; în autobuz, daca stai așezată lângă fereastră, de asemenea ești mai puțin expusă.

Dacă nici una dintre aceste opțiuni nu ți se pare potrivită sau nu este la îndemână, nu te stresa prea tare și nu amâna alăptarea bebelușului pentru a găsi locul perfect.

Prioritară este hrănirea copilului, nu contează cine te poate vedea sau dacă se uită cineva ciudat.

Procură-ți orice poate ușura procesul: sutiene speciale pentru alăptare, perne pentru suport, tampoane pentru alăptare, tampoane de sân cu glicerină.

Ai nevoie de ajutor?

Poți face o programare la centrul pre și post natal ProMama unde poți primi consultanță pentru alăptare, poți afla și învăța despre importanța alăptării pentru copil, mama sa și întreaga familie.

website: ProMama.ro

[divider style=”style-4″]

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar plăcea atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți

Comentarii

  • Cristina Marcos ,

    Bebelul meu are 6 saptamani. Il alaptez exclusiv si la cerere . Indiferent unde ma pot afla , eu ii dau piept. Daca am posibilitatea sa ma retrag intr.un loc mai intim (sali anume amenajate pt alaptare) o fac. Daca nu ,nu astept ca sa.l alimentez. Nevoia bebelului este mai inainte de orice.

  • Cristina Ana Maria Bucă ,

    si eu cred ca nevoia bebelusului trebuie sa fie prioritara, chit ca te afli in public sau nu, nu trebuie asteptat momentul in care sa gasesti un loc „retras, ferit”; copilul ar trebui hranit ori de cate ori cere, cel putin in primele saptamani-luni

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Cum să identifici un posibil agresor și să-ți protejezi copilul
    Următorul articol
    Copilul tău poate fi ținta unui abuz? Tipuri de abuzuri și cum să le identificăm!