Apariția dinților de lapte – cum să calmezi durerea
De unde știu că bebelușului meu îi apar dinții de lapte?
Este posibil ca primii dinți să apară fără niciun fel de probleme, însă ar putea fi vorba şi despre un proces lung și dureros.
Dacă dinții bebelușului tău stau să iasă, vei observa urmatoarele simptome și semne:
- Gingii roșii și inflamate;
- Obraji și fața roșii;
- Salivare excesivă;
- Atingerea gingiilor, suptul sau tendința de a mușca;
- Atingerea urechii pe aceeași parte ca și dintele ce iese;
- Insomnii pe timp de noapte și stări mai lungi de veghe pe timp de zi;
- Inaptență;
Este posibil ca bebelușul să aibă febră și diaree înainte ca dintele să apară. Cu toate acestea, nu ar trebui să pui acele simptome neapărat pe apariția dinților de lapte. Dacă te îngrijorează, mergi la medic!
Bebelușul meu are o iritație pe bărbie de la salivarea excesivă. Cum ar trebui să o tratez?
În primul rând, șterge cu blândețe bărbia bebelușului ori de câte ori acesta salivează, cu un servet moale din bumbac. Ai grijă să nu îi freci bărbia uscată. Poți folosi și o cremă moale după baia de seară sau înainte să scoți copilul afară. Astfel, pielea bebelușului va fi protejată de alte iritații.
De ce doare atât de mult apariția dinților?
Dinții copilului tău încep să se dezvolte încă din pântecul tău, când mugurașii se formează în gingie. Acum dinții își croiesc drum prin gingie, spărgând-o. Acest lucru cauzează durerea erupției dentare. Este același tip de durere pe care o simți când îți iese o masea de minte.
Atunci când roade sau mestecă ceva, bebelușul nu mai resimte durerea atât de tare. Mai mult, gingiile vor fi foarte sensibile în acest timp. De aceea te refuză de multe ori când îi oferi sânul sau biberonul cu lapte.
Care sunt cele mai bune metode de a calma durerile cauzate de erupția dentară?
Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a mai ameliora din durere înainte de a recurge la medicamente sau la geluri gingivale. Oferă-i bebelușului ceva rece să roadă sau să muște și nu va mai simți atât de mult durerea. Poți încerca următoarele metode:
- Freacă-i gingia cu degetul tău curat pentru a reduce durerea temporar;
- Oferă-i copilului un inel de dentiție. Acele inele din silicon sunt mult mai bune decât produsele umplute cu lichid care se introduc la frigider și care se pot sparge și nu pot fi sterilizate. Poți încerca să pui inelul de dentiție în frigider înainte de a i-l da copilului. Nu îl pune în congelator, pentru că poate dăuna gingiilor bebelușului;
- Poate vei vrea să oferi copilului o jucărie specială. Mușcând-o, bebelușul se va mai calma.
Dacă bebelușul a trecut de vârsta de șase luni, lasă-l să mestece banane sau castraveți. Nu folosi alimente foarte tari pentru că ele se pot rupe în bucăți mai mici și există pericolul de înec.
Nu lega niciodată jucaria de dentiție sau suzeta de gâtul copilului tău, pentru că se poate strânge de gât.
Încearcă să îi dai apă rece într-o sticlă sau într-un biberon. Dacă este suficient de mare pentru hrană solidă, dă-i piure de fructe sau iaurt. Vor fi momente cînd va refuza mâncarea și nu va avea nevoie decât de o îmbrățișare.
Ar trebui să folosesc geluri gingivale sau alte metode alternative?
Gelurile gingivale conțin de regulă un anestezic ușor și un antiseptic, ce merg de minune pentru a ușura durerea și a preveni infecția. O cantitate mică de gel poate fi masată pe gingie cu degetul curat sau un șervet din bumbac.
Gelurile gingivale însă își pierd repede efectul mai ales că sunt înlăturate de saliva bebelușului. Dacă alegi însă un astfel de gel, asigură-te că folosești unul pentru bebeluși, fără zahăr. Asigură-te că urmezi toate instrucțiunile de pe pachet. Nu trebuie să folosești mai mult decât scrie în instrucțiuni. Dacă bebelușul nu are încă patru luni, consultă medicul care îți va propune alte remedii.
Multe farmacii ofera granule sau pulberi homeopate în acest sens. Acestea vin în plicuri mici pe care le torni în gura copilului tău sau pe care le amesteci cu apă fiartă și răcită și i le dai să bea.
Nu există dovezi că aceste metode ar merge, însă unele mame bagă mâna în foc pentru ele. Asigură-te că nu au zahăr pentru că acesta este principala cauză a apariției cariilor.
Pot să îi ofer copilului paracetamol?
Da, poți face acest lucru. Îi poți oferi paracetamol sau ibuprofen. Nu i le da pe amândouă odată, cel puțin nu fără acordul medicului. Consultă informațiile referitoare la dozaj de pe pachet sau întreabă medicul sau farmacistul dacă nu ești sigură cât să îi dai bebelușului.
Ar trebui să verifici dacă nu cumva îl mai supără ceva pe cel mic înainte de a-i administra un medicament. Otitele pot fi ușor confundate cu erupțiile dentare. Dacă bebelușul pare că nu se simte bine sau este apatic, are febră, du-l de urgență la medic!
Cât durează erupția dentară?
Nu există o dată precisă când se va termina erupția dentară a bebelușului și nici o dată exactă când va apărea primul dinte. La majoritatea bebelușilor, apare în jurul vârstei de șase luni, însă se poate întâmpla oricând, de la naștere până la prima aniversare. Erupția dentară poate dura un an sau mai mult. Bebelușul ar trebui să aibă toți dinții de lapte până la împlinirea vârstei de doi ani și jumătate.
De asemenea, nu ai de unde să știi cât va dura ca dintele să străpungă gingia. Bebelușul se va arăta deranjat și iritat câteva zile înainte de erupție dar la fel de bine poate prezenta toate simptomele cu câteva luni înainte, degeaba.
Vestea bună este că primul dinte al copilului va durea cel mai rău. Următorii dinți ies mult mai ușor.
Bebelușul va mai avea o perioadă grea atunci când va atinge vârsta de un an și molarii îi vor ieși. Molarii sunt măselele din spatele gurii, cele mai mari, care pot cauza dureri atunci când ies. Însă până atunci, vei avea timp să treci peste această etapă grea.
Soluția propusă de noi pentru durerea cauzată de apariția dințișorilor
Am căutat să vedem care este cea mai bună soluție pentru calmarea durerilor cauzate de apariția dințisorilor și, astfel, am descoperit inelul gingival Matchstick Monkey – Maimuțica pentru dințișori.
Este cel mai premiat inel gingival la nivel internațional iar de când am început să îl comercializăm în România, sute de mămici ne-au spus cât de mulțumite sunt.
Pentru a afla mai multe detalii și pentru a vedea ce ne-au scris mămicile, mergeți pe pagina produsului: Maimuțica pentru dințișori.
Comentarii
Buna ziua am și eu un băiețel de un an și opt luni are gingiile roșii și inflamate și nu poate să mănânce plânge ce pot sa îi dau
Puteti folosi geluri calmante care au un usor efect anestezic local si ar calma durerea. Sau sa ii dati sa rontaie ceva moale (cum este maimutica matchstick monkey). Sau o compresa rece care amorteste regiunea inflamata.
Daca durerea persista, cel mai bine ar fi sa consultati un medic pentru a vedea.
Este posibil sa fie in mijlocul eruptiei dentare si gingia sa fie mai rezistenta, de aici si durerea si starea de disconfort.
Comentează
Articole recente
Categorii
Categorii de produse