Bolile copilăriei – varicela și rujeola
Rujeola, numită și rubeolă, este o infecție respiratorie extrem de contagioasă cauzată de un virus.
Aceasta provoacă o erupție cutanată totală a corpului și simptome asemanatoare gripei, incluzând febră și tuse. Deoarece rujeola este cauzată de un virus, în cazul acestei boli nu poate fi vorba despre un tratament medical special. Cu toate acestea, este important ca micuții infectați să bea multe lichide, să se odihnească mult și să fie izolați pentru a nu răspândi infecția în rândul celor din jur.
Rujeola este caracterizată de o erupție cutanată totală, iar primele simptome ale infecției includ, de obicei, tusea, febra mare și ochi roșii.
Copiii care suferă de aceasta boală pot avea, de asemenea, pete Koplik, pete roșii mici, cu centrul alb-albastru care apar în interiorul gurii.
Erupția cutanată apare la 3-5 zile dupa începerea simptomelor și poate coincide cu o temperatură ridicată de până la 40 °C. Erupțiile de culoare roșie apar, de obicei, mai întâi pe frunte. Erupția se întinde pe restul feței, apoi pe gât, pe brațe și picioare. Febra și erupția trec treptat după câteva zile.
Un termometru de frunte, fără atingere (cu infraroșu) este foarte util și ușor de utilizat
Rujeola este foarte contagioasă – 90% dintre copiii care nu au fost vaccinați pentru rujeolă o pot dezvolta dacă intră în contact cu un alt copil infectat.
Nu există tratament medical specific pentru rujeolă. Pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor care, de obicei, durează aproximativ 2 săptămâni, copilului trebuie să consume o cantitate mare de lichide și să se odihnească cât mai mult. Dacă febra crează probleme, i se poate administra un medicament pentru febră, precum acetaminofen sau ibuprofen. Rețineti că nu trebuie să se administreze niciodată aspirină unui copil care are o boală virală, deoarece utilizarea acesteia în astfel de cazuri este asociată cu dezvoltarea sindromului Reye.
Varicela este o boală extrem de infecțioasă.
Aceasta este caracterizată printr-o erupție veziculară pruritică asociată cu febră și stare de rău. Este cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV).
La copii, boala este de regulă auto-limitativă, cu o durată de patru până la cinci zile, dar cel putin 1% dintre copiii sub 15 ani dezvoltă o complicație – infecția bacteriană secundară (în special streptococul hemolitic de grup A beta) encefalită, complicații hemoragice, hepatită, artrită și sindromul Reye.
Pacienții cu varicelă dezvoltă în mod obișnuit febră și o erupție veziculară care este pruritică.
Mulți pacienți au nevoie de asistență medicală de specialitate pentru a putea gestiona aceste simptome. Decizia de inițiere a terapiei antivirale depinde de vârsta pacientului, de prezența sau absența condițiilor comorbide și de prezentarea clinică a pacientului. Deși varicela este de regulă o boală auto-limitată, dacă apar complicații, acestea pot pune viața pacientului în pericol.
Înainte de a se administra medicamente copilului bolnav, trebuie să se consulte medicul.
Copiii sunt mai sensibili decât adulții la efectele anumitor medicamente. Utilizați o masură pentru a administra un medicament lichid unui copil. Nu încercați să ghiciți cantitatea sau să folosiți o lingură obișnuită de masă.
De asemenea, pentru controlul pruritului se pot face băi cu fulgi de ovaz, se pot aplica comprese reci și se pot administra antihistamine. Consultați-vă cu medicul înainte de a administra copilului antihistaminice.
Febra este răspunsul normal al organismului la infecție. O temperatură mai ridicată decât cea normală ucide bacteriile și virușii care provoacă boala. Medicamentele pentru febră opresc acest proces natural, deci utilizați-le numai atunci când febra provoacă disconfort.
Comentarii
Am aflat de pe Portalmed că cea mai bună modalitate de a-ți proteja copilul împotriva varicelei este vaccinarea. Imi puteți spune cum se numește vaccinul. Îl gasesc la medicul de familie?
Comentează
Articole recente
Categorii
Categorii de produse