Când și cum îți poți lăsa copilul singur acasă?
Alergăm de dimineața până seara pentru a putea să le oferim copiilor noștri tot ce este mai bun pentru dezvoltarea lor armonioasă. Orice părinte își dorește ca al său copil să aibă parte de o bună educație, să fie bine îngrijit și să știe că este apreciat și iubit.
Sunt însă unele zile în care parcă nu se aliniază astrele și realizăm că nu le putem face pe toate, oricât am încerca.
Cum a fost prima oară când am lăsat copilul singur acasă
Când fata noastră era în clasa întâi, imediat după vacanța de iarnă, prin ianuarie am “pățit” o astfel de zi. Când ne-am trezit ca să ne pregătim de mers la școală, am văzut că toată noaptea ninsese, erau niște nămeți cât casa, iar la canalele de știri anunțau că în ziua aceea cursurile la școală sunt suspendate. Programul de școală al celei mici începea la ora 8, iar după aceea mergea la un after-school până după-amiaza, când terminam eu programul.
Chiar dacă uneori când era răcită și nu putea merge la cursuri (am avut destule episoade din astea în primii ani de grădiniță), o chemam pe mama să o supravegheze, de data asta nu prea era o opțiune din cauza traficului care era aproape paralizat (mama locuia în celălalt capăt al orașului, și ar fi ajuns la noi probabil în minimum o oră-două, în condițiile date).
Discutasem cu copilul de-a lungul timpului câte ceva despre unele reguli de siguranță generale, dintre care unele erau potrivite și pentru atunci când rămâne singur acasă: să nu umble la prize, să nu descuie ușa nimănui, am învățat-o încă de foarte mică adresa și numerele noastre de telefon precum și numărul de telefon de la urgențe, etc.
Bineînțeles că orice părinte ți-ar spune că nu este sigur să lași un copil de 5 ani singur, așa cum ne putem da seama singuri că un adolescent de 13 ani se poate descurca singur acasă… dar ce ne facem cu cei de vârstă mijlocie, cei între 7 și 10-12 ani?
Se pot descurca ei singuri acasă, putem să stăm liniștiți în timpul cât nu suntem lângă ei?
Pentru că fiecare copil este unic, nu este o regulă general valabilă, sunt copii care la vârsta de 8-10 ani pot fi lăsați singuri fără nicio problemă, așa cum alții, la 13-14 ani nu ar trebui lăsați.
Chiar dacă la noi în țară nu este nicio lege care să reglementeze asta, în Statele Unite, copiii nu pot fi lăsați singuri acasă înainte de 12 ani.
Iată că în acea dimineață de ianuarie ne-am văzut puși în situația de a lua decizia…pe care speram să nu fie nevoie să o luăm atât de curând: trebuia să lăsăm copilul singur acasă.
Neavând altă opțiune, am pus mâna pe telefon și am sunat-o pe mama. Indiferent cât timp îi lua să ajungă la noi, era mai bine decât până când ajungea unul dintre noi acasă. Este de la sine înțeles că am fost speriați și îngrijorați, ca orice părinte.
Cu toate astea, fata noastră părea foarte în regulă, aș putea să spun că era chiar bucuroasă că va rămâne singură. Și chiar s-a descurcat bine până a ajuns mama; a fost o experiență pozitivă până la urmă, care a ajutat-o să aibă mai multă încredere în ea.
Mai aveam 20 de minute până când trebuia să plec la birou, așa că am făcut o listă cu ce mi s-a părut mai important atunci, la repezeală…listă pe care am completat-o în timp și pe care vreau să o împărtășesc cu voi.
Ce trebuie știut când lăsați copilul singur acasa:
- Luați în considerare vârsta copilului, dar și nivelul individual de maturitate
- Lăsați un număr de telefon unde puteți fi contactat
- Sunați acasă din când în când pentru a verifica copilul
- Nu lăsați copiii mai mult de câteva ore singuri, și în orice caz, nu peste noapte
- Ați putea instala o camera video pentru a monitoriza copilul cât voi sunteți la serviciu
- Postați undeva la vedere numerele de la urgență – 112 și numere de telefon ale membrilor familiei pe care îi pot suna dacă voi nu răspundeți
- Învățați-i adresa de domiciliu
- Discutați despre cum au voie să-și petreacă timpul cât voi lipsiți:
- Au voie la televizor? Dacă da, cât timp și la ce canale se pot uita
- Au teme de făcut până ajungeți voi acasă?
- Pot folosi calculatorul / tableta? – asigură-te că nu va spune nimănui că este singur acasă sau unde locuiește
- Pot invita prieteni cât tu lipsești? Dacă da, asigură-te că părinții copilului invitat știu că tu nu vei fi acasă
- Pot merge ei în vizită la un prieten? Etc.
- Asigurați-vă că locuința voastră este sigură:
- Încuiați medicamentele și fiți siguri că nu ajung la sticlele cu alcool sau la țigări
- Există arme de foc la voi în casă sau unelte periculoase? Sunt într-un dulap cu încuietori de siguranță pentru copii?
- Stabiliți reguli pentru gătit și bucătărie – în funcție de vârsta copilului ar putea fi nevoie să nu lași la îndemână cuțite
- Lăsați-le mâncare pregătită pe care doar să o încălzească la microunde și gustări
- Pregătește-ți copilul pentru situații de urgență – discută cu el despre ce ar trebui să facă în cazul în care se oprește curentul, sau dacă cineva încearcă să intre în casă; dacă are loc un cutremur sau mănâncă ceva la care are o reacție alergică
Și nu uitați că un animal de companie poate fi de mare ajutor pentru copil – mulți dintre ei se simt mai în siguranță cu un animăluț în preajmă, acesta făcându-i să simtă că au un companion în această aventură.
Comentează