Coșul tău
0,00 lei

Când și cum vorbim despre sexualitate cu copiii

discutia-despre-sexualitate

Eu am decis să port discuția “aceea” cu fiica mea cam când avea 10 ani, într-un mod mai elaborat. În afară de întrebările pe care ea, cu siguranță, le avea, existau și cele pe care mi le puneam eu „Ar trebui să am două discuții separate, una despre pubertate și cealaltă despre sex? Este mai bine să vorbesc despre ambele subiecte în același timp? Care este vârsta potrivită pentru o asemenea discuție și la ce detalii ar trebui să mă opresc?”

Ca și în cazul multor altor femei de vârsta mea, când privesc în urmă nu am amintiri prea plăcute legate de discuțiile despre aceste subiecte mai „delicate”. În școli nu exista educație sexuală, iar mama mi-a servit multă vreme povestea cu barza. O prietenă, mai mare cu ceva ani decât mine, a fost cea care mi-a deschis ochii către aceasta lume. A început cu descrierea ciclului menstrual și, din vorbă în vorbă, mi-a explicat și cum se fac copiii.

Bineînțeles că am acumulat mai multe informații și experiență pe subiect de-a lungul vremii, iar atunci când am simțit că a venit momentul – mamă fiind – mi-am dorit să pot discuta deschis cu fiica mea. Am conștientizat faptul că ea va primi informații despre acest subiect de la prieteni, de pe internet, de la TV sau de la școală. Pentru a mă asigura că primește informațiile corecte, eu trebuie să fiu prima care deschide subiectul cu ea. De asemenea, urma să îi creez un sentiment de confort, care să o ajute mai târziu să evite situațiile neplăcute.

Așadar, când și cum să vorbim despre sexualitate cu copiii, astfel încât să le construim un volum de cunoștințe corecte despre acest subiect și să îi determinăm să aibă o abordare sănătoasă a acestui capitol în viața lor? În urma experienței personale, am grupat câteva subiecte în funcție de vârstă, bazate pe dezvoltarea copilului și pe ideea de a îmi crește fiica în siguranță și într-un mediu sănătos.

Citește și:  Cum protejăm pielea copilului în timpul verii

Ce i-am spus copilului până la trei ani…

Practic, la aceasta vârstă nu putem vorbi despre o educație sexuala propriu-zisă. Este vorba doar despre a îi permite copilului să își exploreze corpul și despre a explica diferențe simple între corpul fetelor și al băieților. Scopul este să creăm un sentiment de confort, iar copilul să își privească toate părțile corpului ca fiind egale, fără rușine. Spre exemplu, nu i-am spus „nu pune mana acolo” atunci când, în timpul băiței, își atingea corpul.

Când a început să crească, am știut că este perioada în care acumulează cele mai multe informații…

Între trei și șase ani, copilul ar trebui să știe deja numele părților corpului și ce reprezintă fiecare în parte. De asemenea, i-am explicat că fiecare persoană are un corp diferit, dar că asta nu ne face diferiți unii de ceilalți în interior. Tot acum e momentul să introduci noțiunea de intimitate și să îi explici că unele părți ale corpului sunt intime și nu este ok să le vadă toata lumea sau să vorbim despre ele cu toată lumea.

În perioada aceasta am început să introduc ușor-ușor ideea de reproducere, spunându-i că toate formele de viață se reproduc, de la fructele care au semințe și până la oameni. I-am explicat ca ea a crescut în burtica mea și că eu și tatăl ei am făcut posibil ca ea să ajungă acolo, dar fără să fiu explicită. I-am oferit doar informații simple, fără să intru în detalii, care au venit mult mai târziu. Am avut grijă să specific că doar adulții pot face copii și i-am menționat acest lucru de fiecare dată când am avut ocazia.

Citește și:  5 lucruri despre parenting pe care le-am invatat de la tatal meu

Când trebuie să dăm mai multe detalii…

În jurul vârstei de șapte-opt ani, copilului ar trebui să înceapă să i se spună despre schimbările care vor începe să apară curând în corpul lor. I-am explicat că pubertatea este o perioadă a schimbărilor fizice și emoționale și că ele vor continua până când ea se va transforma în adult.

Tot acum i-am explicat ce se întâmpla când doi adulți fac sex și că bebelușul apare atunci când ovulul femeii este fecundat de sperma bărbatului. Am scos, din nou, în evidență faptul că această activitate este una normală pentru adulți și nu pentru copii.

Trăind în epoca internetului și gândindu-mă la posibilitatea ca, oricât aș încerca să evit, ar putea să vadă fotografii care exprimă nuditate, i-am explicat că părțile intime ale unei alte persoane sunt private și noi nu ar trebui să fim interesați de ele.

Fiind o vârstă la care ea era interesată de orice subiect și absorbea ca un burete toate lucrurile pe care i le spuneam, nu am irosit nicio oportunitate de a o determina să mă privească ca pe principala ei sursă de informații, tocmai pentru a evita ca ea să dorească să le acumuleze din media sau de la prieteni. Totodată, am fost cât de sinceră s-a putut pentru vârsta ei și m-am asigurat că nu a tras concluzii greșite, întrebând-o mereu la sfârșitul discuției care este părerea ei.

Am ajuns și la marea discuție, fără perdea

Așadar, pregătind terenul încă de când fiica mea era foarte mica, iată că am ajuns la vârsta la care trebuia să vorbim în detalii și fără perdea. În condițiile în care vârsta la care apare pubertatea este între 9 și 12 ani, am considerat că vârsta de 10 ani este tocmai potrivită.

Citește și:  Metode prin care îți poți ajuta copilul să treacă mai ușor peste perioada în care îi erup dințișorii

I-am vorbit, din nou, despre pubertate, dar în detalii. I-am explicat schimbările care urmau să apară, atât la băieți, cât și la fete și i-am vorbit, mai ales, despre menstruație, inclusiv despre ce înseamnă că ești fertilă din momentul în care ai avut prima menstruație. Astfel, am făcut o mică introducere și o trecere mai puțin bruscă spre celălalt subiect: sexualitatea. I-am răspuns la toate întrebările pe care le-a avut despre sex. Am avut grijă să menționez apoi ce înseamnă bolile cu transmitere sexuală și ce înseamnă contracepția.

De ce e important să vorbim cu copiii

Mamele trebuie să fie conștiente de faptul că după 12 ani copilul nu va mai fi atât de dispus să le asculte și că vor căuta răspunsuri în altă parte, la prieteni sau pe internet. De aceea trebuie să vă asigurați că, prin aceasta discuție, îi transmiteți încredere copilului, pentru ca el să poată veni mai târziu și să discute orice, absolut orice. Deci, acesta este momentul în care trebuie să începeți să răspundeți sincer întrebărilor copiilor, în special pe subiecte precum dragoste, relații, sex și contracepție.

Cel mai mare beneficiu pe care îl are o mama care vorbește deschis cu copilul ei cât mai repede despre sexualitate este momentul în care va vedea în fața ei un copil informat, cu o gândire sănătoasă, care va fi capabil să ia decizia corectă cu privire la viața lui sexuală, când va fi cazul. Informația pe care i-o oferi copilului tău este importantă, însă ceea ce contează cu adevărat este faptul că vine de la tine!

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
PEDITEL 1791 are nevoie de ajutorul tău
Următorul articol
5 Secrete pentru cel mai bun piure de cartofi făcut vreodată