Coșul tău
0,00 lei

Ce faci cand copilul tau pierde un prieten

mama-fata-trista

La un moment dat in viata copilului tau va aparea si momentul in care acesta isi va pierde un prieten. Ni s-a intamplat si noua, fiecaruia, sa rupem legaturile prieteniei in anumite situatii. Nu este un lucru usor sa stii ca ai fost tradat chiar de cel mai bun prieten.

In calitate de parinti nu vom putea niciodata sa ii protejam pe copiii nostri de suisurile si coborasurile vietii. In cazul copiilor, pierderea unui prieten ii poate afecta destul de mult, mai ales daca legatura dintre ei a fost stransa.

Ei au nevoie de ajutorul nostru, al parintilor, pentru a trece peste astfel de momente.

Recent, din cauza unor cirmcumstante neplacute si confuze, fiica mea a pierdut o prietenie stransa. A fost devastata. Nu intelegea prea bine ce s-a intamplat si, sincera sa fiu, nici eu. Dar s-a intamplat, si chiar daca s-ar impaca cu prietena ei, nu va mai fi niciodata la fel ca inainte.

Durere, da, durere

Pierderea unei prietenii este o pierdere dureroasa, mai ales pentru copii, iar durerea se manifesta prin mai multe feluri: negare, furie, depresie, acceptare, negociere. Pentru a se indrepta catre alte prietenii sanatoase si de lunga durata, trebuie sa imi ajut fetita sa treaca peste aceste stari.

In timp ce noi, adultii, putem vedea aceasta ca o situatie peste care putem trece mai usor, copiii prezinta stadii diferite de dezvoltare emotionala.
Putem chiar crede ca sfarsitul unei prietenii, poate nepotrivite in opinia noastra, este un lucru bun, si ca in timp, sentimentele si durerea se vor ameliora. Dar copiii nostri, cel mai probabil nu stiu asta, si nici nu au mai experimentat astfel de momente.

Citește și:  Alăptarea în public. Tu de care parte a baricadei te afli?

Ranile lor trebuie sa fie vindecate pentru a putea merge mai departe.

Consecintele

Fetita mea a fost atat de ranita si dezamagita incat am preluat si eu aceste sentimente si am suferit impreuna cu ea. Mi-as fi dorit sa indepartez suferinta din inimioara ei, dar stiu ca nu pot. Ce pot sa fac este sa o imbratisez, sa vorbesc cu ea, si sa o liniștesc.

Desi am fost furioasa pe fosta ei prietena, am pastrat aceasta emotie departe de fiica mea, pentru ca sa poate procesa emotiile in timpul propriu.

Pasul urmator

Dupa ce intensitatea emotionala dispare un pic – ar putea durea cateva zile sau saptamani – continua discutia cu copilul tau. Daca o parte din vina a avut-o si el, atunci poti discuta cu el despre asta, dar fara a-l acuza direct daca nu este destul de capabil sa recunoasca partea lui de vina.

Poti vorbi cu el despre faptul ca trebuie sa ii trateze pe ceilalti in acelasi mod in care doreste si el sa fie tratat, in special daca va aparea, inevitabil, posibilitatea de a se intalni cu fostul prieten.

Poti de asemenea sa il ajuti sa se gandeasca la noi prieteni pe care si poate face.

Ajuta-l sa treaca peste

Desi fiica mea este inca trista ca si-a pierdut o buna prietena, eu sunt increzatoare ca va depasi acest episod dificil. Cred cu tarie ca timpul vindeca.

In cazul in care micutul tau continua sa fie trist dupa pierderea unei prietenii, o perioada mai lunga de timp, poate ar trebuie sa cauti ajutor suplimentar in rezolvarea acestei probleme.

Citește și:  Prima zi la grădiniță. Ce trebuie să știi!

Pierderea unui prieten, se intampla fiecaruia dintre noi, la un moment dat. Daca noua, ca si parinti, ne este mai usor sa trecem peste astfel de momente, sentimentele copiilor sunt mai reale si dureroase.

In astfel de momente, tot ce poti face tu ca parinte este sa-i arati dragostea ta si sa depasiti impreuna momentul pierderii unui bun prieten.

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum sa supravietuiesti adolescentei
Următorul articol
12 motive pentru care nu pot fi un parinte perfect, si nici tu