Coșul tău
0,00 lei

Ce faci cand nu-ti plac prietenii copilului tau

copii-prieteni

Copilul tau se intelege foarte bine cu prietenul lui cel mai bun si spune numai lucruri frumoase despre acesta. Insa, tu nu esti de aceeasi parere. Din contra, crezi ca este un mic dracusor. Ce este de facut atunci cand nu iti place prietenul cel mai bun al copilului tau?

Fiecare copil are nevoie de un prieten adevarat pe care se poate baza. Atunci cand copilul tau isi face un nou prieten cel mai probabil il vei auzi vorbind mult despre el. Este cel mai bun prieten al lui. Cel care va fi langa el de-alungul copilariei lui.

Nu-mi place de el!” este o expresie buna in apararea ta, dar nu suficient de convingatoare.

Cea ce simti ar putea fi, pur si simplu furie, ura, invidie, protectie. Depinde. Poate nu iti place fata lui, ideile lui sau influenta pe care o are asupra copilului tau.

S-ar putea sa ai doar o presimtire rea. Orice ar fi, nu vrei ca acest prieten al lui sa fie in apropierea copilului tau pretios.

Ca parinte de copil mic ai autoritatea de a-i selecta micutului tau prietenii de joaca sau cei alaturi de care isi petrece timpul. Acest lucru se schimba insa odata cu perioada prescolara si mai ales cu cea scolara deoarece copilul devine independent in gandire si decizii si incepe sa isi aleaga singur prietenii, de multe ori nepotriviti!

Ce sa NU faci in asemenea situatii

Cel mai important lucru inainte de a actiona, este sa stii ce sa nu faci.

Nu-i interzice copilului sa se joace cu acest prieten. Este mai indicat sa actionezi doar atunci cand ai argumente sau dovezi solide ca este o companie proasta pentru copilul tau.

Citește și:  8 Motive sa nu iei un catel cand copiii tai iti cer asta

Nu ii spune sa renunte la prietenia cu acel copil, deoarece vei porni in el dorinta si mai mare de a fi in preajma lui. Copiii au adesea tentinta sa-si sfideze parintii, atunci cand le interzic ceva.

Ce sa faci

Inainte de a trece la fapte, vorbeste intai cu copilul tau despre acest lucru. Comunica deschis cu el, si incurajeaza-l sa fie intotdeauna sincer cu tine. Intreaba-l de ce ii place acel prieten, care sunt motivele, si incearca sa nu-i critici sau sa-i etichetezi inainte.

Cand copilul simte ca poate discuta deschis cu tine nu te va minti in legatura cu anturajul lui si vei putea controla situatia, ajutandu-l sa inteleaga cat este de important sa evite comportamente de risc in care ar putea fi atras de prietenii lui.

In loc sa-i interzici prietenia, ii poti seta anumite reguli si limite.
Acestea au rol foarte important in disciplina copilului. De exemplu, se pot juca impreuna, dar doar in preajma ta.

Limiteaza-i intalnirile cu prietenul lui. Ii poti spune de cate ori are voie pe saptamana sa se joace impreuna.

Incurajeaza celelalte prietenii pe care le mai are, dar fa-o cu precautie. Copiii pot mirosi de la distanta manipularea, si acest lucru nu le place.

Nu te grabi sa-i judeci prietenii, ci incearca sa ii cunosti
Nu cataloga prietenii copilului in functie de aparente, ci incearca sa analizezi situatia din interior, discutand cu ei si afland intentiile lor.

Incerca sa adopti o atitudine deschisa si sa ii tii cat mai aproape de casa voastra pentru a avea sansa de a-i cunoaste mai bine si de a afla daca sunt sau nu un pericol pentru copilul tau.

Citește și:  Semne timpurii ale autismului la copii

Daca si prietenii copilului tau au activitati de care parintii acestora nu stiu, atunci ia legatura cu parintii lor.

Spune-i copilului tau motivele pentru care nu iti place prietenul sau prietenii lui.
Daca prietenii lui se dovedesc a avea o influenta negativa aspra copilului va veni si momentul in care vei fi nevoita sa abordezi subiectul cu el. Discuta sincer, calm si prietenos cu el despre ce ai observat la prietenii lui, ce anume nu iti place si de ce si intreaba-l ce parere are.

Copilul tau are prieteni care iti displac? Tu cum ai abordat problema? Ce faci cand nu-ti plac prietenii copilului tau?

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
10 Sfaturi pentru succesul scolar al copilului tau
Următorul articol
Retrospectiva: cele mai bune 5 articole din Septembrie 2015