Coșul tău
0,00 lei

Ce pot face părinții din primele zile de viață, pentru care copii le vor fii recunoscători

traume-copii

De ce are nevoie copilul tău?

Dacă veți întreba părinții despre ce cred că au nevoie bebelușii lor, răspunsurile vor fi deseori: “un cărucior”, “o cameră aranjată frumos” sau “un cântar”. Părinții își doresc să ofere necesitățile materiale copiilor lor. Și de multe ori sunt surprinși să afle că lucrul de care are nevoie într-adevăr copilul lor este gratuit și accesibil. Ei înșiși.

Studiile sunt foarte clare – conexiunea cu un părinte sensibil la nevoile lor și în care au încredere pe parcursul primilor doi ani de viață va ghida copilul pe calea către o viață sănătoasă din punct de vedere mental, emoțional și fizic. Dobândirea aceste conexiuni la începutul vieții, va da naștere unor adolescenți și adulți sănătoși din punct de vedere social și emoțional.

Sănătatea emoțională și socială este considerată un indicator cheie al sănătății, fericirii și succesului în viața de adult. Aceasta contribuie la abilitățile copilului de a-și face și păstra prietenii, de a gestiona emoțiile și nu în ultimul rând la succesul său educațional. Cea mai bună veste este că aceste beneficii provin din acțiunile de zi cu zi pe care orice părinte le poate face. Copiii nu au nevoie de părinți perfecți. Ei au nevoie ca noi să fim receptivi la nevoile lor, iubitori și să simtă că se pot baza pe noi, că sunt în siguranță.

Gesturile mici, de fiecare zi.

Ne întrebăm cum este posibil ca gesturile mici de fiecare zi cum ar fi să vorbești cu bebelușul, să-l alinți și să-i alini durerile, să fii atent și să răspunzi nevoilor sale în urma indiciilor pe care ți le dă, să-i cânți și să te joci cu el poate să aducă sănătate și rezistență în viața copiilor noștri?

Citește și:  Situații copleșitoare în care părinții trebuie să le fie alături copiilor lor

Nu am întâlnit până acum un părinte care să nu își dorească să facă orice pentru binele copilului său. Adesea însă, ei nu sunt conștienți de cât de mult fac diferența acele momente de drăgălășenie pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Am auzit de multe ori părinți care își lasă copiii să plângă fără să-i aline de tema că vor deveni răsfățați. Nimic mai neadevărat. Copiii ale căror nevoi sunt satisfăcute, vor căpăta încredere în ei.

Uneori părinții întâmpină obstacole care îi împiedică să fie prezenți emoțional în viața copiilor. Poate că la rândul lor au avut parte de experiențe negative în primii ani de viață. Cunoaștem faptul că acei copii care au acumulat experiențe negative în copilărie cum ar fi neglijarea, abuzul, abandonul, vor suferi consecințe întreaga lor viață.

Aceștia sunt expuși riscului de a:

  • Experimenta probleme de sănătate mentală și fizică, inclusiv obezitatea și bolile asociate, dar și probleme legate de abuzul de droguri
  • Avea dificultăți în dezvoltarea și menținerea relațiilor
  • Experimenta dificultăți de învățare
  • Etala comportament anti-social, inclusiv violența în familie
  • Trăi fiind dependenți material

Când copiii cu traume emoționale devin părinți.

Când acești copii devin părinți, trauma pe care au experimentat-o se poate suprapune cu capacitatea lor de a fi prezenți emoțional pentru ai lor copii. Dacă vor căuta ajutor adecvat într-o sursă de încredere cum ar fi un membru al familiei, un prieten sau psiholog, vor învăța cum să devină părinții de care copiii lor au nevoie.

Copiii care beneficiază de îngrijire timpurie sunt predispuși la:

  • A se bucura de sănătate fizică, emoțională și mentală
  • A forma și menține relații sănătoase
  • A face față provocărilor educaționale și să continue să învețe pe tot parcursul vieții
  • A avea independență financiară
Citește și:  Să-ți săruți copilul pe gură. Este rău sau nu?

…cu alte cuvinte, vor avea toate instrumentele de care au nevoie pentru a se bucura de o viață împlinită.

Niciodată nu este prea târziu să ai grijă de un copil, dar cea mai eficientă este îngrijirea timpurie.

Educarea unui copil poate fi dificilă, mai ales când ești privat de somn și ai impresia că muncești 24 de ore pe zi. Însă îngrijirea timpurie pune bazele pentru întreaga viață a copiilor noștri. Cel mai nou model de cărucior sau camera frumos amenajată vor fi de mult uitate, dar relația pe care o cultivăm cu copilul, asta este ceva ce va dăinui în timp, pe toată durata vieții sale de adult.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Vaccinul antigripal este bun în timpul sarcinii?
Următorul articol
Diversificarea alimentației la bebeluși