Ce trebuie să mănânce și să evite o viitoare mămică
Imediat cum am aflat că sunt însărcinată mi-am dorit să îi ofer copilului meu tot ceea ce puteam eu mai bun și mai bine. După ce am cumpărat sau împrumutat de pe la prietene o mulțime de cărți, m-am simțit puțin copleșită de multitudinea de informații care trebuiau procesate așa că am luat-o treptat și am început să mă informez mai întâi despre dezvoltarea intrauterină a fătului.
Firește că știam deja că tot ceea mănânc sau beau va influența dezvoltarea copilului meu.
A venit de la sine necesitatea de a mânca mai sănătos, mai natural, cu mese care să conțină mai multe fructe și legume sau renunțatul la țigări sau alcool. Știam că sunt alimente care nu trebuie consumate nepreparate termic – ouă sau lapte și multe alte lucruri despre care auzisem sau citisem – că sunt unii pești care pot înmagazina mercur, care poate afecta dezvoltarea fătului.
Peștele reprezintă o importantă sursă de proteine și alți nutrienți (fier sau zinc) care sunt esențiale pentru dezvoltarea copiilor, dar și pentru femeile care sunt însărcinate sau alăptează.
Ni s-a tot spus de-a lungul anilor cât de benefic este peștele, atât pentru viitoarele mămici, cât și pentru făt. De asemenea femeile însărcinate erau sfătuite să evite peștii contaminați cu mercur, însă niciodată nu am avut informații decente despre sursa de proveniență a peștelui din magazine și care sunt aceia care trebuie evitați.
Știați că dacă un adult consumă frecvent pește care conține mercur, acesta se poate acumula în organism și va ajunge prin circulație la copilul care se dezvoltă, cu efecte nocive asupra creierului său?
FDA completează, în sfârșit, lista celor mai periculoși pești pentru femeile însărcinate.
La începutul acestui an, FDA a publicat lista cu peștii care sunt cei mai siguri în timpul sarcinii.
FDA înseamnă Food and Drug Administration, adică agenția federală a Statelor Unite, departamentul de sănătate, putem spune că este Ministerul Sănătății de la ei.
Unele studii au arătat că pentru o femeie însărcinată, 350 grame (cam două porții) este cantitatea recomandată săptămânal.
Peștele a fost împărțit in trei categorii:
- cele mai bune alegeri – din care trebuie consumate două-trei porții pe săptămână
- pești care reprezintă o alegere bună – una-două porții pe săptămână
- pești care trebuie evitați – cei care conțin nivelurile cele mai ridicate de mercur.
Cele mai bune alegeri: Hamsie, macrou de Atlantic, biban de mare, somn, cod, crab, merluciu, hering, homar, somon, sardine, scoici, crevete, calamar, păstrăv, etc.
Iar lista peștilor care trebuie evitați conține: rechin, pește spadă și ton bigeye.
De asemenea, este recomandat să nu consumăm în perioada sarcinii pește negătit, sau scoici crude. Dacă peștele se separă în bucăți și are un aspect opac, sau ajunge la temperatura de 36 grade C, se consideră a fi gătit. Midiile, scoicile sau stridiile sunt gătite când li s-a deschis cochilia, iar cele care rămân închise trebuie aruncate.
Alte alimente bogate în omega-3, pe lângă pește și fructele de mare: semințele de in, nucile, semințele de floarea soarelui, etc.
Comentează