Copiii întreabă: De ce este apa mării sărată?
Oamenii și-au pus dintotdeauna întrebarea aceasta. De unde provine sarea din mare?
Orice persoană care a fost la plajă știe că apa mării este sărată.
Toată lumea știe, de asemenea, că apa „dulce” din ploi, a râurilor și chiar a ghețarilor nu este sărată. Atunci întrebarea vine firesc: de ce unele ape sunt sărate, iar altele nu?
În primul rând, apa “dulce” nu este lipsită total de sare, numai că noi nu sesizăm gustul, fiind mult mai puțin sărată decât apa oceanelor. Chiar și apa de ploaie are urme de substanțe dizolvate în ea, substanțe culese în timpul trecerii prin atmosfera terestră. Mare parte din aceste substanțe sunt poluanți, dar există și substanțe naturale prezente.
Trecând prin sol și prin roci, apa de ploaie dizolvă unele minerale.
Aceasta este apa dulce pe care noi o bem și al cărei gust sărat nu-l putem sesiza, deoarece concentrația de sare este prea mică.
În cele din urmă, această apă ajunge într-un pârâu și în final se va vărsa în mări sau oceane.
Sărurile dizolvate în râuri reprezintă doar o mică parte din sarea existentă în oceane.
Cercetătorii au descoperit recent că sunt locuri pe fundul oceanului unde apa a pătruns sub scoarță, a devenit fierbinte și a dizolvat mineralele din crustă, iar acum curge înapoi în ocean, crescându-i concentrația de sare.
Bineînțeles, apa oceanelor este mai concentrată în sare în locurile aflate la nord și la sud de Ecuator, unde este foarte cald și apa se evaporă mai repede, și mai puțin concentrată la gurile de vărsare ale râurilor și fluviilor în mări și oceane, datorită aportului mare de apă “dulce”.
Concentrația de sare a rămas însă constantă în ultimele sute de mii, dacă nu chiar milioane de ani, aceasta fiind de 3,5%.
Știai că cercetătorii au făcut unele calcule și au ajuns la concluzia că dacă s-ar scoate toată sarea din apa de mare și ar fi întinsă pe suprafața uscatului, într-un strat egal, acesta ar fi de înălțimea unui bloc cu 40 de etaje?!!
Comentează