Coșul tău
0,00 lei

Copiii întreabă: De ce este apa mării sărată?

copiii-intreaba-apa-marii-sarata

Oamenii și-au pus dintotdeauna întrebarea aceasta. De unde provine sarea din mare?

Orice persoană care a fost la plajă știe că apa mării este sărată.

Toată lumea știe, de asemenea, că apa „dulce” din ploi, a râurilor și chiar a ghețarilor nu este sărată. Atunci întrebarea vine firesc: de ce unele ape sunt sărate, iar altele nu?

În primul rând, apa “dulce” nu este lipsită total de sare, numai că noi nu sesizăm gustul, fiind mult mai puțin sărată decât apa oceanelor. Chiar și apa de ploaie are urme de substanțe dizolvate în ea, substanțe culese în timpul trecerii prin atmosfera terestră. Mare parte din aceste substanțe sunt poluanți, dar există și substanțe naturale prezente.

Trecând prin sol și prin roci, apa de ploaie dizolvă unele minerale.

Aceasta este apa dulce pe care noi o bem și al cărei gust sărat nu-l putem sesiza, deoarece concentrația de sare este prea mică.

În cele din urmă, această apă ajunge într-un pârâu și în final se va vărsa în mări sau oceane.

Sărurile dizolvate în râuri reprezintă doar o mică parte din sarea existentă în oceane.

Cercetătorii au descoperit recent că sunt locuri pe fundul oceanului unde apa a pătruns sub scoarță, a devenit fierbinte și a dizolvat mineralele din crustă, iar acum curge înapoi în ocean, crescându-i concentrația de sare.

Bineînțeles, apa oceanelor este mai concentrată în sare în locurile aflate la nord și la sud de Ecuator, unde este foarte cald și apa se evaporă mai repede, și mai puțin concentrată la gurile de vărsare ale râurilor și fluviilor în mări și oceane, datorită aportului mare de apă “dulce”.

Citește și:  Copiii întreabă: De ce pot fetele să facă copii, dar băieții nu

Concentrația de sare a rămas însă constantă în ultimele sute de mii, dacă nu chiar milioane de ani, aceasta fiind de 3,5%.

Știai că cercetătorii au făcut unele calcule și au ajuns la concluzia că dacă s-ar scoate toată sarea din apa de mare și ar fi întinsă pe suprafața uscatului, într-un strat egal, acesta ar fi de înălțimea unui bloc cu 40 de etaje?!!

Copiii întreabă

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Rețeta zilei: Coq au vin în slujba pasiunii
Următorul articol
Rețeta zilei: Salata cu hering și cartofi