O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Polul Nord și Polul Sud sunt înconjurați de gheață, iar aceasta s-ar putea topi în viitor.

Polul Nord este punctul aflat la “capătul” de sus al lumii, iar în jurul său se află un ocean foarte rece.

Aici trăiesc o mulțime de animale fascinante: urși polari, morse, balene uriașe, toate ducându-și viața în apă și în apropierea ei. Aici apa este înghețată bocnă pe timpul iernii, însă pe timpul verii se poate topi destul de repede.

Din cauza încălzirii globale gheața oceanică din nord se topește continuu de câteva decenii iar în unele veri calota de gheață se înjumătățește. De aceea, foarte mulți oameni de știință sunt îngrijorați.

Citește și: Testează-ți cultura generală cu 27 de întrebări despre animale

pinguini-polul-sud

Polul Sud este mai în siguranță deoarece gheața este mult mai groasă acolo.

Aici nu este numai un ocean înghețat, ci și un ținut imens înghețat, numit Antarctica, unde gheața este atât de groasă încât poate atinge și 3 km înălțime.

În Antarctica trăiesc o mulțime de pinguini. în centrul ei, însă, este atât de frig încât nu sunt animale. Poți întâlni oameni de știință veniți să studieze zăpada și gheața.

La Polul Sud există o bază a cercetatorilor americani. În prezent știm că până și gheața din Antarctica se topește pe la margini, dar într-o zi s-ar putea topi de tot.

Pentru oameni n-ar fi deloc bine: nivelul mărilor ar crește iar aceasta ar fi o mare problemă pentru oamenii ce trăiesc în apropierea mărilor.

Cu o sută de milioane de ani în urmă, lumea avea o climă atât de caldă încât dinozaurii trăiau în Antarctica în mlaștini cu multă umiditate. Dacă gheața de acolo s-ar topi, cine știe ce vietăți vor trăi acolo în viitor?

Ți-a plăcut articolul? Poți să dai un Like!
Iar dacă ai o prietenă căreia i-ar face și ei plăcere să-l citească atunci poți să-l și distribui pe Facebook.

Citește și:  Copiii întreabă: De ce este apa mării sărată?