Coșul tău
0,00 lei

Cum comunici cu adolescentul tau

Stim cu totii ca adolescentii sunt, prin definitie, persoane cu care nu se poate comunica asa cum ne-am dori. Aceasta este perioada din viata lor in care nevoia de a ne indeplini rolul de parinte este mai mare, pentru ca vrem cu orice pret sa il pregatim pentru valurile vietii de adult.

Uite cateva modalitati prin care iti vei ajuta copilul adolescent sa se deschida fata de tine, comunicarea sa fie mai usoara in ambele directii iar prapastia dintre generatii sa nu fie atat de adanca.

Adolescentii sunt sensibili la orice manifestare autoritara indreptata spre ei. Nu-i pune intrebari pe un ton care sa il faca pe adolescentul tau sa se simta ca la interogatoriu. Pune-i intrebarile care te intereseaza pe un ton care sa il faca sa se simta ca si cu un prieten de aceeasi varsta. Daca te deranjeaza ceva din ceea ce face, nu il intreba pe ton superior “De ce faci ….?” . Ai obtine rezultate mai bune daca l-ai face sa vina el cu solutii pentru o atitudine sau pentru un obicei gresit. I-ai da impresia ca isi conduce singur viata, ceea ce este exact ce cauta. In loc sa il intrebi “De ce ai intarziat azi la scoala din nou?” ai putea incerca sa il intrebi, pe ton obisnuit (fara a implica autoritate) “Cum crezi ca ai putea rezolva problema intarziatului la scoala? Esti suficient de mare de acum sa controlezi modul in care iti organizezi timpul.”

Evita certurile cu orice pret. Repeta-ti ca nu e vina adolescentului ca hormonii specifici varstei il fac mult mai irascibil. Cand observi ca spiritele se incing, nu mai continua discutia. Chiar daca nu va recunoaste fata de tine, adolescentul va realiza ca atitudinea sa a fost una gresita. Desi ii va lua ceva timp sa invete, va urma exemplul tau tacut si va incerca sa evite certurile. Sub nicio forma nu aduce in discutie subiecte delicate atunci cand se intrevede o cearta; nu porni nicio discutie importanta pana cand nu te-ai asigurat ca toata lumea e calma.

Citește și:  Copiii devin asa cum sunt numiti - programarea neuro-lingvistica

Nu arata niciodata vulnerabilitate in fata adolescentului. Esti o persoana adulta, responsabila, care se poate descurca de una singura. De fiecare data cand arati ca ai nevoie de ceva de la un adolescent si i-o ceri, cum ar fi atentie sau cooperare te pui intr-o pozitie in care depinzi total de modul in care el alege sa raspunda cererii tale. Daca nu raspunde exact asa cum te astepti, in mod natural, vei incerca mai tare sa il controlezi si sa il manipulezi iar adolescentul va intra intr-o pozitie defensiva si se va inchide in sine. Esti o persoana de sine statatoare si modul in care adolescentul alege sa se poarte e problema sa, decizia sa. Poarta-te conform atitudinii care te defineste ca persoana si in preajma adolescentului, indiferent de atitudinea lui. Daca atitudinea lui nu e corecta si stie asta, nu te implica intr-un conflict cu el in incercarea de a-i modela comportamentul.

Atitudinea intelegatoarea deschide calea spre ascultare din partea adolescentilor. Daca incepi orice discutie cu o atitudine autoritara, nu rezolvi nimic. Daca pornesti insa pe picior de egalitate cu adolescentul, acesta se va simti ca si adultul care se vrea a fi. Chiar daca vrei sa arati intelegere, NICIODATA sa nu incepi o discutie cu “Inteleg, dar …” pentru ca, incepand cu primul cuvant, vei face adolescentul sa intre in defensiva, chiar daca nu in mod constient, si va continua cu aceasta atitudine intreaga conversatie. In schimb, ai putea sa incerci sa te pui in locul lui si sa ii vorbesti ca si cum ai experienta cu problemele prin care el trece (cum ar fi o cearta cu prietenii sau o nota mica) si il poti ajuta.

Citește și:  Cum face față un adolescent unui divorț

Fara sentimentalisme! Daca pui la suflet toate problemele pe care adolescentul ti le creeaza, vei aduna foarte multa frustrare pe care, mai devreme sau mai tarziu, o vei revarsa asupra lui fara sa vrei. Treaba noastra ca parinti e sa ne ghidam copiii sa faca alegerile corecte. Atunci cand ei sunt pe cale sa greseasca, nu rezolvi nimic daca incerci sa iti exerciti autoritatea pentru ca ii vei da adolescentului ocazia sa “iti faca in ciuda” neascultandu-te, exact asa cum simte el ca ii faci in ciuda cand nu il lasi sa isi ia propria decizie. Incearca sa te detasezi; adolescentul nu va mai simti ca vrei sa ii impui ceva cu orice pret si nu se va mai comporta ca un adolescent tipic care face opusul a ceea ce un parinte vrea sa ii impuna in mod autoritar.

Comunică cu copilul tău Ghiduri pentru părinți

Comentarii

  • Iti doresti un copil demn de incredere? 14 ani - varsta critica - De La Mamici ,

    […] Citeste si: Cum comunici cu adolescentul tau. […]

  • Ai un copil de varsta liceului? Iata 10 sfaturi pentru tine! - De La Mamici ,

    […] Cum comunici cu adolescentul tau […]

  • Sa vorbim cu copiii - cum se fac ei intelesi in functie de varsta - De La Mamici ,

    […] Cum comunici cu adolescentul tau […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Importanta educatiei timpurii
    Următorul articol
    10 Sfaturi: convinge-ti copilul ca sportul e sanatos