Coșul tău
0,00 lei

Cum incepem sa facem la olita

copii-scutece

Una dintre cele mai mari provocari pentru parinti, in primul an de viata al copilului, este sa invete sa faca la olita, deoarece multi copii nu au rabdare sa astepte asezati asa pana termina treaba, acesta fiind singurul mod prin care micutii pot invatat scopul olitei.

Uite cateva sfaturi de urmat pentru a face invatarea statului la olita mai usoara atat pentru tine ca parinte, cat si pentru copilas. In afara de aceste reguli general valabile poti folosi diferite strategii insa fiecare dintre acestea au efecte diferite de la un copil la altul.

Renunta la body-uri si incepe sa imbraci micutul cu pantalonasi sau rochita; iti va fi mult mai usor cand va veni vremea sa-l dezbraci repede pentru a-l pune la olita.

Acorda-i copilului o perioada si un spatiu sigur sau usor de curatat in care sa stea cu funduletul gol, fara haine si fara scutece. Va fi greu pentru el sa ignore semnalele biologice pe care i le trimite corpul atunci cand nu va avea niciun scutec care sa retina “reziduurile”. Astfel va invata care este sensul olitei in viata sa.

Evita pe cat posibil hainele cu fermoare, nasturi si alte metode mai complicate de inchidere. De cele mai multe ori copiii realizeaza tarziu ca nevoile naturale il cheama si atunci nu va fi timp de pierdut cu descheierea hainelor. Cea mai buna solutie este o pereche de pantaloni care au in talie un simplu elastic.

Fii cu ochii in patru. Cunosti mai bine decat micutul care sunt semnalele prin care corpul sau transmite ca va avea nevoie de olita; cand le vezi, grabeste-te sa pui copilul la olita. Micutul va invata in timp care este momentul optim sa ceara olita.

Citește și:  COPIII ȘI MUZICA: AVANTAJELE MUZICII ÎN DEZVOLTAREA COPILULUI

Arata apreciere atunci cand micutul foloseste olita in scopul pentru care aceasta a fost creata. Va fi astfel motivat sa continue sa o foloseasca. In acest scop, cel mai bine folosesc aplauzele insotite de zambete si exclamatii (Bravo!) sau recompense culinare (ceva dulce).

Pastreaza motivatia copilului la un nivel ridicat. Foloseste tabele pe care sa desenezi ceva simplu dar dragut sau sa lipesti stickere de fiecare data cand copilul obtine o victorie in folosirea olitei. La sfarsitul fiecarei linii din tabel completate, copilul va avea parte de o recompensa asteptata. Asigura-te ca micutul vede de fiecare data cand e completat tabelul.

copil-olita-smallInvata-l ca “uscat” este bine. Arata-i apreciere de fiecare data cand ii deschizi scutecul si acesta este uscat, precum imbratisari, zambete sau aplauze. Nu reactiona negativ cand scutecul e ud sau plin, pentru ca acesta inca este un fapt normal.

Pentru binele copilului, este bine sa eviti cateva lucruri pe care multi parinti le fac din dorinta de a pastra uscat un scutec pentru perioade cat mai lungi de timp.

Nu astepta prea mult de la copil intr-o perioada scurta; daca nu obtine rezultate la fel de repede pe cat ti-ai dori, nu fi aspra cu el. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare iar criticile primite pentru lucruri pe care nu le poate controla inca ii pot influenta in mod negative dezvoltarea caracterului. In niciun caz nu pedepsi micutul, nu fi aspra cu el si nu arata suparare fata de el cand traiesti dezamagirea de a gasi, din nou, scutecul ud. Nu uita ca slujba de parinte cere foarte multa rabdare pentru a fi indeplinita bine.

Citește și:  Provocările mămicilor: primele zile acasă

Nu refuza sa dai lichide copilului tau. Chiar daca multi parinti refuza copilului o portie mai mare de lichide pentru a evita mai multe scutece ude, aceasta metoda poate afecta sanatatea bebelusului. Cat mai mult lichid baut ii da mai multe sanse copilului sa invete ce e olita.

Nu forta copilul sa stea pe olita, acesta este cel mai scurt drum pentru el sa ajunga sa o urasca, risti ca el sa ajunga sa se abtina in mod special pentru a face in scutec.

Nu-ti pierde speranta pentru nicio secunda doar pentru ca stii despre alti copii mai mici ca stau deja la olita; fiecare copil este special in felul lui, tocmai pentru ca are propriul ritm de dezvoltare.

Ghiduri pentru părinți

Comentarii

  • 10 de lucruri amuzante despre schimbatul de scutece - De La Mamici ,

    […] Citeste si: Cum incepem sa facem la olita […]

  • Cum stii cand trebuie sa renunti la scutece - De La Mamici ,

    […] Citeste si: Cum incepem sa facem la olita […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    8 moduri in care sa spui NU copilului tau
    Următorul articol
    Sfaturi pentru mamicile care vor sa piarda in greutate