Coșul tău
0,00 lei

Cum să câștigi războiul plânsetelor cu copilul tău

bebelus plagand

Plânsetele copiiilor nu sunt pentru cei cu inima slabă. Știți voi, acele plânsete, fără oprire, ascuțite ca o unghie pe tablă, imposibil de ignorat.

Copiii continuă să plângă pentru că de cele mai multe ori văd că funcționează. Aceasta poate fi o strategie negativă, dar extrem de eficientă, prin care obțin atenția părinților într-o fracțiune de secundă.

Copiii se vaită când sunt frustați, când sunt plictisiți, când ceva li se pare nedrept, atunci când se confruntă cu schimbări sau pur și simplu când se simt deconectați de tine și te vor înapoi.

De multe ori se pare că așteaptă momentul cel mai nepotrivit pentru a începe să plângă:

  • când ești în supermarket
  • când gătești cina sau
  • când vorbești la telefon.

Deci, un părinte distras și un copil care are nevoie sau își dorește ceva. Părintele nu asculta, copilul cere din nou, și încearcă să se facă din ce în ce mai auzit, și totul se transformă într-o avalanșă de scâncete și bocete cu drepturi depline.

Cheia pentru evitarea unor astfel de momente este, în primul rând, să alungi plânsetele oferindu-i copilului tau explicația pentru ceea ce simte cu adevarat.
Gândește-te ca la o strategie în 4 pași: (1) prevenire, (2) detectare, (3) distragerea atenției, (4) educație.

1. Prevenire

Pentru a alunga plânsetele copilului, începe prin modelarea comportamentului pe care îl aștepți de la copilul tău.
Și adulții se vaită din când în când; micuțul tău poate să îți copieze comportamentul. Aude el țipete din partea ta? Te vede când ești irascibilă și nervoasă?

Fie ca ești conștientă sau nu, tu ești un model pentru copilul tău așa ca te îndemn să îți gestionezi frustrările cu calm data viitoare.

Citește și:  Poze cu copilul tau pe care sa NU le postezi pe Facebook

Copiii mai mici sunt plângăcioși în special atunci când se simt deconectați, așa că încearcă să te concentrezi pe conectarea din punct de vedere emoțional cu copilul tău.
Totodată, nu te concentra exclusiv pe comportamentul rău, ci recompensează orice act de bunătate și ascultare față de tine.

Recompensele și incurajările sunt mai eficiente decat pedepsele.

2. Detectare

Cu siguranță vrei să faci față situației înainte de a scapă lucrurile de sub control.

Dacă îți pune o întrebare, atunci oferă-i un răspuns: privește-l în ochi, pune mâna pe umărul lui pentru a-i arăta că îl asculți și că îți pasă.
Dacă vorbești la telefon și în același timp el are nevoie de tine, spune-i că în câteva minute vei termina.

3. Distragerea atenției

Dacă metodele de prevenire au eșuat atunci distragerea atenției este cheia.

Fă-l să râdă, gâdilă-l! Nimic nu va avea mai mult efect decât crearea unui mediu amuzant pentru el.

Desigur, este nevoie de răbdare, umor și energie pentru a utiliza aceste abordări.

4. Educația

Plânsetele copiilor oferă părinților o bună oportunitate pentru a-i învăța unele aptitudini valoroase. Copiii mici nici măcar nu știu că țipă, sau plâng, pentru ei este pur și simplu o formă de comunicare.

Sunt sigură că dorești să îi arăți copilului tău și alte alternative pentru a-i îndeplini nevoile. Roagă-l ca atunci când dorește ceva să ceară într-un mod politicos și să folosească un vocabular adecvat.

Tot atunci este un moment excelent pentru a-l învăța ce înseamnă inteligența emoțională. Preșcolarii nu înțeleg emoțiile care apar ca niște valuri în interiorul lor, dar pot învăța sensul cuvintelor. Ajută-l să învețe să identifice fericirea, tristețea, furia, frustrarea, iubirea, frica.

Citește și:  Cum sa cresti un copil care sa fie cool

Utilizează o oglindă și arată-i aceste emoții pe fața ta. Apoi vorbește-i despre metodele care îl pot ajuta să exprime aceste sentimente într-un mod mai pozitiv.

Abilitățile emoționale sunt vitale copiilor care merg la școală, și desigur, mai târziu, în relațiile și cariera lor.

Predarea limbajului sentimentelor și a strategiilor pozitive de a gestiona emoțiile îi vor aduce o mulțime de beneficii, nu doar pe termen scurt, ci pe tot parcursul vieții.

Plânsetele copiiilor sunt trecătoare și se răresc sau dispar în jurul vârstei de 4-5 ani.
Dacă, totuși, crizele de plâns ale micuțului tău sunt mai frecvente, cere sfatul unui medic pediatru.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Ajută-ți copilul să-și facă prieteni
Următorul articol
Cum sa eviti sarcina la adolescente