Coșul tău
0,00 lei

Cum sa cresti un copil caruia sa ii placa matematica

matematica

Oricarui parinte i-ar place un copil cu ale carui performante scolare sa se mandreasca. Dar nu orice copil se naste cu abilitati innascute in ceea ce priveste studiul. Cand vine vorba de matematica insa, iti poti ajuta copilul, inca de mic, sa o inteleeaga usor si, mai mult, sa ii placa. Uite cateva trucuri care sa te ajute in acest proces:

Fii un exemplu

Statisticile spun ca, cel putin in SUA, majoritatea adultilor din ziua de azi au urat matematica atunci cand erau in scoala. Daca si tu simti la fel, ascunde aceasta atitudine de copilul tau. Daca vrei ca lui sa ii placa matematica, nu il lasa sa afle ca tu nu esti fan al acestei materii. Primele modele in viata ale copiilor sunt parintii, de aceea micutul trebuie sa stie ca parintii lui au iubit matematica, ca sa ajunga sa faca la fel.

Este recomandat sa incluzi copilul in toate activitatile tale zilnice care includ matematica, cum ar fi numaratul banilor, calcularea sumelor pentru cheltuieli, calcularea cantitatilor cand faci mancare sau prajitura, calcularea sumelor si a preturilor la cumparaturi si chiar cand alimentezi masina cu carburant. Ii poti explica copilului cat e de importanta matematica in toate domeniile importante ale vietii, chiar si in medicina sau arhitectura. Ii poti inspira iubirea de matematica chiar si cu ajutorul jocurilor video, pentru ca la toate are nevoie de putina matematica.

Provoaca-ti copilul sa utilizeze matematica zilnic

Il poti lua la cumparaturi si sa il rogi sa calculeze pretul total pentru mai multe produse de acelasi fel pe care le cumperi (de exemplu, daca pui in cos mai multe sticle de apa plata, il poti ruga sa calculeze pretul total pentru sticlele de apa, stiind care e pretul unei sticle, sau sa calculeze pretul pentru cele 600 de grame de masline pe care le cumperi, stiind care e pretul unui kilogram sau al unei sute de grame). In masina, poate calcula timpul pe care il veti face daca stie distanta si viteza. Intr-un magazine de jucarii poate calcula reducerea jucariei preferate sau de cate alocatii ar avea nevoie pentru a si-o cumpara.

Citește și:  Sa gatim impreuna un desert (+reteta)

Familiarizeaza-te cu standardele din invatamant

Iti va fi mai usor sa ajuti copilul sa stapaneasca matematica daca stii exact ce se asteapta de la el la scoala avand in vedere in ce clasa este. Poti afla aceste standarde direct de pe internet, cautand programa de invatamant sau intreband invatatorul/profesorul.
Stiind ce trebuie sa invete copilul la scoala, il vei ajuta completand aceste cunostinte acasa. Copilului ii va fi mai usor sa invete matematica atat la scoala, cat si acasa, invatat aceeasi parte de materie.

Monitorizeaza temele copilului

Nu inseamna ca trebuie sa faci temele in locul copilului sau neaparat sa le rezolvi impreuna cu el. Inseamna ca, dupa ce copilul a terminat tema la matematica, sa verificati impreuna rezultatele obtinute, in functie de metodele de rezolvare pe care el a trebuit sa le foloseasca. Poti cere ajutorul invatatorului sau a profesorului pentru a sti care este cea mai eficienta metoda de a verifica temele la matematica in functie de ceea ce i se cere copilului.

Atentie la detalii!

Invata copilul sa verifice de cel putin doua ori un rezultat sau o ecuatie, oricat de neinsemnate ar parea. Astfel, i se intiparesc in minte anumite tipare (cum ar fi faptul ca orice numar care se termina in 0 sau 5 se divide cu 5).

Jucati jocuri care implica matematica

Sunt multe jocuri distractive pe care le puteti juca impreuna acasa si care implica matematica. Unele dintre acestea sunt domino, table, sah, yahtzee, rummy sau chiar monopoly.

Carti care implica matematica

Citind carti un copil isi imbunatateste limbajul si vocabularul, dar isi dezvolta si imaginatia. Ce ai zice daca ai stii ca sunt carti care ajuta cititorii sa isi dezvolte abilitatile matematice? Poti sugera copilului sa citeasca O suta de furnici furioase (Ellinor J. Pinczes), Comisarii regelui (Aileen Friedman) sau Socrates si Trei purcelusi (Tuyosi Mori).

Citește și:  Cel mai bun moment pentru a face temele

Practica si exercitiu

Trebuie sa stii ca cele 50 de minute de matematica de la scoala si tema de acasa nu sunt suficiente pentru a forma un mic matematician, asa ca daca vrei ca micutul tau sa ajunga olimpic la aceasta materie, incurajeaza-l sa lucreze acasa in plus, in special exercitii distractive care implica matematica.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentarii

  • Geniul din copilul tau - De La Mamici ,

    […] Citeste si: Cum sa cresti un copil caruia sa ii placa matematica. […]

  • Comentează

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Articolul precedent
    Cum sa economisesti bani cu ajutorul congelatorului
    Următorul articol
    Jocuri pentru acasa pentru tine si copilul tau