Coșul tău
0,00 lei

Cum sa cresti un elev motivat

elevi-motivati

Toti parintii isi doresc ca micutii lor sa obtina note bune la scoala. Dar ce conteaza cel mai mult in a fi un elev bun?

Oamenii studiaza matematica pentru a se ocupa de credite ipotecare si impozite, invata sa inteleaga fortele financiare si politice care afecteaza viala lor personala, sa cunoasca despre lumile naturale si stiintifice, sa foloseasca arta si literatura pentru a da un sens vietii – si studiile arata ca aceste persoane au o viata mai fericita, mai bogata, iau decizii mai bune si sunt cetateni mai responsabili.

Dar asta inseamna ca un copil care nu merge la scoala nu poate duce o viata implinita? Desigur ca nu.

Ajutandu-ne copiii sa se dezvolte intelectual, este fara indoiala un cadou pentru mai tarziu. Succesul scolar nu este posibil fara iubirea pentru invatare si lectura.

Totusi, cum ii putem incuraja si motiva pe micutii nostri?
Iata cateva metoda care au functionat cu fetita mea, si pe care sper ca le vei aplica si tu cu micutul tau elev:

  1. Explorarea intelectuala incepe cu explorarea fizica.
    Nu ii raspunde unui copil cu „Nu” in timp ce el exploreaza lumea si este curios sa afle cat mai multe despre ea. Cu cat spui mai des „nu” unui copil cu atat mai mult lumea lui interioara va fi umpluta cu limitari, si va avea un IQ scazut.
  2. Ofera-i jucarii adecvate varstei
    Nu pierde banii pe jucarii educative. Cele mai multe astfel de jucarii s-au dovedit a fi contra-productive.
    Gandeste-te la jucarii care pot fi utilizate in mod creativ, in mai multe moduri.
    Jucariile clasice sunt inca cele mai bune: blocuri, vopsele, argila, papusi, masinute. Incurajeaza jocul liber care sa-i puna copilului tau la lucru mintea si imaginatia, permitandu-i sa stabileasca noi cai neuronale.
    Conform studiilor, copiii care se uita la TV sunt mai predispusi sa adopte si sa imite comportamentele pe care le vad, limitandu-le astfel creativitatea.
  3. Incurajeaza experimentele
    Copiii sunt, prin definitie, mici oameni de stiinta. Ei invata anumita lucruri doar facandu-le.
    Ei experimenteaza doar pentru a vedea ce se intampla.
    Stiu ca oul se va sparge daca il scapa pe jos, dar vor sa vada acest lucru intamplandu-se.
  4. Dezvoltarea emotionala si entuziasmul pentru invatare
    Capacitatea copilului de a se descurca bine la scoala va depinde nu doar de cat de bine memoreaza alfabetul, ci de dezvoltarea emotionala, cum ar fi capacitatea de a gestiona frustrarea in fata noilor provocari.
    Primul lucru pe care ar trebui sa il acorzi copilului tau prescolar este invatarea de a-si dezvolta o viata emotionala sanatoasa, nu sa invete sa citeasca.
  5. Pune-i intrebari inspirate mai degraba decat sa il supraincarci cu fapte
    Este adevarat ca fiecare interactiune cu copilul tau este un moment in care il poti invata ceva, dar despre ce il inveti?
    De exemplu, daca va plimbati in natura, minunati-va impreuna de frumusetile naturii si rezista tentatiei de a eticheta fiecare lucru viu si de a transforma plimbarea intr-o lectie de stiinte.
    Privind bucuria si frumusetea naturii il va ajuta sa-si exprime propriile intrebari si teorii.
  6. Fii un model de inspiratie
    Inspira-l pe copilul tau si fii un model pentru el. Nu incerca sa fii prea obsedata de control, astfel risti ca micutul tau sa fuga in directia opusa cand te vede.
    Daca vede in tine un parinte muncitor, ascultator, sustinator, el va dori sa fie exact ca tine cand va creste. Asta il va motiva.
    Explica-i de ce ar trebui sa invete si la ce o sa-i foloseasca cunostintele dobandite.
    Ofera-i copilului tau un motiv pentru care sa invete, chiar prin exemplul tau.
  7. Cand copilul tau incepe scoala, amenajeaza-i un loc si programeaza un timp pentru efectuarea temelor
    De preferat in aceeasi camera cu tine. Daca isi dezvolta obiceiul de a lucra la un birou, cu toate cartile si rechizitele la indemana, va fi mult mai concentrat.
    De asemenea, daca lucrezi in acelasi timp cu copilul tau, ii poti arata ca si tu ai sarcini de realizat, la fel ca si el si le rezolvi intr-un mod constiincios.
    Incearca sa faci din studiu si teme o rutina zilnica. Daca are un program bine stabilit, copilul nu va mai protesta atunci cand se va apropia ora de facut teme. Propune-i sa isi faca temele si sa studieze in fiecare zi la aceeasi ora.
    Asigura-te ca biroul sau camera in care studiaza este lipsita de lucruri care ii pot distrage atentia. Daca acest lucru este imposibil, incearca sa ii pastrezi biroul organizat, curat si cu cat mai putine lucruri pe el.
  8. Descopera-i stilul propriu de invatare
    Fiecare copil invata diferit; acorda atentia modului in care copilul tau retine informatiile: auditiv, vizual, tactil-kinetic, etc.
  9. Intereseaza-te de temele copilului tau
    Singurul factor cel mai important in succesul scolar (atata timp cat copilul tau are o inteligenta in limitele normale si nu dificultati de invatare) este daca acesta are un parinte acasa, care este interesat de activitatea sa scolara.
    Cineva care stie practic materiile de baza si cam cu ce are el de-a face in efectuarea temelor.
  10. Ajuta-l sa-si faca temele, nu le face tu pentru el
    Rolul parintilor in efectuarea temelor nu este de a oferi rezolvarile si raspunsurile, ci de a oferi ajutor astfel incat copilul sa fie in stare sa-si rezolve singur temele. Scopul tau este de a ajuta copilul sa faca din studiu un obicei bun.
  11. Ofera-i mediul potrivit. Asigura-te ca si colegii lui apreciaza scoala
    Cam pana in clasa a 4 a, atitudinea lor fata de scoala este influentata in mare masura de colegii lui. Efortul pe care il depune la scoala si dorinta lui de a invata va fi influentata de catre colegii lui de clasa.
    Daca copilul tau are un potential ridicat, asigura-te ca il duci intr-o scoala sau clasa cu elevi asemanatori, care apreciaza invatatul.
  12. Incurajeaza cititul
    Cititul este probabil cel mai important lucru pe care il poti face pentru a ridica IQ-ul copilului tau.
    Asta inseamna sa ii citesti inainte ca sa invete el sa citeasca.
    Citeste-i pana cand nu va mai simti el nevoie, adica pana cand va invata el singur sa citeasca.
  13. Lauda-l si recompenseaza-l
    Atunci cand primeste note bune, lauda-l si incurajeaza-l sa studieze in continuare.
    Recompenseaza-l atunci cand a depus un efort considerabil de invatare (a terminat o tema la o materie care nu ii place sau a depus efort pentru a intelege ceva ce i se parea foarte dificil).
    Motivarea este un proces important pentru cresterea increderii in sine si pentru performante scolare bune. Acestea sunt doar cateva modalitati prin care ii poti trezi copilului tau interesul pentru cunoastere si il poti motiva sa invete.
Citește și:  12 motive pentru care nu pot fi un parinte perfect, si nici tu

Tu cum iti motivezi copilul sa invete?

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Momente in care trebuie sa-l fotografiezi pe bebelusul tau in primele zile
Următorul articol
Top 13 sfaturi pentru o sarcina sanatoasa