Coșul tău
0,00 lei

Cum sa disciplinezi un copil mic

Multi parinti se lupta aproape zilnic cu mofturile si nazdravaniile copiilor lor. Exista momente in care, ca parinte, nu mai stii ce sa faci pentru ca el sa nu mai planga in public, sa asculte de tine, sau sa il faci sa inteleaga anumite lucruri.

Cum disciplinez un copil? Cum il faci sa te asculte?

Descopera aici, cele mai inteligente trucuri, care, odata aplicate vor functiona si te vor ajuta in disciplinarea si celui mai nazdravan copil.

1. Fara crize in magazinele de jucarii

Mama ii spune copilului sa nu mai planga, il trage de mana, ii spune ca nu are bani pentru toate jucariile, toate astea in timp ce copilul vrea cu orice pret acea jucarie, plange in hohote, urla, se tavaleste pe jos.

Daca esti mamica, stiu ca acest gen de manifestare iti este foarte cunoscut. Ce este de facut intr-o astfel de situatie?
Atunci cand iti iei copilulul la cumparaturi, tine cont de urmatoarele sfaturi:

  • Timpul potrivit
    Acesta ar fi cam la o ora dupa ce se trezeste. Un copil somnoros sau unul foarte energic dupa ce s-a trezit sunt un dezastru. Deci nu face vreodata greseala sa mergi la cumparaturi cu unul dintre acesti 2 mici „Atacatori de jucarii
  • Distrage-i atentia
    De exemplu ii poti da celui mic un mar sau ceva sa rontaie cat timp tu iti faci cumparaturile.
  • Fa o lista speciala
    Deseneaza-i lucrurile pe care trebuie sa le cumparati. El va fi incantat sa te ajute sa cauti produsele si sa le verifice cu desenele.
  • Lasa-l sa se joace cu hartia igienica sau cu conservele pe care le cumperi.
  • Rasplateste-l
    Pe parcursul cumparaturilor, lasa-l sa isi aleaga o mica gustare si incurajeaza-l spunandu-i ca daca va fi cuminte pana la sfarsit va mai primi una.
Citește și:  Sfaturi pentru construirea abilitatilor de invatare

2. Diminetile

Mamele copiilor cu vointa puternica fac mai multe treburi casnice inainte de 8 dimineata decat fac majoritatea oamenilor toata ziua.

Iti implori copilul sa se schimbe de pijamale. Il rogi sa se spele pe dinti. Il rogi sa isi puna hainele la loc.

Majoritatea copiilor sunt morocanosi la primele ore ale diminetii si nu prea au amabilitatea sa-ti asculte fiecare cerere, mai ales cand tipi la ei.

In astfel de momente, alege una dintre aceste strategii:

  • Fa sa fie distractiv
    Atunci cand el se imbraca si isi scoate capusorul din bluza, ofera-i o sarutare. La fel pentru fiecare mana si picior imbracate. Astfel faci imbracatul mai usor si mai distractiv.
    Sau poti incerca de-a v-ati ascunselea „unde e mana lui Andrei?„, „aici era„.
  • Incearca ceva creativ
    Poti face carduri cu lucrurile pe care trebuie sa le faca dimineata, dupa ce se trezeste: sa se spele pe dinti, pe fata, sa se imbrace, sa-si faca patul. Odata ce fiecare card este bifat cu „facut”, copilul poate primi ceva bun (un fruct, o prajitura).
  • Cantati
    Pentru momentul imbracarii puteti alege un cantecel sau puteti inventa unul, care sa fie amuzant si sa-i capteze atentia. „Bagam un picior pe-aici, celalalt pe aici, manuta si ea, a doua tot asa, la, la, laaa!
  • Ofera-i optiuni
    Seara, inainte de culcare, lasa-l pe el sa aleaga hainutele cu care se va imbraca a doua zi.

3. Servirea mesei in mod civilizat

  • Fa din cina o ocazie speciala
    Poti aprinde lumanari sau da drumul la muzica. Cina poate fi momentul in care micutul tau va fi laudat pentru cat de cuminte a fost intreaga zi.
  • Asigura-te ca ii este foame
    Pentru a fi sigura ca ii va fi foame cand vine ora cinei incearca sa nu ii oferi prea multe gustari intre mese.
  • Implica-l in conversatie
    Stati impreuna de vorba, intreaba-l cum a fost ziua lui, ce a facut la gradinita/scoala, etc. Cu cat vorbiti mai mult cu atat va fi mai putin distras de alte lucruri.
  • Lasa-l sa aleaga ce vei pregati la cina
    Micutului tau ii va placea sa se simta inclus, asa ca alege doua tipuri diferite de mancare si lasa-l sa decida pe care l-ar dori. Se va simti ca un baiat mare.
  • Schimba jocul
    Cand micutul tau nu vrea sa manance si arunca mancarea sau obiectele pe jos, lasa-le acolo si transmite-i astfel ca „joaca s-a terminat„. Este important sa stii ca el nu este sfidator ci pur si simplu vrea sa se joaca si sa interactioneze cu tine.
Citește și:  Cum alegem haine pentru copil

4. Controleaza izbucnirile din orice moment al zilei

Comportamentele nepotrivite pot lovi in orice moment. Asigura-tete ca esti pregatita pentru muscaturi, tipete si plansete.

Curiosi din fire, copiii cauta intodeauna sa traga, sa impinga, sa apuce, sa arunce, fie ca este vorba de telefonul mobil sau usa cuptorului fierbinte. In loc de neincetatul „Nu, nu, nu!„, spune-i-o mai personal „Mihai, nu are voie„. Este important sa-i arati copilului ce este permis si ce nu.

  • Astupa-ti urechile
    Unii copii sunt chiar uimiti de puterea pe care o au prin vocea lor. Imagineaza-ti un copil care prin tipatul sau poate castiga atentia unei camere pline cu persoane adulte – asta da putere!
    Atunci cand cel mic are o astfel de criza si iti cere ceva spune-i frumos „Mami o sa vorbeasca cu tine atunci cand nu mai tipi„.
  • Arata si spune
    Copilul tau inca nu si-a dezvoltat cuvintele necesare pentru a transmite emotii, asa ca, de multe ori, muscatul sau tipetele lui sunt modurile lui de a comunica. El nu va intelege toate cuvintele tale dar cand iti va auzi tonul si va vedea modul tau de a actiona, atunci se va lua dupa exemplul bun pe care tu, ca parinte, il oferi.

Este greu sa disciplinezi un copil, si sa fii bland si ferm in timp ce iti pierzi cumpatul si simti ca ai pierdut lupta.
Totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa urlii la ei, sau sa ii ordoni sa faca anumite lucruri.

Cand copilul tau nu raspunde asteptarilor tale asa cum ti-ai dori poate ca este nevoie sa urmaresti situatiile de mai sus, si sa aplici atunci cand si unde va fi cazul. Mult succes!

Citește și:  6 sfaturi pentru proaspetele mămici care duc lipsa somnului

[divider style=”style-4″]

Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Cum sa-ti imbunatatesti relatia cu partenerul
Următorul articol
10 Greseli pe care le fac proaspetii parinti