Cum sa eviti sarcina la adolescente
In Romania s-au inregistrat in anul 2005 aproximativ 29.000 de nasteri la adolescentele intre 15-19 ani.
Problema sarcinii la adolescenta este una dintre cele mai actuale probleme în zilele noastre iar conform datelor Romania se situeaza pe locul 2 in Europa, dupa Marea Britanie.
Sarcina timpurie nu este doar o problema sociala ci si una medicala, intrucat adolescentele insarcinate sunt expuse unor riscuri medicale specifice, precum: tensiune sangvina ridicata, nastere prematura, BTS – boli cu transmitere sexuala,etc.
Parintii si adultii pot avea un impact puternic asupra reducerii riscului de sarcina la adolescente, de aceea vreau sa va impartasesc cateva sfaturi de la parinti care au trecut prin astfel de situatii, sau parinti ce au fete adoscente.
Multe dintre aceste idei/sfaturi iti vor parea familiare pentru ca cel mai probabil deja le aplici adolescentei tale – cum ar fi importanta mentinerii unei relatii puternice, stabilirea clara a asteptarilor pe care le aveti, comunicarea sincera, etc. Sper din toata inima ca aceste sfaturi vor ajuta parintii sa evite sarcina adolescentelor.
1. Fii clara cu privire la valorile sexuale proprii si la atidudini
Comunicarea cu copiii tai despre sex, dragoste, și relații este de multe ori mai mult un succes atunci cand aceste lucruri sunt clare în mintea ta. Pentru a te ajuta sa iti clarifici propriile valori si atitudini, gandeste-te la urmatoarele tipuri de intrebari:
- Care este parerea ta despre viata sexuala in timpul adolescentei?
- Cine este responsabil pentru stabilirea limitelor intr-o relatie?
- In adolescenta ta ai fost activa din punct de vedere sexual? Cum te-ai simtit? Ai intretinut relatii sexuale inainte de casatorie?
- Este abstinenta cea mai buna metoda pentru adolescenti? Ce crezi despre folosirea contraceptivelor la adolescenti?
2. Discuta cu adolescenta ta despre sex, inainte de a deveni adolescenta.
Vorbeste-i des si fii specifica!
Copiii pot avea o multime de intrebari despre sex, dragoste, si relatii. Si tu, ca parinte, esti principala lui sursa de informatii si raspunsuri. Incepeti conversatia si asigura-te ca este cinstit, deschis, si respectuos.
Daca nu stii cum sa incepi conversatia poti folosi anumite situatii prezentate la TV sau in filme pentru a incepe. Analizati situatia si spune-i clar si sincer ce crezi si de ce crezi asa. Intreb-o ce crede si ce stie, astfel incat sa poti corecta conceptiile gresite.
Conversatiile despre relatii si intimitate ar trebui sa inceapa devreme in viata unui copil si sa continue pana la adolescenta. Chiar daca la inceput nu va parea interesata de subiect, ea are nevoie sa cunoasca informatii.
In sensul acesta, exista astazi multe carti si clipuri video disponibile pentru a te ajuta cu orice fel de informatii detaliate despre acest subiect. Adolescentii au nevoie sa inteleaga sensul sexului la fel de mult cum au nevoie sa stie si sa inteleaga cum functioneaza partile corpului lor.
Explica-i fetei tale diferenta dintre dragoste si sex.
3. Supravegheaz-o si controleaz-o
Stabileste niste reguli si stardarde ale comportamentului asteptat de la ea, preferabil printr-un proces deschis de comunicare si dezbateri respectuos.
Dupa ce iese de la scoala, unde merge? Unde iese cu prietenii? Exista si adulti in locurile unde iese?
Supravegherea si controlul copilului tau nu te fac o cicalitoare; te fac…parinte…si stiu ca majoritatea intelegeti asta.
4. Cunoaste-i prietenii si familiile prietenilor
Prietenii au o influenta pouternica asupra adolescentei tale. Asigura-te ca prietenii ei impartasesc aceleasi valori si principii ca ea.
Chiar daca opiniile tale nu se potrivesc cu cele ale celorlalti parinti, tu tine de principiile tale si nu le schimba. Tu stii ce e mai bine pentru fetita ta.
5. Descurajeaza intalnirile frecvente si prea devreme
Nu iti lasa adolescenta sa aibe relatii cu baieti mai devreme de 16-18 ani. Activitatile de grup sunt o optiune mai potrivita pentru adolescenti, decat intalnirile separate, care pot conduce la alte lucruri neplacute.
6. Nu ii permite fetei tale sa aiba relatii cu baieti mai mari decat ea
Si nu permite nici baiatului tau sa aibe relatii cu o fata mai tanara decat el. Baietii mai maturi pot parea mai atractivi fetelor, si adolescentelor in mod special.
Incearca sa setezi o limita de varsta, de nu mai mult de un 1 an, doi, diferenta. Diferentele prea mari de varsta intre baieti si fete, pot duce adolescentele in situatii de risc, inclusiv sex nedorit sau sex neprotejat.
7. Ajuta-ti adolescenta sa aibe planuri de viitor mai atractive decat acela de a fi parinte prea devreme
Sansele ca fiul sau fiica ta sa isi inceapa viata sexuala mai devreme, sau chiar sa devina parinte, pot intarzia semnificativ daca are in vedere planuri pentru un viitor luminos, si stie ce vrea de la viata.
De aceea este foarte important sa o ajuti pe fetita ta sa isi stabileasca obiective semnificative pentru viitor si sa-si atinga scopurile. Explica-i cum o sarcina nedorita sau prematura poate deraia toate aceste frumoase planuri.
8. Lasa-ti adolescenta sa stie ca apreciezi performantele scolare
Incurajeaz-o sa ia in serios scoala si seteaza-i asteptari ridicate cu privire la performanta scolara.
Esecul scolar este de multe ori un semn precoce al aparitiei problemelor. Fii atenta la progresele ei scolare si intervin-o atunci cand lucrurile nu merg bine.
9. Sa stii ce asculta, ce citeste, la ce se uita
Emisiunile de televiziune, radio, filmele, muzica, revistele si internetul sunt pline de materiale ce transmit mesaje gresite. Sexul rar inseamna ceva, sarcinile nedorite sunt foarte frecvente, si foarte putine cupluri se casatoresc sau isi iau un angajament serios dupa ce au intretinut relatii sexuale.
Astea sunt asteptarile si valorile tale? Daca nu, este important sa vorbesti cu adolescenta ta despre ceea ce portretizeaza presa si care este parerea ta despre asta.
Daca anumite programe sau filme te jignesc, spune-i acest lucru si explica-i de ce. Probabil nu vei putea stii mereu ce asculta sau ce urmareste, dar asigura-te ca ii spui ce asteptari ai in privinta aceasta si controleaza acest aspect in casa ta.
Aceste 9 sfaturi de a ajuta sa eviti o sarcina la adolescenta ta functioneaza cel mai bine atunci cand apar ca parte a unei relatii puternice si apropiate cu fetita ta, construita de la o varsta frageda.
Construieste o relatie care sa fie ferma in disciplina, bogata in comunicare si care pune accentul pe incredere si respect reciproc.
Urmatoarele obiceiuri te pot ajuta sa ai o astfel de relatie cu adolescenta ta:
- Exprima-ti dragostea si afectiunea in mod clar si cat de des poti. Imbratiseaza-o si spune-i cat de mult inseamna pentru tine.
- Asculta cu atentie ce spune si acorda atentie la ceea ce face.
- Petreceti timp impreuna, implicand-o in activitati si interese care se potrivesc varstei ei.
- Impartasiti experiente si construiti o relatie bazata pe afectiune si incredere, care sa formeze pe viitor baza de comunicare despre subiecte specifice, inclusiv comportamentul sexual.
- Sustine-o si fii interesata de ceea ce o intereseaza pe ea: asista la evenimentele ei, afla mai multe despre hobby-urile ei, fii entuziasmata de realizarile ei.
- Fii politicoasa si respectuoasa cu ea; nu o compara cu prietenii sau surorile/fratii ei.
- Ajut-o sa-si construiasca stima de sine prin stapanirea abilitatilor; aminteste-i ca stima de sine se castiga, nu se acorda, si unul dintre cele mai bune moduri de a o castiga este de a face ceva bine.
- Incercati sa luati masa impreuna ca o familie cat mai des posibil, folosind timpul pentru conversatie, nu pentru confruntari.
[divider style=”style-4″]
Ti-a placut articolul? Poti sa dai un Like!
Iar daca ai o prietena careia i-ar placea atunci poti sa-l si distribui pe Facebook.
Comentează