Cum să faci curat atunci când nu ai timp și nici nu-ți place
Oricât ai evita, vine un moment în care chiar trebuie să te apuci de făcut curat. Te întrebi oare când vei mai avea timp și de asta atunci când ai copii mici și trebuie să ai grijă de ei?
Pe lângă reprizele de curățenie periodice mai avem și: curățenia de primăvară, curățenia de sărbători și altele. Știu că aceste sunt o provocare pentru noi, toate, dar lucrurile pot deveni mai ușoare dacă ne organizăm puțin.
Îmi place să organizez și să aranjez lucrurile prin casă dar urăsc să fac curat. În schimb, am realizat că ne simțim mult mai bine în casa noastră atunci când este curat. Mai ales vara când zilele sunt lungi și de avem mai mult soarele, se poate observa foarte ușor când este nevoie de o curățenie.
Strategia mea este ca în loc să mă chinui un weekend întreg să fac curat, mai bine voi face mai multe proiecte de curățenie la noi în casă, care vor avea cel mai mare impact. Dacă nu sunteți atât de entuziasmate de curățenie, puteți face același lucru!
Curățarea pentru mamele ocupate care nu iubesc curățenia:
1. Începeți o rutină de curățare, activități zilnice. Dacă nu aveți deja o rutină de curățare a casei, oricând este momentul perfect pentru a începe una.
Eu încerc să fac următoarele în fiecare zi:
– încărcați / descărcați mașina de spălat vase,
– curățați podelele,
– curățați blaturile,
– faceți o singură încărcare de rufe.
În fiecare săptămână fac una dintre următoarele: dat cu aspiratorul, spăl pe jos (în baie, pe hol), curăț baia, șterg praful. Am norocul cu un aspirator care mă ajută, un model cu funcție de spălare, cu ajutorul căruia pot să curăț bine și gresia, și parchetul și covoarele. Nu iese întotdeauna cum planificăm, dar un plan ajută. În timp devine o obișnuință și nu mai este o corvoadă, mai ales că vorbim de reprize scurte de activitate.
2. Alegeți două sau trei mini-proiecte care vor avea un impact mare pe parcursul unei luni. Lucrați asupra locurilor care v-au deranjat în ultima perioadă sau care se află în zonele din acasă pe care le folosiți în fiecare zi. Poate săptămâna asta facem curățenie în frigider sau în cămară. Sau poate luăm pauză.
3. Faceți curățenie în reprize scurte de timp. Treizeci de minute pare să fie un timp bun pentru mine ca să fac progrese, dar să nu fiu prea obosită.
4. Accentul este pus pe progres, nu pe perfecțiune.
5. Planificați să fiți OK dacă sunt întreruperi. Dacă trebuie să vă opriți pentru a repara o jucărie sau pentru a vă îmbrățișa copilul, atunci e în regulă.
6. Motivați-vă cu consumabile de curățare bune. Uneori, un nou set de produse de curățare cu miros frumos pot face diferența. Chiar daca nu ne place să facem curat, știm că trebuie făcut deci ar trebui să facem tot posibilul pentru a transforma asta într-o activitate plăcută.
Sper că aceste mici sfaturi să vă ajute și data viitoare când faceți curat să nu mai fiți la fel de stresate și obosite.
Comentează