Coșul tău
0,00 lei

Cum sa inveti pentru teze si examene importante

copii-invata-scoala

Odata ce ajung sa aiba teze, teste importante sau examene, pe umerii copiilor ajunge o responsabilitate mai mare decat cea cu care erau obisnuiti. Chiar daca noi, ca parinti, am vrea sa usuram totul pentru ei, tezele si examenele sunt obstacole peste care trebuie sa treaca singuri. Tot ceea ce putem sa facem e sa le dam sfaturi care sa ii ajute sa invete eficient. Daca nu stii clar care sunt toate aceste sfaturi, in continuare le impartasim cu fiecare parinte care are un copil sau copii de la clasa a 5-a in sus.

Cafeaua si produsele care contin cofeina

Inainte de inceperea efectiva a procesului de invatare, trebuie sa ii explici care sunt prejudecatile “la moda” printre tineri dar de care ar trebui sa se fereasca.

Sunt studii care au demonstrat ca de fapt cafeaua, sau orice alt produs care contine cafeina, nu imbunatatesc performantele in timpul invatatului. Cel mult vor tine copilul treaz daca vrea sa studieze in timpul noptii sau daca este foarte obosit insa nu ajuta memoria.

Ingrasarea porcului in ajun

Este aproape imposibil pentru copii sa retina ceva ce nu au inteles, in timp ce invatarea a ceva deja inteles este foarte rapida. Daca nu a inteles o lectie profesorii vor fi mai mult decat bucurosi sa explice inca o data o lectie cuiva care e sincer interesat.

Ingrasarea porcului in ajun nu va da mai multa carne cum nici invatarea intregii materii cu o noapte inainte de examen nu va da rezultatele asteptate, cel mult va creste nivelul de stres resimtit in timpul examenului. Studierea unei materii pe tot parcursul unui semestru, putin cate putin, va aduce rezultate neasteptate intr-un sens pozitiv.

O incredere prea mare in faptul ca oricum va fi obtinuta o nota mare nu este de niciun ajutor. Orice copil ar trebui sa anticipeze cea mai grea intrebare pe care ar putea primi-o si sa se pregateasca pentru aceasta, astfel procesul de invatare va deveni mai usor.

Invata copilul sa nu fie prea aspru cu el insusi daca pica la un examen sau daca ia o nota mica, se poate intampla tuturor, asta nu il face o persoana mai putin valoroasa. Capul sus pentru ca viata merge inainte, va fi mai bine la urmatorul examen.

Sfatuieste copilul sa evite persoanele agitate sau mediile care ii ridica nivelul de stres in perioada in care are de invatat pentru ca aceste situatii micsoreaza concentrarea.

timp-organizareCand ne apucam de invatat

Invatatul ar trebui sa inceapa cu cel putin o saptamana inainte de examen; chiar daca multi folosesc scuza ca daca invata cu atat de mult timp inainte vor uita tot doar ca sa poata amana cat mai mult posibil, adevarul este ca materia odata invatata nu poate fi uitata atata timp cat este repetata. Amanarea invatatului cat mai mult posibil va duce copilul in situatia in care va fi presat de timp iar capacitatea de invatare ii va fi afectata.

Citește și:  7 Lucruri pe care sa nu le faci cand esti gravida in 9 luni

Copiatul, in rarele cazuri in care scapa nedescoperit, poate ajuta la obtinerea unei note mai mari decat cea meritata in mod real insa nu ajuta deloc la cresterea respectului de sine care ajuta la formarea unei persoane increzatoare in propriile forte.

Mediul in care invatam, odihna si alimentatia

Cand incepe sa invete, copilul are nevoie sa se afle intr-un mediu curat, bine luminat si linistit.
Daca invata acasa, asigura-te ca are lumina suficienta. Perdelele de soare trebuie trase din fata ferestrei si o lampa a carei raze cad pe cartea din care copilul studiaza trebuie aprinsa imediat ce lumina naturala incepe sa scada.
Zgomotele trebuie patrate la un nivel minim: fara televizor aprins sau masina de spalat in functiune.
Geamul trebuie deschis din cand in cand; creierul arde mai mult oxigen decat de obicei atunci cand se invata astfel ca atmosfera trebuie sa fie mereu aerisita.

Cu sau fara muzica in timp ce invatam?
Chiar daca poate invata cu televizorul pornit la un nivel minim sau muzica, acest mod de a invata nu este recomandat deoarece creierul va avea nevoie de timp pentru a prioritiza stimuli si informatiile venind din atatea surse diferite iar invatarea devine mai groaie.

Daca ascultatul de muzica faca invatatul sa para o activitate mai atractiva pentru copii si tineri, ajuta-ti copilul sa gaseasca muzica instrumentala. Asigura-te ca stie ca simpla ascultare a muzicii clasice face copilul mai destept si il ajuta sa retina mai usor informata este doar un simplu mit.

copil-invatat-adormitNu poti invata cand esti obosit!
Nimeni nu poate invata eficient atunci cand este obosit. Asigura-te ca copilul tau are parte de suficient somn. Copiii din scoala generala au nevoie de cel putin 10 ore de somn pe noapte iar adolescentii de la liceu au nevoie de cel putin 8 ore de somn pe noapte.
Datorita multitudinii de studii efectuate pana astazi stim ca somnul pierdut si nerecuperat se acumuleaza in timp, scazand capacitatea de invatare, de aceea orice ora de somn pierduta trebuie recuperata cat mai repede. Nicio substanta care contine cofeina nu trebuie consumata cu 6 ore sau mai putin inaintea orei la care copilul se duce la somn. Va scapa astfel de o sursa de agitatie care il va nelinisti si il va impiedica sa aiba parte de un somn odihnitor.

Citește și:  Provocările mămicilor: primele zile acasă

O alimentatie sanatoasa conteaza mult pentru procesul de invatare. Chiar daca printre elevi si studenti circula mitul ca dulciurile ajuta, o alimentatie bazata pe legume, fructe, lactate si carne alba este mult mai folositoare.

Orice copil are nevoie de cel putin 10 minute linistite inainte de examen, in care sa se gandeasca la ceva linistitor, orice care il duce cu gandul departe de stresul provocat de examen.

Ajuta copilul, pe cat posibil, sa isi gaseasca intervalul orar in care invata cel mai eficient. Unii studiaza mai bine noaptea, cand e liniste totala, altii sunt mai eficienti dimineata, dupa un somn lung si odihnitor.

Nu lasa copilul sa gaseasca scuze pentru care sa amane invatatul. Cu cat se va convinge mai des ca nu are motive sa o faca, cu atat mai mult isi va pierde interesul sa se implice total atunci cand o face.

Indeamna-ti copilul sa se cunoasca pe el insusi

organizare-mentalaDaca e mai receptiv la stimuli vizuali, organizarea materiei cu ajutorul culorilor sau a formelor il va invata sa retina mai bine.
Daca invata mai bine in urma receptarii stimulilor auditivi, asigura-i mijloacele necesare sa se inregistreze citind notitele ca sa le poata asculta mai tarziu. Ai putea fi de ajutor si daca ii citesti tu, ajutandu-l sa invete in mod interactiv, sau daca il asculti repetand lectia dupa ce a invatat.

Asigura-te ca stie ca fiecare materie necesita un alt tip de invatare. De exemplu, matematica si fizica presupun rezolvarea de probleme, geografia si istoria presupun retinerea exacta a informatiilor iar limba romana sau stiintele umane precum sociologia si psihologia necesita intelegerea lor totala, pentru o invatare logica.

Provoaca copilul sa isi imagineze care sunt informatiile pe care profesorul are mari sanse sa se concentreze, astfel nu va pierde timp incercand sa retina informatii irelevante.

Daca are nevoie de ajutorul profesorilor sau al colegilor care se descurca mai bine, incurajeaza-ti copilul sa ceara acel ajutor; este imposibil sa fie refuzat.

Invatarea logica, cum ordonam lectiile

Procesul de invatare trebuie sa inceapa cu primele ore de predare ale unei materii si trebuie sa tina tot semestrul. Spune-i copilului sa fie atent in clasa ca sa inteleaga logic lectiile, dar mai ales sa vada care sunt partile de materie pe care profesorii pun accent sau asupra carora atrag atentia.

Citește și:  Back to School: solutia perfecta pentru pachetul copiilor

mama-copil-invatareInainte de a se apuca de invatat, copilul trebuie sa se asigure ca este suficient de relaxat si nicio problema urgent nu ii atrage atentia; de asemenea ajuta stabilirea unor scopuri (vrea o anumita nota la examen) si a unei strategii (invata inatai la materiile care ii plac mai mult, pentru ca merge mai repede).

Invata-l urmatorul truc: invatarea este mai eficienta daca se invata intai lectiile mai usoare sau mai agreate de persoana care invata, astfel ramane timp pentru lectiile mai dificile. Daca se concentreaza intai pe lectiile dificile, s-ar putea sa ramana blocat la ele neramanand astfel timp pentru lectiile care puteau fi invatate usor.

Copilul invata mai usor cand isi creeaza un plan de invatare conform timpului pe care il are disponibil, astfel se va asigura ca are timp sa parcurga toate capitolele.

Il ajuta pe copil sa stie, de la profesori sau de la elevii mai mari, ce forma are examenul. Daca este un examen cu intrebari de tip grila, nu mai e nevoie pentru copil sa retina cuvant cu cuvant toata informatia.

Orice copil poate sa afle cat de repede este capabil sa invete transcriind notitele, iar dupa copierea fiecarei lectii sa incerce sa isi aminteasca cat mai mult din ceea ce a copiat. Daca a retinut si pe deasupra a si inteles o anumita parte din materie, aceea nu va mai da batai de cap in timpul procesului de invatare.

In procesul de invatare ajuta foarte mult o pauza de cate 10-15 minute la fiecare ora de invatat continuu; mintea recreata si relaxata invata eficient.

copil-think-positiveGandirea pozitiva si prietenii

Gandirea pozitiva ajuta, in timp ce gandirea negativa poate scadea performantele. Gandirea pozitiva nu tine insa loc de munca; efortul de invatare trebuie facut cu cat mai multa daruire.

In perioada tezelor sau a examenelor nu impune copilului sa isi limiteze timpul cu prietenii! Studiul interactiv este mult mai atractiv si de multe ori colegii care invata impreuna se ajuta unul pe altul chiar si prin simplul fapt ca, vazandu-si prietenul studiind din greu, niciun copil nu va vrea sa se lase mai prejos si va fi astfel motivat sa studieze. In plus, ar putea exista parti de materie pe care un singur elev le-a inteles si o poate explica si celorlalti.

Ghiduri pentru părinți Școală, educație și disciplină

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Sfaturi pentru construirea abilitatilor de invatare
Următorul articol
20 de intrebari pentru raspunsuri interesante