Coșul tău
0,00 lei

De vorbă cu copiii

Părinții își petrec foarte mult timp încercând să afle ce se întâmplă în mintea copiilor lor. Deși depun eforturi uriașe uneori copiii nu reacționează la întrebările lor.

Părinții cred că mesajul lor nu trece spre copii și nu înțeleg de ce. Ei cred că s-au exprimat destul de clar și nu înțeleg de ce copiii nu înțeleg ce se cere de la ei.

Dacă vrei să ai o comunicare bună cu copilul tău urmează următoarele sfaturi:

Fă-ți timp să asculți

Dacă vrei să ai o comunicare bună cu copilul tău ia o pauză din vorbit și ascultă-ți copilul. Mulți nu știu că ascultatul înseamnă mai mult decât să dictezi ca un superior.

La început credeam că este bine să îi spun mereu ce aș vrea să facă, dar nu știam că va funcționa mai bine să îl ascult. Întrebându-l ce părere are sau ce își dorește vei fi uimit de ce afli.

Repetă ce auzi

Pentru a confirma că ai înțeles ce mesaj ți-a transmis cel mic, poți repeta. Confirmând ce ai auzit cel mic se simte mai important și se poate deschide mai mult în fața ta.

Când repeți ce ți-a zis cel mic îl ajută să își transmită sentimentele, să le pună în cuvinte. Dacă este nervos este mai bine să nu repeți ce a zis pentru că îl vei enerva.

Pune întrebări exacte

Cănd întrebi copilul ce s-a întâmplat îl ajuți să îți explice cât mai bine ce l-a supărat. Astfel vei afla ce sentimente are, în ce stare emoțională se află și uneori cum să îl ajuți sau de ce are nevoie.

Citește și:  Demonstrat științific: 10 sfaturi care te ajută să-ți faci copilul fericit

Ia-i în calcul opiniile

Imaginează-ți că propriul tău copil este un adult în devenire care are deja propriile sale opinii și arată-i că îl tratezi ca de la egal al egal.

Nu s-ar simți prea bine dacă îi vei spune că este ridicol sau prostesc ce spune sau simte. La fel te-ai simți și tu dacă un superior ți-ar zice asta. Te-ai simți inutil, nimeni, invizibil.

Așa se simte și el mai ales când îi spui că este copil sau că se comportă ca unul.

Acceptă-i sentimentele

Când reușești să afli ce îl frământă sau ce simte, spune-i că îl înțelegi și că ești acolo să îl ajuți. Uneori simplele cuvinte de încurajare sunt tot ce avea nevoie pentru a se simți mai bine.

Nu îl contrazice

Indiferent ce afirmație face, nu îl contrazice chiar dacă greșește. Ascultă-i părerea și apoi pronunță-te. Când nu vrea să mai facă un lucru, de exemplu să meargă la școală, nu îl obliga să facă asta.

Este mai bine să afli care este rădăcina problemei, așa că mai bine întreabă-l ce l-a supărat la școală. Îți va fi mai ușor să rezolvi problema așa.

Ascultă ce îți cere fără să judeci

Cei mai buni profesori îl ascultă pe cel mic înainte de a-i spune ce a greșit. Aceeași tehnică poate funcționa acasă.

Comunicarea eficientă și frumoasă se construiește în timp și îți va cere toată răbdarea și atenția. Fii pregătit să asculți și să te pui în locul copilului tău pentru a-i înțelege punctul de vedere.

Citește și:  Prescolar.ro - blog de mămică
Comunică cu copilul tău

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Provocările mămicilor: îngrijirea pielii
Următorul articol
Provocările mămicilor: primii pași