Coșul tău
0,00 lei

Este bine ca frații să împartă dormitorul?

frati-impartind-o-camera

Uneori, împărțirea camerei de către copii este o opțiune, însă alteori este o necesitate. La urma urmei nu fiecare casă are câte un dormitor pentru fiecare copil. În copilărie, și chiar adolescență, am împărțit camera cu sora mea, deși apartamentul părinților mei avea trei camere.

Dar fie că este o alegere, fie o necesitate, pot apărea probleme similare atunci când cei mici împart dormitorul. Fie că familia voastră urmează să se mărească, sau vreți să cumpărați o casă, punerea copiilor în aceeași cameră poate avea sens din perspectiva economiei de spațiu. Dar ar trebui ca ai voștri copii să fie colegi de cameră? Dacă împărțirea camerei este subiect de dezbatere în familia voastră, am găsit câteva argumente pro și contra.

Pro – aveți o cameră liberă

Spațiul salvat este probabil cea mai mare motivație pentru împărțirea dormitorului. Dacă numărul de camere al casei este mic, împărțirea uneia dintre ele este soluția. Verișoarele mele, ca și mine și sora mea, au împărțit camera deși spațiul le permitea să aibă fiecare camera ei. Au ales, în schimb, să transforme camera liberă într-un dormitor de oaspeți / spațiu de joacă.

Contra – lipsa intimității și a spațiului personal

Lipsa de intimitate este un dezavantaj în împărțirea camerei cu un frate. Deși multor copii le face plăcere să împartă camera cu un frate, de multe ori nu vor să împartă chiar tot. Ar trebui găsite soluții ca fiecare copil să aibă un spațiu propriu, cât de mic, în cameră (poate fi un raft, un sertar, chiar și noptiere separate).

Dacă împărțiți camera între frați de sex opus, intimitatea poate deveni o problemă pe măsură ce ei cresc. În mod ideal, copiii de sexe opuse ar trebui mutați in camere separate pe la vârsta de 6 ani, însă nu toate familiile au această opțiune. În cazul acesta, ar trebui stabilite limite clare – copiii ar trebui învățați, de exemplu, să se schimbe de haine în baie.

Citește și:  9 semne alarmante că ai un copil răsfățat

Pro – întărește prieteniile

Copiii care împart aceeași cameră, creează legături de prietenie foarte strânse. Pentru mulți frați, împărțirea unei camere este o șansă de a-și exercita abilități care vor fi de neprețuit în anii următori. Chiar dacă sunt mai multe “oportunități” de ciondăneală, îmbunătățirea abilităților de negociere a conflictelor poate deveni ceva pozitiv. Copiii vor învăța, de asemenea, să se adapteze la sentimentele celuilalt, să facă mici compromisuri, să-și susțină punctul de vedere și să-și rezolve problemele dintre ei. Acestea sunt experiențe care le vor folosi și în viitoarele relații inter-umane.

Contra – crește posibilitatea conflictelor

Cu cât copiii vor petrece mai mult timp nesupravegheați, cu atât vor fi mai multe șanse de ceartă și conflicte între ei. Chiar dacă conflictele legate de împărțirea jucăriilor sau a hainelor vor avea loc între orice frați, împărțirea camerei de către copii face ca aceste conflicte să fie mai frecvente. Multe dintre ele pleacă de la încălcarea spațiului personal, cum ar fi împrumutarea unui obiect ce aparține celuilalt frate. Părinții ar trebui să petreacă mai mult timp pentru a aplana aceste conflicte, ceea ce poate fi stresant și pentru copii, și pentru părinți.

Pro – îmbunătățește comunicarea

În situația în care copiii vor împărți camera, vor învăța în mod natural să comunice mai mult. Fiecare problemă apărută, va fi o oportunitate de a exprima ceea ce simt. Firește că la început au existat conflicte între mine și sora mea, de care ne aducem aminte și acum și ne amuzăm de cauza lor – fie că era o păpușă a uneia stricată de cealaltă, fie că ne contraziceam despre a cărei învățătoare este mai frumoasă sau mai bună. Însă îmi amintesc cu plăcere, cum mai târziu, seară de seară aveam momentul acela minunat înainte de culcare, în care stăteam de vorbă cu sora mea, cum povesteam ce ni s-a întâmplat peste zi, ce planuri aveam, cum ne sfătuiam una pe cealaltă așa cum știam noi mai bine.

Citește și:  Mituri si adevaruri despre mancarea solida la bebelusi

În ciuda numeroaselor provocări, frații pot avea multe beneficii din împărțirea camerei, chiar dacă nu văd asta de la bun început, atunci când sunt mai mici. Faptul că am împărți camera cu sora mea, m-a făcut să descopăr lucruri despre mine și ne-a apropiat mult.

Ghiduri pentru părinți

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Rețeta zilei: Supă cremă de mazăre
Următorul articol
Rețeta zilei: Orez integral cu sardine și legume la tigaie