Coșul tău
0,00 lei

Ghid util al simptomelor apariției dinților de lapte și remedii

semne-aparitia-dintilor

Copilul tău este țâfnos şi nu ştii de ce? Posibil să aibă simptome de apariție a dințișorilor de lapte. Află către ce anume trebuie să te orientezi și care sunt cele mai bune remedii de calmare a gurițelor micuțe.

Când vor apărea primii dințișori perlați ai micuțului tău? La cei mai mulți bebeluși dinții de lapte apar în jurul vârstei de 6 luni, dar chiar și la 3 luni sau la 14 luni, în funcție de mai mulți factori – de exemplu, în funcţie de vârsta la care le-au apărut primii dinţişori părinţilor lui, dacă bebelușul a fost născut prematur (in cazul celor născuți prematur dinții apar mai târziu) ş.a.m.d.

Și modul prin care bebelușii își manifestă simptomele apariției dinților pot varia. Unii au simptome precum salivarea în exces, iritabilitatea pe săptămâni întregi, până ce un dinte străpunge gingia, în vreme ce alții nu au niciun fel de simptome.

Calendarul apariției dinților de lapte

De regulă, dinții bebelușilor apar în perechi. Primii apar cei doi de jos din mijloc. La o lună sau mai târziu, cei doi de sus încep să apară. Nu este un lucru ieșit din comun să vezi bebeluși cu patru dinți apăruți în partea de jos și niciunul în partea de sus. Ca și un calendar general:

  • 6 luni – incisivii centrali de jos;
  • 8 luni – incisivii centrali de sus;
  • 10 luni – incisivii laterali de jos și de sus;
  • 14 luni – primii molari;
  • 18 luni– caninii;
  • 24 de luni – următorii molari.

Semne ale apariției dinților

În afară de situațiile când chiar vezi un dinte că iese și dat fiind faptul că procesul diferă de la un bebeluș la altul, ai putea să fii atent la următoarele simptome:

1. Nevoia de a roade

Presiunea exercitată de dintele care iese de sub gingie poate fi alinată de o contrapresiune, așadar bebelușii pot simți nevoia să mestece unele lucruri, să le roadă. Acest instinct de a roade poate fi un răspuns la senzația ciudată că ceva are loc în organism.

Citește și:  La ce să te aștepți când aduci acasă bebe 2

2. Gingii umflate

Înainte ca dintele să erupă, gingiile pot arăta roșii, umflate, ca și o zonă afectată. Uneori gingia se umflă o dată cu apariția dintelui, ce se poate observa cu ochiul liber dacă reușești să îți convingi bebelușul să deschidă gura suficient de mult timp.

3. Salivare excesivă

Excesul de salivă poate prevesti apariția unui nou dinte, însă este și un stadiu normal al copilariei, așadar nu presupune neapărat ca salivarea este echivalenta cu apariția dinților. Nu ai cum să îți dai seama dacă saliva bebelușului este rezultatul apariției dinților sau nu, deși ar putea fi.

4. Iritabilitatea, îndeosebi pe timp de noapte

Apariția dinților – când dintele atinge osul și gingia – pare a fi un proces ce are loc pe anumite etape, cu o activitate mai intensă pe timp de noapte decât pe timp de zi, așa ca bebelușul ar putea fi mult mai sensibil şi vizibil iritat atunci.

5. Bebelușul se trage de urechi

Deși poate fi un semn ce prevestește o infecție a urechii, acest simptom poate aparține apariției dinților. Durerea din maxilar ajunge până la nivelul urechii.

6. O schimbare în obiceiurile alimentare

Copiii care sunt obisnuiți să mănânce alimente solide pot simți nevoia să fie alăptați sau hrăniți cu biberonul mai des, pentru că linguriţa le irită gingiile deja inflamate. Alții ar putea simți exact contrariul – să mănânce mai mult ca de obicei pentru că o contrapresiune este o senzație bună. Iar bebelușii care sunt încă alăptați sau se hrănesc la biberon pot simți nevoia hrănirii mai dese, pentru că activitatea suptului pune o presiune deloc confortabilă pe gingii și canalele urechii.

Citește și:  Apariția dinților de lapte - cum să calmezi durerea

Metode pentru a calma durerea

Poate vei fi interesată să încerci câteva metode de a calma durerea bebelușului:

1. O bucată de material udă și înghețată

Materialele mai groase sunt extraordinare și pot calma gingiile inflamate. De asemenea, o jucărie de dentiție lăsată în frigider poate funcționa de minune, însă jucăriile prea înghețate pot fi prea dure pentru gingiile sensibile ale copilului.

2. Masaj

Dacă dintele este localizat jos, în gingie, și nu a format o zonă inflamată încă, masează acolo pentru că aceste mișcări pot face minuni. Încearcă să masezi zona cu degetul curat sau înfășurat într-un material umezit.

3. Medicamente pentru durere

Paracetamolul sau ibuprofenul sunt ideale pentru a calma temporar durerea, la fel ca și anestezicele locale, cu condiția să nu depășești dozele recomandate.

4. Distragerea atenției

Durerea de dinți este ca și durerea de cap – poate cauza un disconfort mic. De cele mai multe ori, poți alina durerea copilului tău dacă îi distragi atenția de la durere. Oferă-i mai mult timp petrecut împreună, cumpără-i o jucărie nouă și nu subestima puterea unei atingeri – poate că tot ceea ce are nevoie bebelușul pentru a se simți mai bine este să îl iei în brațe pe canapea.

Trucuri pe care nu ar trebui să le încerci

  • Să îi oferi alimente tari, cum ar fi covrigii, morcovii, bananele înghețate. Acestea pot calma bebelușul pe moment însă există riscul ca el să se înece cu unele bucăți mestecate.
  • Să îi freci gingiile cu degetul înmuiat în puțin alcool. Chiar și o cantitate foarte mică de alcool poate fi otrăvitoare pentru copil!

Când trebuie să chemi medicul

Pentru că unele semne ale apariției dinților pot fi simptome de îmbolnăvire, sunați medicul dacă acestea se agravează, spre exemplu dacă temperatura trece de valoarea de 38 de grade Celsius sau mai mult, ori durează mai multe zile. Același lucru trebuie să îl faceți și dacă bebelușului nu îi apar dinții până la 15 luni, iar pediatrul vă va îndruma să mergeți cu copilul la radiografie.

Citește și:  Provocările mămicilor: stabilirea unei rutine de somn

Procesul de apariție a dinților durează aproape 2 ani de zile, dar după ce primii dinți ies, durerea pare să se amelioreze. Specialiștii nu sunt siguri de ce, poate pentru că bebelușii se obișnuiesc cu această durere în timp. O dată ce primul dinte apare, încearcă să îl speli de două ori pe zi, frecând blând cu un material moale. Nu îi oferi copilului înainte de culcare biberonul cu lapte și nu îl alăpta ca să adoarma, pentru a preveni apariția cariilor. Aceasta poate fi o perioadă dificilă pentru tine și pentru bebelușul tău dar, cu puțin ajutor, te vei bucura de zâmbete frumoase.

Soluția pe care o propunem noi – Maimuțica Veselă Matchstick Monkey

  • Delicată cu dințișorii și gingiile copilului tău
  • O abordare igienică a aplicării produselor dentare
  • O periuță care ajunge la sursa durerii, ajutând gingiile rănite
  • O periuță care poate fi spălată și la mașina de spălat vase
  • Perfectă pentru a masa gingiile

Matchstick Monkey este o maimuțică viu colorată care este probabil să devină cel mai bun prieten al micuțului tău, și salvatorul tău în acele zile grele prin care treceți în momentul în care micuțului îi ies dinții. Este moale, flexibilă, fabricată din silicon de calitate alimentară aprobat de FDA, care este placut și sigur pentru cel mic. Nu conține BPA, este non toxic și prietenos cu mediul.Poate fi pus la congelator sau spălat la mașina de spălat vase. De asemenea este ermetic, deci nu vă faceți griji pentru umezeala care ar putea intra în interior, așa cum se întamplă cu alte jucării.

Află mai multe despre Matchstick Monkey

Ghiduri pentru părinți Să avem copii sănătoși

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul precedent
Semne și simptome de anorexie la adolescenți
Următorul articol
Cinci moduri prin care gătitul împreună cu cei mici îi face mai deștepți