O nouă parola a fost trimisă către email-ul tău.

Malnutriția rămâne o problemă globală perpetuă și predominantă pentru copiii care trăiesc în țări subdezvoltate. În Asia de Sud-Est, 33% dintre copiii cu vârstă de până la cinci ani ar fi subponderali și cu deficiente de micronutrienți care afectează atat procesele de dezvoltare fizică cât și cognitivă. În majoritatea țărilor subdezvoltate, deficiențele de acid folic, fier și zinc reprezintă o problemă semnificativă, mai ales în zonele rurale, unde aproximativ 43% dintre copiii cu vârste de sub doi ani suferă de anemie cu deficit de acid folic și fier, iar 16% au valori ale zincului seric sub 9,2 μmoli/L.

Atât temperamentul copilului, cât și comportamentul acestuia sunt strâns legate de diferite aspecte ale nutriției

Temperamentul copilului este caracterizat prin diferențe individuale de comportament, autoreglementare și reactivitate bazate pe statutul fiziologic unic al fiecărui individ, care tind să persiste în timp.

Temperamentul este asociat cu creșterea lentă sau rapidă în greutate la sugari, precum și cu practicile de hrănire și comportamentele alimentare.

Copiii cu un temperament moale sunt considerați mai rezilienți, cu mai puține probleme de comportament.

Consumul unor alimente joacă un rol important în aportul de nutrienți care influentează în cele din urmă creșterea copiilor și rezultatele pe termen lung ale sănătății la vârsta adultă.

Acidul folic joacă un rol important în dezvoltarea copiilor

Deficitul de acid folic este asociat cu oboseala, stare de spirit scazută și o concentrare și asimilare a cunoștintelor slabă. De asemenea, există dovezi că deficitul de acid folic afectează funcția psihologică datorită scăderii activitații enzimelor din creier și a sintezei și reducerii eliberării de hemoglobină.

Citește și:  Cauze ale obezității infantile

Temperamentul copiilor subnutriți pare să fie diferit de cel al copiilor mai bine hrăniți. Aceștia sunt mai puțin sociabili, mai puțin atenți, mai temători și sunt mult mai emotivi. Temperamentul a fost asociat, de asemenea, cu nivelul de acid folic la nou-născuți, unde nivelurile mai scăzute ale acestuia sunt legate de o stare de alertă mai redusă și o mai mare emoție negativă.

Un raport privind copiii de vârstă preșcolară aprecia că nivelurile de activitate la copii sunt asociate pozitiv cu nivelul acidului folic.

În plus, deficitul de acid folic la sugari este asociat cu pofta de mâncare scazută și cu un consum redus de alimente.

Multe studii s-au concentrat asupra nivelurilor acidului folic, fierului și zincului în timpul etapelor de dezvoltare ale copiilor, însă se cunoaște foarte puțin despre relația specifică dintre acești micronutrienți și comportament, temperament și pofta de mâncare.

Alimente bogate în acid folic

  • Verdețurile cufrunze verde închis, precum: spanac, varză, frunzele de nap, muștarul
  • Sparanghelul
  • Broccoli
  • Citricele
  • Fasolea, mazărea și lintea
  • Avocado
  • Okra sau bamele
  • Varza de Bruxelles
  • Semintele și nucile
  • Conopida
  • Sfecla
  • Porumbul
  • Țelina
  • Morcovii
  • Dovleacul