Importanța vitaminei C în alimentația copilului
Vitamina C este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul copiilor nu o stochează. Despre această vitamină se cunoaște că are un rol important în creșterea și repararea țesuturilor din organism. Aceasta ajută corpul să producă colagen, o proteină importantă pentru piele, cartilagii, tendoane, ligamente și vasele de sânge.
Vitamina C este benefică pentru vindecarea rănilor și pentru repararea și menținerea sănătoasă a oaselor și a dinților.
De asemenea, ajută organismul să absoarbă fierul din alte surse. Mai mult de atât, este un antioxidant care blochează daunele provocate de radicalii liberi, substanțe care daunează ADN-ului. Dezvoltarea în timp a radicalilor liberi poate contribui la procesul de îmbătrânire și la dezvoltarea unor boli, cum ar fi cancerul, bolile cardiace și artrita.
Despre o deficiență serioasă a vitaminei C se poate vorbi destul de rar, deși dovezile sugerează că mulți copii pot avea niveluri scăzute de vitamina C.
Semnele deficienței de vitamina C includ:
- părul uscat și despicat
- gingivita (inflamația gingiilor)
- piele groasă, uscată și spinoasă
- scăderea duratei de vindecare a rănilor
- vânătăi ușoare
- sângerări nazale
- o capacitate scăzută a organismului de a preveni infecția
O formă severă de deficit de vitamina C este cunoscută sub numele de scorbut.
Nivelurile scăzute de vitamina C sunt asociate cu o serie de afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala vezicii biliare, accidentul vascular cerebral, unele tipuri de cancer, ateroscleroza și acumularea de plăci în vasele de sânge care pot duce la atac de cord și accident vascular cerebral.
Acumularea de către copii a unei cantitați suficiente de vitamina C se realizează consumând multe fructe și legume. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta unele dintre afecțiunile menționate anterior. Nu există, însă, dovezi concludente că administrarea de suplimente cu vitamina C va ajuta sau va preveni oricare dintre aceste boli.
Surse excelente de vitamina C includ:
- portocalele
- ardeii grași
- pepenele verde
- papaya
- grapefruitul
- pepenele galben
- capșunile
- kiwi
- mango
- broccoli
- roșiile
- varza de Bruxelles
- conopida
- varza
- sucurile de citrice sau orice sucuri bogate in vitamina C
- legumele verzi și proaspete
- cartofii
- zmeura
- afinele
- ananasul
Pentru a asimila o cantitate mai mare de vitamina C, includeți copilului în dieta zilnică fructe și legume crude sau ușor gătite.
Puteți, de asemenea, cumpăra vitamina C naturală sau sintetică, numită și acid ascorbic, într-o varietate de forme. Tabletele și capsulele sunt, probabil, formele cele mai populare, însă vitamina C se găsește și în forme cristaline, efervescente și lichide, sau sub formă de pulbere.
Datorită potențialului de a induce efecte secundare și interacțiuni cu alte medicamente, ar trebui să administrați copilului suplimente alimentare cu vitamina C numai sub supravegherea unui medic. Suplimentele cu vitamina C au efect diuretic, adică ajută organismul să scape de excesul de lichid. Asigurați-vă că micuții consumă și multe lichide când le administrați vitamina C.
Comentează